Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.8.13

Domaine Rieflé Pinot Gris 2011

Domaine Rieflé Pinot Gris 2011
  • Valmistaja: Domaine Rieflé
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 6,50e / 12cl; 8,70e / 16cl (Toukokuu 2013, Ravintola Mamma Rosa, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Toukokuun aikana tuli käytyä ulkona syömässä otteeseen jos toiseenkin. Syntymäpäivieni aikoihin tuli tarkastettua töölöläisravintola Mamma Rosan nykykunto. Alkuruoaksi tuli valittua toast skagen Mamma Rosan malliin ja pääruoaksi mausteisempi, tomaattipohjainen pasta. Koska ravintolan laseittain tarjottavien punaviinien taso ja valikoima oli anteeksiantamattoman surkea (vaikka listalla oli varsin kiitettävä valikoima tasokkaan oloisia viinejä, laseittain sai vain kolmea eri punaviiniä, jokainen joko Chilestä tai Argentiinasta...), päätin pärjätä koko aterian yhdellä valkoviinillä. Hyvä elsassilainen Pinot Gris on usein tarpeeksi raikas pärjätäkseen kevyemmille alkuruoille, mutta samalla riittävän hedelmäinen ja runsas kestääkseen runsaammat ruoat – lisäksi viineistä löytyy usein hieman jäännössokeria, mikä auttaa kestämään mausteisempaakin purtavaa.

Rieflén viinisuvun historia ulottuu peräti 1600-luvun alun Alsaceen, Pfaffenheimin kylään, ja 1800-luvun puolestavälistä eteenpäin viinitalo on toiminut itsenäisesti, omia viinejään tuottavana valmistajana. Talon peruslinjaston Pinot Gris tulee viinitalon omilta tarhoilta Pfaffenheimin, Rouffachin, Soultzmattin ja Westhaltenin kylien tuntumasta ja se on alueelle tyypillisesti kypsytetty ilman tammea.

Lasista löytyvällä viinillä on todella tiivis, kohtalaisen keltainen ja hennosti vihertävään taittuva väri.

Tuoksu on raskas ja makea, muttei mitenkään hyökkäävä tai päällevyöryvä, vaan sopusuhtainen ja hillitty. Aromipuolelta löytyy kevyettä mausteisuutta, hunajaa, päärynäisyyttä, makeata aprikoosia ja kevyttä paahdettua pähkinää.

Puolikuiva maku on mehevä, miellyttävän aromikas ja varsin hedelmävetoinen; päällä on hedelmäkorillinen kypsiä hedelmiä – persikkaa, kevyttä päärynää, ylikypsää omenaa ja hillittyä, tuhdinpuoleista makumaailmaa raikastavaa sitruksisuutta. Varsin hedelmävoittoista makua tukevat hennon hunajainen ja kohtalaisen mausteinen taustavire sekä hento savuisuus. Yleisesti viini on Pinot Gris'ksi yllättävän hapokas ja raikas varsin täyteläisestä suutuntumastaan huolimatta. Noin 15 g/l jäännössokeri on varsin kiitettävässä balanssissa hedelmän ja rungon kanssa; makeus pistää mainiosti ruoille vastapalloon tekemättä viinistä varsinaisesti mitenkään makean oloista.

Jälkimaku on varsin pitkä ja aromeiltaan ihastuttavasti Alsacen Pinot Grisälle tyypillinen, jättäen kielelle aluksi kevyttä trooppista hedelmäisyyttä, joiden alta jää kielelle viipylemään aidon hunajaiset ja hillityn mausteiset vivahteet.

Perustason Alsace Pinot Gris'ltä odotin tasapainoista, kuivahkoa perusvalkoviiniä, joka toimisi turvallisena ratkaisuna kahdelle hyvin erityyppiselle ruoalle, mutta loppupeleissä sainkin varsin yllättävän tasokkaan esityksen ateriani kumppaniksi – arvion perusteella voi jo päätellä viinin olleen varsin mainio esitys, mutta kokonaisuus toimi erittäin kiitettävästi myös kumpaisenkin ruoka-annoksen kanssa! Yleisesti viinistä löytyi varsin hieno balanssi suutuntuman, hedelmäisyyden, aromien ja happorungon välillä ja samalla heräsi orastava kiinnostus talon muita (paremman tason) viinejä kohtaan.

Jos Mamma Rosan kehno punaviinitarjonta ahdistaa, suosittelen kääntämään katseen mielummin tämän viinin suuntaan kuin tyytymään keskinkertaisiin uuden maailman latteuksiin.

Lyhyesti: Ihastuttavan tasapainoinen, runsas, raikas ja aromikas perustason puolikuiva Pinot Gris.

Arvio: Erittäin hyvä – varsin ihastuttava, monipuolinen ja monikäyttöinen puolikuiva valkoviini, josta löytyy ihastuttavan paljon kaikkea, muttei mitään varsinaisesti liikaa.

Hinnan (8,70e) ja laadun suhde: Ravintola Mamma Rosassa 16 cl lasillinen oli varsin kohtuullisen hintainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti