Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.8.13

Brooklyn Lager

Brooklyn Lager
  • Valmistaja: Brooklyn Brewery
  • Tyyppi: Olut, Lager
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: New York, Brooklyn
  • Maltaat: American Two-row
  • Humala: Hallertauer Mittelfrüh, Vanguard, Cascade
  • Koko: 0,355
  • Hinta ostohetkellä: 3,01e (Toukokuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 3,12e (Tammikuu 2014, Alko)

Jos joku tietää piirun vertaa olutmaustani, lienee selvää, että kartan lagereita yli kaiken. Monesti tuntuu, että parhaimmatkin pohjahiivaoluet ovat samalla tasolla kuin korkeintaan keskinkertaiset alet, joten en jaksa tuhlata niihin aikaani.

Ja sitten on Brooklyn Lager.

Pitkään olin rinnastanut Brooklyn Lagerin ajatuksen tasolla maitokaupoista ja monista juottoloista löytyvän, ylettömän tylsän Brooklyn Alen edelleen tylsennetyksi lager-versioinniksi. Vuosi pari sitten käsitykseni teki 180 asteen käännöksen kun päädyin baariin, jossa oli tarjolla lähinnä suomalaisia kolmos- ja nelosoluita, siideriä, lonkeroa ja Brooklyn Lageria, eli olin ns. nurkkaan ajettu ja tilasin pullollisen viimeksimainittua.

Nyt ajattelin, että olisi korkea aika tehdä tästä lagerista – melkeinpä ainoa laatuaan, jota ostan mielelläni uudelleen kerta toisensa jälkeen – arvostelu.

Lasiin kaatuu väriltään oranssiin taittuvan kuparinruskeata olutta, jolla on kepeästi samea ulkonäkö. Päälle kohoaa ohueksi jäävä, mutta tiheän pienijakoinen ja melko kestävä vaahtohattu.

Tuoksu on hieman kevyehkö, mutta semmoinen tylsä, hento ja makean maltainen peruslagerin aromi loistaa poissaolollaan. Sen sijaan lasista löytyy selvää aromihumalaa ihastuttavan kukkaisessa ja raikkaan sitruksisessa muodossa. Seassa on myös makeata, aavistuksen karamellista maltaisuutta ja kevyttä tropiikin hedelmää. Yleisilme on poikkeuksellisen aromaattinen ja runsaastihumaloitu lager-standardeilla.

Maultaan olut on kuiva, kevyt ja raikkaan rapsakka. Kohtalaisen aromikas makumaailma tarjoilee toffeista maltaisuutta, jonka makeuden varsin napakka ja tasapainoinen katkeruus pitää hyvin paketissa. Maltaan ohella maussa on greippistä sitruksisuutta, kevyttä ruohoisuutta ja kukkaisuutta. Hiilihapoiltaan olut on hyvin pienikuplainen, mutta melko runsas.

Kepeähkö ja raikas jälkimaku on tuntuvan katkera, hapahko, pippurisen mausteinen ja kevyen saippuainen. Oluesta jää pitkähkö, aromikas ja kevyen karhea jälkivaikutelma.

Yleisesti Brooklyn Lager on todella mainio esitys, joka sopii niin yhden putelin ajaksi siemailtavaksi kuin useamman kappaleen sessiojuomaksi – makua ja mielenkiintoa riittää, mutta kokonaisuus ei ole missään nimessä niin raskas tai voimakas, että se rupeasi tökkimään useammankaan oluen jälkeen. Lisäksi olut on riittävän raikas ja kepeä varsin kelvolliseksi ruokaolueksi. Humalointi oluessa on tyylikkäästi samalla tasolla voimakkaimpien pilsien kanssa niin jenkkihenkisen aromikkuutensa kuin katkeron puraisun puolesta, minkä lisäksi humalointi on mitä mainioimmalla tavalla balanssissa sopivasti tuntuvan maltaisuuden kanssa.

Erikoisempien oluiden jännittävyyttä tai mielenkiintoisuutta Brooklyn Lager ei hätyyttele, mutta "tavalliseksi" lageriksi olut on todella mainio, tasapainoinen ja ihastuttavan monikäyttöinen tapaus; kenties jopa tyylilajinsa edustajista paras maistamani. Erityisesti humalointinsa puolesta oluesta tulee yleisesti mieleeni enemmän amerikkalaiset pale alet tai kepeämmät amber alet. Jos Brooklyn Lager on vieras tuttavuus ja kartat lagereita, suosittelen testaamaan oluen – se voi muuttaa käsityksesi koko oluttyylistä; jos taas keskityt suomalaisiin tusinalagereihin, suosittelen kokeilemaan mitä kyseinen oluttyyli voi parhaimmillaan tarjota.

Lyhyesti: Niin rungoltaan kuin aromeiltaan tasapainoinen, tukevan maltainen, rapsakasti humaloitu ja ilahduttavan kepeä jenkkihenkinen amber lager.

Arvio: Hyvä – jos joku lager on hyvä, on se tämä. Hinta-laatusuhteestakaan ei voi valittaa, kun oluen hinta painui vihdoin alle kolmen euron.

Hinnan (3,12e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti