Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.8.13

Laurent Vogt Les Perles Rares Alsace 2011

Laurent Vogt Les Perles Rares Alsace 2011
  • Valmistaja: Domaine Laurent Vogt
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Bas-Rhin
  • Rypäleet: Gewürztraminer, Muscat, Pinot Gris, Riesling
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 10,20e / 12cl (Toukokuu 2013, Ravintola Gaijin, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Aivan toukokuun lopulla kävimme työporukalla syömässä ravintola Gaijinissa, jossa meitä odotti maistelumenu; viinit jokainen sai valita oman makunsa mukaan. Menulle suunniteltu viinisuositus (NZ Riesling, Sake, Aussi-Shiraz, Moscato) jätti hieman kylmäksi, joten päätin mennä mielummin perstuntuman mukaan. Tilasin alun kevyemmille ruoille suositusmenussakin nököttäneen uusseelantilaisen Rieslingin sekä tämän elsassilaisen valkoviinin.

Wolxheimin kaupungissa sijaitseva perheomisteinen viinitalo Domaine Laurent Vogt on valmistanut viiniä Pohjois-Alsacessa sijaitsevien tarhojen rypäleistä jo vuodesta 1970, tätä nykyä luomuna. Talon Les Perles Rares -sarja on perheen kahdelle tyttärelle omistettu viinilinjasto, jota valmistetaan vain parhaina vuosikertoina tarkoin valituista rypäleistä. Sarjaan kuuluu kolme viiniä, jotka ovat valmistettu Alsacen perinteikkäistä, "jaloista" lajikkeista – Rieslingistä, Pinot Gris'tä ja Gewürztraminerista – sekä tämä "Alsace"-nimellä kulkeva sekoite, joka on tyylillisesti ns. Gentil Edelzwicker.

Edelzwicker on sekoitevalkoviini, joka on valmistettu mistä tahansa Alsacessa sallituista lajikkeista, kun taas Gentil on epävirallinen termi, jolla osoitetaan parhaan pään Edelzwickereitä. Yleisesti Gentil-viinin nähdään sisältävän vähintään 50% Alsacen "jaloja" lajikkeita; Les Perles Rares on valmistettu yksinomaan näistä neljästä "jalosta" lajikkeesta.

Väriltään Les Perles Rares on kevyesti keltaiseen taittuva kellanvihreä.

Tuoksu on makeahko, kevyen appelsiininen ja hillityn hunajainen. Seassa on aavistus Rieslingin sitruunaa, Gewürzin terpeenistä mausteisuutta ja Muscat'n kukkaisuutta sekä hentoa metallisuutta.

Maultaan viini on kuivahko, jopa puolikuiva ja mehukkaan hedelmäinen. Moniulotteisesta ja tasapainoisesta makumaailmasta löytyy sitruunamarmeladisuutta, hillittyä hunajaa, kukkaisuutta, aavistus mausteisuutta ja hentoa teemäisyyttä. Suutuntumaltaan viini on samettisen öljyinen mutta samall suht hapokas ja 15 g/l jäännössokeristaan huolimatta miellyttävän keveähkö.

Kevyen hunajainen, makean omenainen ja hillityn mineraalinen jälkimaku on runsaan keskimaun jälkeen mieto ja kevyenpuoleinen, mutta myös varsin pitkähkö, tasainen ja miellyttävän raikas.

Kokonaisuutena Les Perles Rares on varsin tyylikäs ja harmoninen Alsacen valkoviini. Sellaisenaan viini oli varsin ihastuttava ja monisyinen tapaus, mutta vasta ruoan kanssa nautittaessa viini pääsi nousemaan kokonaan uudelle tasolle! Siinä missä rinnalla testattu Ribbonwood Riesling tyytyi lähinnä komppailemaan ja pysymään pois ruoan tieltä, tuntuu Les Perles Rares suorastaan hyökkäävän ravintolan maisteluannosten ihastuttaviin ja hienovaraisiin makuihin, luoden jatkuvasti uusia ja toinen toistaan yllätyksellisempiä vivahteiden yhdistelmiä. Kohtalaisen runsas hedelmä ja aistittava jäännössokeri kestivät upeasti mausteisemmat ja tulisemmat piikit ruoan puolelta ja vaikka viinin hapokkuus ei ollut lähelläkään samaa tasoa kuin Ribbonwoodilla, ei tarjoillut ruoat tuntuneet kaipaavaan viiniltä enempää hapokkuutta mitä Les Perles Raresilla oli tarjota. Runsaudestaan huolimatta viini ei myöskään missään vaiheessa äitynyt dominoimaan edes kevyempien annosten makuja.

Meikäläisen makuun tämä viini vei Gaijinin maisteluannosten seurassa Ribbonwoodin Rieslingiä kuin pässiä narussa – siinä missä Riesling toimitti enemmän simppelin ruokajuoman virkaa, toi Les Perles Rares täysin uusia puolia ruoka-annoksiin ja annokset viiniin. Kokonaisuutena viinistä löytyi ihastuttava balanssi moniulotteisen makumaailman, rehevän suutuntuman ja freesin hapokkuuden väliltä. Viilennettynä varsin katu-uskottava kumppani aasialaiselle ruoalle. Kyllä kannatti luottaa perstuntumaansa ja hypätä suositusviinien ulkopuolelle ja kokeilla jotain muuta kuin kanssaruokailijat!

Lyhyesti: Maukas, runsas, raikas ja tasapainoinen puolikuiva Gentil-sekoitevalkoviini Alsacesta.

Arvio: Erittäin hyvä – todella maukas ja moniulotteinen valkoviini, jossa jokainen neljästä käytetystä rypälelajikkeesta tuntuu saavan riittävästi omaa aromikkuutaan kokonaisuuteen. Yleiskäyttöinen nappivalinta aasialaiselle ruoalle.

Hinnan (10,20e) ja laadun suhde: Ravintola Gaijinissa 12 cl lasillinen oli varsin kohtuullisen hintainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti