Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.8.13

KWV Chenin Blanc 2012

KWV Chenin Blanc 2012
  • Valmistaja: KWV
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Etelä-Afrikka
  • Alue: Western Cape
  • Rypäleet: Chenin Blanc (100%)
  • Koko: 3,0
  • Hinta arviointihetkellä: 27,70e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 27,70e (Tammikuu 2014, Alko)

Iltiksen kesähanavalkkaritestissä kolmas testattava oli etelä-afrikkalaisen viini-ko-operatiivi KWV:n Chenin Blanc, jonka valmistusprosessista niin Alko kuin KWV:n omat sivutkaan eivät kerro mitään. Villi veikkaukseni on notta nopea terästankkikypsyttäminen jota seuraa pikainen pussitus ja kauppojen hyllyille toimittaminen. Viini oli myös maistelun ensimmäinen vuosikertamerkinnällä varustettu tuttavuus.

Viinillä on melko vihertävään taittuva, keskisyvä väri.

Hieman hennonpuoleisesta tuoksusta löytyy trooppista sekahedelmää, kevyttä omenaisuutta ja greippistä sitruksisuutta.

Keskitäyteläinen suutuntuma vaikuttaa olevan ilahduttavasti kahteen aiemmintestattuun nähden hieman hapokkaamman oloinen. Yleisilme on hedelmäinen, mutta hapokkaan sitruksisuuden ohella makumaailmaa hallitsee enemmän hedelmäkarkkinen kuin luonnollisen hedelmäinen aromikkuus. 13% alkoholistaan huolimatta kokonaisuus tuntuu paikoitellen melko lämpimältä.

Korkeintaan keskipitkä jälkimaku jättää kielelle makeahkoa omenahilloisuutta ja kevyesti kirpeän sitruksista hapokkuutta.

Kokonaisuutena viini on harmiton, vaatimaton ja helppo – kyllä tämän valkoviiniksi tunnistaa ja se pärjännee ihan hyvin kevyempien kesäruokienkin kanssa, mutta viini on kyllä äärimmäisen tylsä ja yllätyksetön esitys (mikä kyllä heijastelee viinin hintatasoa.) Viini on yksi edullisimpia Alkon kolmen litran "tonkkia", muttei se onnistu tarjoamaan hirveästi vastinetta matalalle hinnalleen; suosittelenkin satsaamaan mielummin laadukkaammiksi todettuihin pienempiin hanaviineihin ja jättämään tämän pussitteen sikseen.

Yleisesti viini jatkaa sitä linjaa, jota olen KWV:n viinien noin muutenkin edustavan – talon viinit ovat lähes poikkeuksetta teknisesti virheettömiä, mutta äärimmäisen tylsiä ja yllätyksettömiä esityksiä. Hyvää ja mielenkiintoista KWV:n viiniä odotellessa...

Lyhyesti: Ihan rakenteikas ja pirteä valkoviini, jonka suurin ongelma on sen tylsä, vaatimaton ja jopa karamellinen makumaailma. Ei tarjoa mitään, mikä herättäisi mielenkiinnon.

Arvio: Kehno – haukotuttavan tylsä valkoviini. Täyttää käytännössä sen minimimielikuvan valkoviinistä, eikä pistä tippaakaan siihen päälle.

Hinnan (27,70e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti