Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.11.15

Brooklyn Sorachi Ace Saison

http://www.alko.fi/tuotteet/769817/
Brooklyn Sorachi Ace Saison
  • Valmistaja: Brooklyn Brewery
  • Tyyppi: Olut, Saison
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: New York, Brooklyn
  • Maltaat: Pilsner
  • Humala: Sorachi Ace
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,90e (Syyskuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 14,90e (Marraskuu 2015, Alko)

Loppukesän ja syksyn 2015 aikana Alkossa tuntuu tapahtuneen oluiden osalta huomattavasti enemmän kuin viimeisen kahden vuoden aikana! Yksi hyvä esimerkki tästä on Brooklyn Sorachi Ace Saison, ensimmäinen iso pullo Brooklynilta sitten Black Ops 2012:n!

Sorachi Ace on persoonallinen tuttavuus. Tämä Hokkaidossa sijaitsevalta Sorachin ala-alueelta nimensä saava humalalajike kehitettiin Japanissa 1970-luvun lopulla, mutta se unohdettiin pian muutamaksi vuosikymmeneksi. Lajike sai kuitenkin uuden mahdollisuuden 2000-luvun puolessa välissä, kun humalaköynnöksiä viljelevä Virgil Gamache Inc. Washingtonin osavaltiossa ryhtyi viljelemään sitä. Hyvin lyhyessä ajassa tästä persoonallisesta, voimakkaan sitrushedelmäisestä humalasta tuli suosittu aluksi amerikkalaisten pienpanimoiden keskuudessa, mistä lajikkeen suosio levisi pian myös Atlantin toiselle puolelle, Eurooppalaisten panimoiden oluenkeittelijöille.

Brooklyn Brewery päätti ottaa Sorachi Acen käsittelyyn ja esitellä lajikkeen potentiaalia valmistamalla sitä käyttäen ns. single hop -oluen, jossa humalaa käytetään niin aromi- kuin katkerohumaloinnissa – maailmassa on olemassa useita ns. dual purpose -humalalajikkeita, mutta monet lajikkeet ovat vahvimmillaan vain joko aromi- tai katkerointikäytössä, mistä syystä oluissa käytetään usein useamman humalalajikkeen sekoituksia. Sorachi Ace on kuitenkin hyvin katkeroainepitoinen, mutta myös erittäin aromaattinen lajike, minkä vuoksi se soveltuu erinomaisesti kumpaankin tarkoitukseen ja myöskin esimerkiksi vain näin yhden humalalajikkeen oluisiin.

Brooklyn brewery päätti, että saison olisi paras oluttyyli, jossa Sorachi Ace pääsisi loistamaan, joten sellainen päätettiin tehdä – varsin ymmärrettävä ratkaisu näin hapanoluiden ja perinteisten belgialaisten oluttyylien buumin velloessa ympäri maailmaa. Olut on aluksi käytetty belgihiivalla, minkä jälkeen olut on pullotettu suuriin shamppanjapulloihin. Pullotuksen yhteydessä on käytetty pieni määrä neutraalia shamppanjahiivaa, minkä on tarkoitus käyttää korkilla suljettuun olueen pieni määrä hiilidioksidia – eli oluen kuplat. Lyhyen varastoinnin jälkeen olut on saanut kuplansa ja se voidaan laskea myyntiin.

Oluella on samea vihertävänkeltainen väri ja hyvin reipas ja pitkäkestoinen, höttöisenkuohkea, väriltään valkoinen vaahto.

Lasista kohoaa aromikas, viehkeä ja keväinen tuoksu, jossa tuntuu ensisijaisesti Sorachi Acen makeaa, persoonallista aromimaailmaa: appelsiinia, mandariinia ja muita kypsänmakeita sitrushedelmiä, saippuaa ja omenankukkia. Taustalta löytyy hiivan tuomaa belgioluiden happamuutta, mausteisuutta ja kevyttä rustiikkista maamaisuutta sekä hillittyä vanilliinisuutta ja hentoa heinää.

Runsasta ja aromimaailmaltaan jopa hedelmäisen valkoviinin kanssa flirttailevaa, vivahteikasta makua sävyttää Sorachi Acen kypsien oranssien sitrushedelmien, kevyen vaniljaisuuden, hennon sitruunan ja aavistuksen tillisen yrttisyyden piirteet. Aromihumaloinnin alta paljastuu hillitysti makeaa maltaistuutta, maltillista belgihiivan mausteisuutta, kevyttä saisonien maamaisuutta ja tasapainoista katkerohumalaa (21 EBU). Runsaasta maustaan huolimatta oluella on keveähkö suutuntuma, mihin melko maltillinen hiilihappo sopii passelisti. Oluen yleisilme on hyvin hennosti happamankirpeä ja hyvin vivahteikas, persoonallisen aromihumalan ansiosta jopa jännittävä.

Siihin jäävä jälkimaku on kypsän persikkainen, makean omenainen, hennon sitruunamarmeladinen. Loppuliu'un jatkuessa esiin nousee bergamottista Earl Grey -teetä, kevyttä ruohoisuutta ja hennon maamaista maalaisuutta. Oluesta jää todella kompleksinen, pitkäkestoinen ja kohtalaisen katkera jälkivaikutelma.

Jummi. Hyvää kyllä on. Sorachi Ace pääsee mainiosti tässä oluessa esiin, mutta toisaalta olut ei ole pelkästään humalatykitystä, vaan taustalla värjöttelee tasapainoinen ja miellyttävä saison-pohja. Olut on erittäin maittavaa, mutta samalla niin mielenkiintoista, ettei sitä tee edes mieli hörppiä hirveää tahtia, vaan mieluummin jokaista tilkkaa fiilistellen. Itsellä meni tämä kolmen vartin letku reilussa kolmessa tunnissa, minkä lisäksi olut onnistui pysymään kiehtovasta ensivaikutelmasta viimeisiin pisaroihin asti varsin miellyttävänä, maukkaana ja mielenkiintoa kutkuttelevana – saavutus, johon hyvin harva olut pystyy! Itselle yleensä 0,33:n litran pullo on sopiva mitta (joskus jopa liiankin suuri) ja puolen litran lesti vaikuttaa jo liioittelulta. On hatunnoston arvoinen suoritus, ettei seitsemän ja puoli desiä onnistu tuntumaan missään vaiheessa liialliselta!

Panimo antaa oluelle kellarointipotentiaaliksi kolme vuotta (omassa pullossani oluen parasta ennen -päiväys oli heinäkuulle 2017), mutta näin upea, ensisijaisesti persoonalliseen aromihumalointiin nojaava olut tulisi nauttia niin tuoreena kuin mahdollista. Olut varmasti muuttuu kypsytyksen myötä merkittävästikin, mutta se tulee takuuvarmasti myös hukkaamaan Sorachi Acen tuoman persoonallisuuden samalla. Kellariin kannattaa siis hommata ihan muita oluita ja nauttia tämä pois alta mahdollisimman nopeasti. Todella mainio teko Alkolta ottaa näin jännä ja persoonallinen olut suoraan pysyväisvalikoimaan; melkeinpä ainoa miinuspuoli oluessa on turhan kova hinta – litrahinta on olueksi melkoinen, kun samalla rahalla voi hankkia jo ihan saman kokoisen, laadukkaan kuohuviinin. Toisaalta, jos kuplaviini ei maistu, tässä on kyllä mainio korvike sille esimerkiksi uudeksi vuodeksi!

Lyhyesti: Kypsänmakeiden sitrushedelmien piirteiden sävyttämä kompleksinen, mielenkiintoinen ja tyylikäs single hop saison Jenkeistä.

Arvio: Erinomainen – hieno saison, jossa yhdistyy tyylikkäästi moderni, persoonallinen single hop -meininki ja perinteitä henkivä saison-viba. Tyylikkään kuohuviinipullon myötä tämä on varsinainen oluthyllyjen vastine prestiisishamppanjalle.

Hinnan (14,90e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

3 kommenttia:

  1. Gambinamiäs19/11/15 22:55

    Saveur bierestä saisi näemmä pientäkin pulloa varsin kohtuulliseen hintaan. https://www.saveur-biere.com/en/bottled-beer/7427-brooklyn-sorachi-ace-33-cl.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hinta on kyllä varsin kohtuullinen! En tosin ole varma, onko olut sama pienessä ja isossa pullossa, sillä Brooklynin sivuilla mainitaan erikseen ison pullon kohdalla "bottle fermented" - pikkupullo siis saattaa olla suodatettua perustavaraa, kun taas vain tämä isompaan pulloon pistetty versio on pullokypsyvä. Tämä selittaisi hintaeroa, sillä näköjään Saveur Bièressäkin isolle pullolle tulee hintaa vajaa 14€! Toki iso custompullo saattaa olla se toinen, yksinkertaisempi selitys hintaerolle. Joka tapauksessa, ei tuo Alkon hinta ole hirveästi ranskanmaata korkeampi - erityisesti kun rahdit ottaa lukuun.

      Pitäisi saada samanikäiset pieni ja iso pullo rinnakkain testattavaksi ja ihmetellä, onko kyseessä todellakin sama vai eri olut.

      Poista
  2. Gambinamiäs23/11/15 13:58

    Sama pullokypsyttämyyden mahdollisuus tuli itsellenikin mieleen. Maistoin Stadin panimon Sorachi Rice Ace-lagerin ja maun tillisyys oli kyllä melkoinen. Meni omaan makuuni kokemuksen, ei niinkään makuelämyksen, puolelle eikä toista kertaa tarvitse maistaa. Toki riisi saattoi olla osa "makuelämystä". Tuon kokemuksen perusteella en nyt ihan heti tätäkää pullotetta ala ostamaan, ainakaan isossa pullossa itse nautittavaksi.

    VastaaPoista