Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.11.15

IAR G Gewürztraminer VT 2013

IAR G Gewürztraminer Vendimmia Tardiva 2013
  • Valmistaja: Institut Agricole Régional
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, DOC Valle d'Aosta
  • Maa: Italia
  • Alue: Aostan Laakso
  • Rypäleet: Gewürztraminer (85%), muita (15%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 16,90e (Huhtikuu 2015, Gros Cidac, Aosta)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Alun perin tämä viini tuli testattua Aostan maatalousoppilaitoksen, Institut Agricole Régionalin, tiloissa muiden koulun viinien muassa huhtikuussa 2015. Kokonaisuus ei ollut mitenkään erityisen erikoinen verrattuna moniin muihin maistamiini Gewürztraminer-jälkiruokaviineihin, mutta siinä oli yksi ainutlaatuinen piirre: se oli äärimmäisen harvinaista tavaraa! IAR nimittäin omistaa yhden piskuisen, kokeellisen Gewürztraminer-tarhan Aostan laaksossa, Moncenisissa, josta saadaan viiniä yhteensä vain n. 200 litran edestä. Tämä tarkoittaa sitä, että tämä viini on helposti yksi pienimmän tuotannon kaupallisia viinejä, mitä vastaani on tässä hintaluokassa tullut. En siis napannut viiniä Aostan laaksosta tuliaisiksi niinkään viinin meriittien vuoksi, vaan yksinkertaisesti siksi, että tämä on äärimmäisen harvinaista tavaraa.

Viini on valmistettu siis 740 metrin korkeudessa kasvavan tarhan Gewürztraminer-rypäleistä, joiden sekaan on lisätty 15% kansainvälisiä lajikkeita. Hyvin myöhään korjatuista rypäleistä valmistetun viinin käyminen on lopetettu pullon takaetiketin mukaan "sopivassa vaiheessa" jäähdyttämällä ja suodattamalla viinistä hiivat pois, jolloin viiniin on jäänyt runsaasti jäännössokeria. Kypsyttäminen on tapahtunut aluksi 8 kuukauden ajan terästankeissa ja vielä lopuksi 1 kuukauden ajan pulloissa. Tuotantomäärä viinille on 480 puolikaskokoista pulloa – tuotantomäärä on niin pieni, ettei viinistä löydy mitään tietoa Googlella tai edes oppilaitoksen omilta sivuilta.

Viinillä on vaaleahko, hohtavan kullankeltainen ja reunoiltaan värittömäksi taittuva väri.

Lasista kohoilee viileähkö mutta Gewürz-jälkkäriviineille tyypillinen tuoksu, josta löytyy päärynää, lajikkeelle ominaista kukkeaa parfyymisyyttä ja litsiä, sitruunankuorta, kevyttä simaisuutta ja myös pienin aavistus maamaisuutta.

Maultaan Gewürzi-G on hyvin makea ja jopa jännittävä – joskin makumaailman jännittävyyttä on vaikea sanallistaa, sillä kuvailevat adjektiivit noudattavat melko stereotyyppistä Gewürz-jälkkärin kuvausta. Toivottavasti kuitenkin olet vakuuttunut, että viinissä on semmoinen mukava, jännä viba. Mausteista makumaailmaa sävyttävät makeat sävyt, joista voi erottaa vastapoimittua päärynää, hunajaa, ylikypsistä persikoista muussattua hedelmämössöä, litsiluumua, hyvin kypsää ananasta, kevyttä inkivääriä, hentoa omenamarmeladia ja ujoa, märän kivistä mineraalia. Viinillä on kepeähkö yleisolemus ja melko hyvät hapot, joskin lämmetessään hapot putoavat ja kokonaisuus tulee löysemmäksi ja tahmeammaksi.

Viini jättää suuhun keskimakua hapokkaamman, mutta jäännössokerinsa vuoksi melko pehmeän jälkimaun, jossa tuntuu lajiketyypillistä mausteisuutta ja kevyttä ruusuvettä, hunajaista makeutta ja kevyellä otteella hillottua päärynää ja omenaa. Makea, lempeä ja hieman tahmea jälkivaikutelma on pitkä.

Kuten aikaisemmin myönsin, viini ei ole mitenkään erityisen erityinen Gewürztraminer-jälkiruokaviiniksi – joskin keskimaussa on jotain mukavaa jännittävyyttä, joka on tietenkin pieni plussa kokonaisuudelle. Viinin ensisijainen meriitti onkin sen ainutlaatuisuus: jos puolikkaita pulloja on tehty vain muutama sata kappaletta, ei tätä viiniä ihan joka jamppa pääse juomaan! Tästä syystä toinkin viinin mukaani alkusyksystä pitämiimme kellarintyhjennystalkoisiin: jotta mahdollisimman moni hyvien viinien päälle ymmärtävä ihminen pääsisi tämmöistäkin kuriositeettia maistamaan. Viini jäi hieman Kyperounda Commandarian jalkoihin, joka tarjoiltiin juuri tätä ennen, mutta tästä huolimatta yleisvaikutelma oli vallan positiivinen. IAR Gewürztraminer G on varsin hyvin tehty, maukas ja tasapainoinen jälkiruokaviini, joka tuskin hyötyy suuresti pidemmästä kellaroinnista; viini on tehty ensisijaisesti nuorena nautittavaksi. Itse voisin kuvitella viinin toimivan parhaiten erittäin aromikkaiden tai voimakasmakuisten juustojen kanssa (Munster, katson suuntaasi) tai hunajaisen makeiden jälkiruokaleivonnaisten parina.

Lyhyesti: Äärimmäisen pienen tuotannon todella makea, tasapainoinen, hyvin lajiketyypillinen ja silti pikkuisen jännä jälkiruokaviini Aostan laaksosta.

Arvio: Erittäin hyvä – ei suuria yllätyksiä, mutta tasaista laatua. Maukas, hyvin tehty jälkiruokaviini, jonka saatavuus Aostan laakson ulkopuolella approksimoituu nollaksi.

Hinnan (16,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti