Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.8.13

Planeta Passito di Noto 2011

Planeta Passito di Noto 2011
  • Valmistaja: Planeta
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, DOC Noto
  • Maa: Italia
  • Alue: Sisilia, Agrigento
  • Rypäleet: Muscat Blanc à Petit Grains
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 8,50e / 8cl (Toukokuu 2013, Ravintola Mamma Rosa, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Toukokuinen reissumme ravintola Mamma Rosassa päättyi omalta osaltani jälkiruoan roolia toimittavaan Planeta Passito di Notoon (tosin monessa paikassa, mm. ravintolan viinilistalla, viini kulkee vanhalla Moscato di Noto -nimellään.)

Passito di Noto on Sisiliasta, saaren itäkärjessä sijaitsevan Noton kaupungin tuntumasta tuleva perinteinen ja melko unohdettu jälkiruokaviinityyli, jota muutamat viinitalot – moderneihin sisilialaisiin viineihin keskittynyt Planeta etunenässä – ovat ryhtyneet viime aikoina elvyttämään. Viini tehdään alueella kasvatetuisa Moscato Bianco -rypäleistä, joita aluksi kuivataan rusinoiksi (passito-menetelmä) ja sitten puristetaan makeaksi viiniksi. Planetan Notoon käytettyjä rypäleitä kuivatettiin aluksi puolitoista kuukautta, jolloin ne menettivät n. puolet painostaan (pohjoisen Venetossa sama temppu voi viedä 3-4 kuukautta!) Tämän jälkeen rypäleet käytettiin (n. kuukausi) ja kypsytettiin (n. puoli vuotta) terästankissa, minkä päätteeksi viini pullotettiin.

Syvän ja tiiviin kellanvihreä viini tervehtii lasista.

Hyvin puhdaspiirteisessä, aromaattisessa ja kutsuvan makeassa tuoksussa tuntuu voimakkaasti ananasmehuisuus, banaani, hunaja ja Muscat'n kukkaisuus. Seasta löytyy myös hillittyä, inkivääristä maustetta ja hentoa, sokerista ja ei-tammiperäistä kinuskia ja vaniljaisuutta.

Maku on erittäin makea, todella intensiivinen ja makeudessaan jopa poltteleva. Rehevästä ja ylikypsästä makumaailmasta löytyy paljon tuoksusta tuttuja elementtejä: voimakasta hunajaisuutta, ananaksisuutta, päärynää, kuivattua aprikoosia ja hillittyä rusinaisuutta. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen, paksuhko, jopa tahmainen ja korkeintaan keskihapokas. Edes viileänä viini ei ole kovinkaan raikas, vaan suht tuhti ja raskas, mikä toisaalta sopii hyvin yhteen viinin intensiivisyyden kanssa.

Kielelle jäävä, intensiivisen makea jälkimaku on todella voimakas, hunajainen, kypsän ananaksinen, kukkainen ja kevyen mausteinen. Viinistä jää hyvin imelänmakea ja tahmea, mutta samalla erittäin aromikas ja moniulotteinen jälkivaikutelma, joka häilyy kielellä erittäin pitkään.

Jälkiruokana Planetan Noto toimi varsin mainiosti; yhtään enempää makeata tämän kanssa ja sokeriyliannostus ei olisi ollut kaukana.

Toisaalta viini kyllä oli jopa turhankin makea ja tahmainen kokonaisuus – erittäin runsaan jäännössokerin (195 g/l) tuoma voimakas makeus ja aromien intensiteetti vakuutti ensisiemauksella, mutta loppua kohti tuo täysilaidallisen tykitys rupesi tuntumaan jo liioitellulta. Muscat-pohjaiseksi jälkiruokaviiniksi viinin runsaus ja makeus yllättivät – monet Iberian niemimaan Moscatelit ovat usein paljon hillitympiä, Etelä-Ranskan Muscat't hienovaraisempia ja Italian Moscatot selvästi kepeämpiä (ja usein pirskahtelevia.) Tästä sen sijaan löytyi makeutta ja massaa vaikka muille jakaa.

Jos tämän viinin kumppaniksi haluaa jotain, lienevät voimakasaromiset sinihomejuustot ja niiden kanssa tarjoiltavat hillokkeet varmin vaihtoehto – molemmat yleensä kaipaavat varsin runsasta makeutta viiniltä, ja tästä sitä löytyy. Yleisesti Planetan Noto on varsin ihastuttava ja puhdaspiirteinen jälkiruokaviini, joka kannattaa jakaa riittävän monen ihmisen kesken tai säästellä useammalle eri päivälle – viinin runsaasta makeudesta johtuen yksi lasillinen on varsin riittävä annos.

Lyhyesti: Erittäin makea, intensiivinen ja melko raskastekoinen, mutta samalla myös hyvin aromikas, puhdaspiirteinen ja rehevä jälkiruoka-Muscat. Tarjoile hyvin viilennettynä.

Arvio: Hyvä – viini on sen verran massiivinen ja suoraviivainen, että varsinaista tyylikkyyttä ja hienostuneisuutta siitä on turha etsiä, mutta roolinsa hyvin makeana jälkiruokaviininä Planetan Noto suorittaa leikiten. Papukaijamerkki tammen puuttumisesta.

Hinnan (8,50e) ja laadun suhde: Ravintola Mamma Rosassa 8 cl lasillinen oli ihan kohtuullisen hintainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti