Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.8.13

Black Tower Dry Riesling

Black Tower Dry Riesling
  • Valmistaja: Reh Kendermann
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Rheinhessen
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheinhessen
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 3,0
  • Hinta arviointihetkellä: 29,90e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 30,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Viimeinen Iltalehden hanaviinimaistelussa testattu viini oli saksalaisen Reh Kendermannin pussite, Dry Riesling, joka vaikuttaa eroavan pulloversio Classic Rieslingistä hieman runsaammilla hapoillaan ja pari grammaa pienemmällä jäännössokerillaan (10 g/l vs. 7 g/l) sekä vuosikerrattomuudellaan
. Viini on valmistettu Rheinhesseniläisten sopimusviljelijöiden rypäleistä, jotka ovat käytetty ja kypsytetty viiniksi terästankeissa sakkojen kanssa. Vuonna 1967 lanseerattu Black Tower on lisäksi tällä hetkellä Saksan tunnetuin viinimerkki ulkomailla.

Väriltään viini on monia muita viinejä selkeästi keltaisempi, sävyltään syvän oljenkeltainen.

Melkeinpä koko raati tunnistaa viinin kepeästä ja jopa hieman vaatimattomasta tuoksusta viinin selvän, jopa kevyen suolaisen mineraalisuuden ja veikkaukset Rieslingistä ryhtyvät lentelemään. Muuten tuoksu on hieman heikkotasoinen Rieslingiksi, tuoden lähinnä aavistuksen kypsänmakeata säilykeaprikoosia sekä hentoa asetonisuutta.

Suutuntumaltaan viini on selvästi hapokas, mutta viini tuntuu tämän vuoksi enemmän pistävältä kuin raikkaalta. Epämääräisen ja tunkkaisen hedelmäistä, mausteista, hieman hunajaista ja alkoholista makua sävyttää tuoksusta tuttu, teollinen yleisilme. Terävä hapokkuus nostaa hedelmästä lähinnä raa'ahkoa viheromenaisuutta pinnalle.

Jälkimaku on hyvin hapokas, mutta viinistä jää aavistuksen hapettuneen oloinen jälkivaikutelma: kirpeän omenaisuuden ohelta löytyy myös häivähdyksiä rusehtavasta omenasta ja kevyestä pähkinäisyydestä.

Yleisesti Black Tower Dry Riesling vaikutti olevan raadin makuun, sillä se keräsi 16 pisteellä toisen sijan arvioiduista viineistä. Itseäni viini ei kuitenkaan järin vakuuttanut, lähinnä johtuen viinin melko teollisesta yleisilmeestä sekä muutenkin hieman epätasapainoisesta kokonaisuudesta: viinin rakenne ja hedelmän tuoma suutuntuma tuntuivat olevan jotakuinkin samalla tasolla, mutta aromimaailma oli sekä liian vaisu että epämiellyttävä toimiakseen kokonaisuuden kannalta järkevästi.

Varsinaista Rieslingmäisyyttä viinistä löytyi melko vähän: rypäleelle tyypillinen mineraalisuus oli tuoksussa melko ilmiselvä elementti, mutta muuten viinin aromimaailma oli jotenkin erikoisen tunkkainen, teollinen ja säilykeaprikoosinen. Viinistä kuitenkin löytyi makua ja runkoa, joten aivan joukon jumboksi viini ei missään nimessä päätynyt, mutta viini ei kyllä myöskään onnistunut juurikaan vakuuttamaan. Black Tower mallikkaasti osoitti meikäläiselle, että ainakaan hanaviinien tapauksessa rahalla ei aina saa sitä parhainta laatua.

Lyhyesti: Hapokas, mutta aromeiltaan kohtalaisen tunkkaisen ja teollisen oloinen halpis-Riesling lähinnä bulkkivalkoviineistä tunnetulta Rheinhessenin alueelta.

Arvio: Keskinkertainen – perusjuotava bulkkivalkoviini; ei kuitenkaan tarjoa mitään sellaista, mikä saisi meikäläisen poimimaan tämän mukaani A-marketista.

Hinnan (30,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti