Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.11.15

Founders Pale Ale

http://www.alko.fi/tuotteet/770624/
Founders Pale Ale
  • Valmistaja: Founders Brewing Company
  • Tyyppi: Olut, American Pale Ale
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Michigan
  • Maltaat: Golden Promise-, kristalli-, München-
  • Humala: Cascade
  • Koko: 0,355
  • Hinta ostohetkellä: 3,89e (Lokakuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 3,89e (Marraskuu 2015, Alko)

Flying Dogin Pale Alen positiivisten fiilisten saattelemana otin ja nappasin toisenkin uutuutena Alkoon saapuneen jenkki-pale alen testiin. Tästä Alkoon kertaostona saapuneesta oluesta vastuussa on monen monta mainiota tekelettä tuottanut Founders, jonka oluiden arvioita kannattaa pläräillä tuolta meikäläisen arviohakemistosta.

Kuten Alkosta jo pidempään löytynyt Founders Centennial IPA, myös tämä olut on vain yhdellä humalalajikkeella humaloitu single hop ale; tässä on tosin käytössä jenkkioluiden jokapaikanhöylähumala, Cascade, ei Centennial.

Väriltään olut on vaalean kellanruskea, hennosti utuinen. Vaahtokukka on melko runsas, kuohkea ja väriltään puhtaan valkoinen.

Lasista kohoaa aromikkaan humalainen tuoksu, jossa tuntuu kukkaisuutta, melko voimakasta mausteisuutta ja kohtalaisen rouheaa mausteisuutta.

Suussa olut on melko täyteläinen, kuivahko, kevyen karamellisen maltainen, mausteinen ja melko katkeroinen (39 EBU). Maltaisten ja katkerohumalaisten piirteiden välistä erottuu myös puumaisuutta, kevyttä pihkaisuutta, hillittyä maamaisuutta ja hennon kukkaisia piirteitä. Aromimaailma on näiden piirteiden vuoksi ujosti tunkkainen ja vaikka katkeroita ei ole mitenkään huomattavan paljon, tuntuu kokonaisuus tietyllä tapaa tukkoonhumaloidulta. Hiilihappoisuus on hyvin pientä ja pehmeää.

Kestoltaan melko pitkä jälkimaku on keskimakua tuntuvamman katkera, kevyen karamellimaltainennen, maamainen, greippiin taittuvan sitruksinen ja hennon kurkumaisen mausteinen. Erityisesti katkerohumalointi jatkuu pitkään.

Kokonaisuutena Founders Pale Ale on rakenteeltaan tasapainoinen mutta aromeiltaan ei kovinkaan raikas APA, mitä pidän melko suurena miinuksena oluttyylissä: tällaisten oluiden kuuluisi ensisijaisesti olla kepeitä ja raikkaita. En usko oluen kärsineen myöskään iästä, koska oluella on vain muutama kuukausi ikää ja aromihumalien vivahteita tuntuu löytyvän vielä reilusti – oluella on vain paljon monia muita, ns. tunkkaisempia aromeja, jotka verottavat pahasti oluen raikkautta ja miellyttävyyttä.

Tällä kertaa Founders pääsi pettämään rankasti – mikä on sääli, sillä tiedän Foundersin tekevän tuhtien superoluiden lisäksi myös varsin mainioita kepeitä ja raikkaita humalapommeja (TJEU: Foundersin maitokauppavahvuinen All Day IPA). Kenties kohdalleni sattui feelu kappale, mutta tässä tarkastuskierroksen myötä löytyi useampia muitakin arvioita, jotka ovat päivitelleet samaa raikkauden puutetta tässä oluessa. Todennäköisesti kyseessä ei siis ole vika, vaan ominaisuus – samanlaisesta raikkauden puutteesta tuntui myös Founders Centennial IPA kärsivän. Siksi en nyt uskalla rehellisesti suositella tätä olutta, vaan kannustan mieluummin nappaamaan akuuttiin APA-hätään vaikka Flying Dogin pale alen tai mainion Säppi APA:n.

Lyhyesti: Rungoltaan tasapainoinen mutta aromeiltaan melko tunkkaiseksi jäävä ja tukkoonhumaloidun oloinen jenkki-APA.

Arvio: Keskinkertainen – yksi niitä harvoja kylmäksi jättäneitä Founderseja. Tuntuu siltä, että panimon ehkä kannattaisi jättää nämä single hop -alet sikseen.

Hinnan (3,89e) ja laadun suhde: Heikko – olut ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti