Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.8.13

Gato Negro Sauvignon Blanc 2012

Gato Negro Sauvignon Blanc 2012
  • Valmistaja: Viña San Pedro
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 3,0
  • Hinta arviointihetkellä: 26,90e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 27,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Chileläinen Viña San Pedro on monen Suomessa tunnetun chileläisviinimerkin takana: 35° South B.O., Castillo Molina sekä melkeinpä kaikkien viiniä ostavien tuntema Gato Negro, "musta kissa", jonka näppituntumalta suosituimmaksi viiniksi arvioimani Sauvignon Blanc oli Iltalehden hanaviinimaistelun toiseksi viimeisenä testattavana tuotteena.

Viinin väri on ohuehkon vaaleanvihreä.

Tuoksu ei vakuuta: melko tunkkaisesta mutta kohtalaisen hedelmäisestä kokonaisuudesta löytyy kevyen persikkaista trooppista hedelmää, omenaisuutta, hillittyä mausteisuutta ja vihertävää, aavistuksen vegetaalista yrttisyyttä sekä hieman alkoholisuutta. Kokonaisuus, ei ole raikkaan viinillinen, vaan melko teolllisen oloinen eikä erityisen houkutteleva.

Suutuntumaltaan viini on ryhdikkään hapokas ja mukavan rakenteikas, mutta makumaailma ei tunnu pääsevän mitenkään tasoihin rungon kanssa. Yleisilmettä hallitsee makeahko sitruksisuus, kevyen trooppinen hedelmäisyys ja hillitty hunajaisuus. Kokonaisuus on hieman ohuehko ja valjun oloinen.

Kypsän omenainen jälkimaku ei saa kerättyä vaatimattomasta keskimausta lisää pontta, vaan on ohut, jopa vetinen ja lyhyt.

Kokonaisuutena viini on melkoinen pettymys – viiniin on saatu varsin kiitettävästi ryhtiä ja hapokkuutta, mutta kaikki muut osa-alueet ovat suorastaan ala-arvoisen surkeita. Suht tukevaa tuoksua seuraava ohut ja vaatimaton makumaailma ei kyllä tuo mieleen chileläisiä, ylitehdyn kosiskelevia hedelmäpommeja, muttei kyllä eurooppalaisviinien hillittyä eleganssiakaan. Kokonaisuus on yksinkertaisesti vaatimaton, tylsä ja kaiken kaikkiaan avuton esitys.

Ensimmäinen hämmennys liittyen viiniin tuli siitä, kun sokkona maistetut viinit paljastettiin – en voinut yksinkertaisesti uskoa tämän viinin olleen Sauvignon Blanc! Senkin jälkeen kun viinit olivat paljastettu, en löytänyt viinistä juuri mitään Sauvignon Blanciin viittaavaa – mikä on melko erikoista, sillä Sauvignon Blanc jos joku on niin päivänselvästi tunnistettava rypäle sekä tuoksultaan että maultaan. Jopa edellinen Prins Oliver, joka oli Colombard - Sauvignon Blanc -sekoite, oli paljon selvästi tätä kyseistä rypälettä edustavampi!

Toinen hämmennys tuli siitä, että muu raati vaikutti tykkäävän tästä viinistä syystä tai toisesta melko paljon. Kenenkään ykkössuosikki se ei ollut, mutta se oli yksi viini niistä kolmesta harvasta, jotka saivat yli 15 pistettä 30:stä. Tämä tuli itselleni melkoisena yllätyksenä, sillä en yrittämälläkään löytänyt viinistä mitään kehumisen arvoista ja omasta mielestäni viini oli yksi maistelun heikoimpia tekeleitä. Tämä viini osoittaa mielikuvani vääräksi siitä, että Sauvignon Blancit yleensä tuottaisivat keskimääräistä parempia hanaviinejä, enkä henkilökohtaisesti voisi lähteä mitenkään suosittelemaan näin köykäistä ja ohutta viiniä kenellekään.

Lyhyesti: Raikkaan hapokas ja ryhdikäs, mutta muuten harvinaisen epätyypillinen Sauvignon Blanc, jolla on tunkkaisen teollinen tuoksu, ohuen vetinen keskimaku ja lyhyt jälkimaku. Todella heikko esitys.

Arvio: Huono – todella heikko, vetinen ja laaduton valkoviini, joka ei tunnu tarjoavaan juuri mitään Sauvignon Blancille ominaisia aromeja tai makuja. Erittäin heikkolaatuinen esitys.

Hinnan (27,90e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti