Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.8.13

Prins Oliver

Prins Oliver
  • Valmistaja: Eschenauer
  • Tyyppi: Valkoviini, IGP / Vin de Pays des Côtes de Gascogne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Sud-Ouest
  • Rypäleet: Colombard, Sauvignon Blanc
  • Koko: 3,0
  • Hinta arviointihetkellä: 26,90e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 29,00e (Tammikuu 2014, Alko)

Lounaisranskalainen, vuosikerraton Prins Oliver pääsi toden teolla yllättämään Iltalehden juhannuksen hanaviinit -maistelussa: viini repäisi huippupisteet niin meikäläiseltä (ainoa, joka sai allekirjoittaneelta peräti 4/5) kuin yleisesti koko raadilta – viini oli ainoa, joka sai yli 20 pistettä 30:stä mahdollisesta.

Viinistä oli kyllä hyvin mahdotonta löytää mitään konkreettista dataa. Alkon sivut kertovat, että viini on Colombard-Sauvignon Blanc, joka joko tarkoittaa sitä, että Colombard on suuremmassa osassa blendiä, tai viini on 50/50-sekoitus. Muuten viinistä ei kerrota mitään, eikä pikaisesti silmäilty Googlekaan kerro tuottajasta juuri mitään.

Väriltään viini on hailakka ja vaatimaton, lähes vetisen neutraali.

Tuoksua hallitsee Sauvignon Blanc päivänselvästi – tästä raati oli melko yksimielinen, vaikka sokkona viinejä maisteltiinkin. Päällimmäisenä löytyy herukkaisuutta, vegetaalista ruohoisuutta ja murskattua karviaista. Sauvignon Blancin aromaattisen pommituksen taustalla häilyy myös kevyttä päärynää ja hentoa persikkaisuutta.

Myös raikasta makua hallitsevat hyvin pitkälti Sauvignon Blancin ruohoiset, herukanlehtiset, karviaismaiset ja sitruksiset aromit sekä hillitty mineraalisuus. Seassa tuntuu myös kevyesti makeata persikkaisuutta, mutta yleisilme on silti varsin kuiva. Kokonaisuus on ryhdikkään hapokas, freesi ja ilahduttavan tasapainoinen.

Jälkimaku on lyhyenpuoleinen, hieman mineraalinen ja kevyen sitruksinen. Viinistä jää melko vaatimaton ja simppeli jälkivaikutelma.

Maistelun sokkona testatut viinit olivat yleisesti joko köykäisiä ja vaatimattomia, yltiöpäisen kosiskelevia hedelmäpommeja tai enemmän tai vähemmän viallisen tahi teollisen oloisia – niiden joukossa Prins Oliver oli todella ilahduttava yllätys. Viini oli kyllä suhteellisen simppeli, mutta kokonaisuus sai kehuja niin ryhdikkään hapokkaasta rungostaan, puhdaspiirteisen ja luonnollisen oloisesta tuoksu- ja makumaailmastaan kuin yleisestä tasapainoisuudestaan. Yleisesti viini oli liikoja yrittelemätön, luonnollinen ja kaikinpuolin tasapainoinen perusvalkoviini – juuri sellainen vaatimaton mutta miellyttävä perusvinkku, jota haluaa odottaa edukkaalta arkivalkkarilta. Viini ei ole missään nimessä hieno, tyylikäs tai elegantti, mutta hanatuotteeksi varsin mallikas esitys.

Ja pakko myöntää, että koko raati oli erittäin yllättynyt siitä, mikä tuote oli kyseessä, kun maistetut viinit lopuksi paljastettiin. Olen edelleen erittäin yllättynyt siitä, miten hyvin Prins Oliver hakkasi muut testattavat viinit peräti viiden pisteen erolla toiseksi parhaimpaan. Todennäköisesti asiaan voi vaikuttaa se, että useimpien makumieltymykset taisivat nojata enemmän Euroopan kuin uuden maailman suuntaan, mutta tästä huolimatta ei käynyt viinin tasapainoisuutta kiistäminen.

Lyhyesti: Vaatimaton, mutta kaikin puolin tasapainoinen, ryhdikäs, aromikas ja raikas Sauvignon Blanc -vetoinen arkivalkoviini.

Arvio: OK – Prins Oliver edustaa jotakuinkin juuri sellaista tyyliä, jota odotan viiniltä, joka maksaa Alkon hyllyllä verrannollisesti sen 6,60e pullo; sääli vain, että valtaosa tuonhintaisista valkoviineistä jää kauas jopa Prins Oliverin edustamasta tyylistä.

Hinnan (29,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti