Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.11.15

Kiuchi Hitachino Nest White Ale

Kiuchi 常陸野ネスト ホワイトエール (Hitachino Nest White Ale)
  • Valmistaja: Kiuchi Brewery
  • Tyyppi: Olut, vehnäolut, witbier
  • Maa: Japani
  • Alue: Ibaraki, Naka
  • Maltaat: Pilsner, vehnä
  • Humala: Perle, Styrian Goldings
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 3,99e (Syyskuu 2015, Alko, erikoisvalikoima)
  • Hinta nyt: 3,99e (Marraskuu 2015, Alko, tilausvalikoima)


Syyskuussa testaamani japanilainen Hitachino Nest Espresso Stout vakuutti sen verran, että pitihän sitä mennä Arkadian Alkoon poistamaan toinen olut tältä samalta panimolta. Tällä kertaa tyylilajina oli panimon mukaan White Ale, joka täällä länsimaisessa kulttuurissa todennäköisesti kääntyy muotoon witbier. Olut on siis belgialaishenkisesti korianterilla, appelsiininkuorella, muskottipähkinällä ja peräti appelsiinimehulla maustettu ja vehnä- ja ohrahiutaleilla tuunattu vehnäolut.

Oluen tuottanut Kiuchi on vuonna 1823 perustettu sake-panimo, joka vuoden Japanin vuoden 1996 panimolakiuudistuksen myötä alkoi tuottamaan myös pintahiivaoluita Hitachino Nest -tuotemerkin alla. Meikäläisen pullon parasta ennen -päiväys on 08/2016, joten voisin olettaa oluen olevan edelleen varsin tuoretta tavaraa!

Samean utuista ja vihertävän keltaisen väristä olutta kaatuu lasiin keskikokoisen, vitivalkoisen vaahdon kanssa. Vaahtokukka laskeutuu nopeasti, mutta ei haihdu täysin, vaan jää tasaiseksi patjaksi oluen päälle.

Tuoksu on hyvin aromikas, persoonallinen ja moniulotteinen: framilla on appelsiinia, yrttiä, makeita sitrushedelmiä ja melko runsasta kukkaisuutta, taustalla bergamottia, hentoa vaniljaa ja aavistus korianterista vihreyttä. Tuoksun vivahteikkuus houkuttelee maistamaan, mutta toisaalta näin aromikasta olutta voi vain nuuhkia ilokseen.

Oluen maku on kuiva, kepeä ja miellyttävästi tuoreen appelsiinisen kirpeähkö. Maku toistaa uskollisesti tuoksun aromimaailmaa: paljon appelsiinivetoista, makeahkoa sitrushedelmää ja kevyttä korianteria. Taustalla värjöttelee hillittyä mausteisuutta, vehnäistä happamuutta, hentoa, leivosmaista mausteisuutta, kamomillaa ja muskottipähkinää. Oluella on runsaat, pehmeät, hyvin pienet ja raikkaat kuplat sekä varsin mukavan kermainen tekstuuri, joka yhdistyy miellyttävästi kepeään suutuntumaan. Katkeroita ei löydy käytännössä lainkaan.

Raikas ja rapsakka jälkimaku on vehnäisen hapan, yrttinen ja appelsiininkuorinen; vaikka yleisvaikutelma ja makumaailma on leivosmaisen makea, on kielelle jäävä jälkimaku silti varsin kuiva. Koska jälkimakua kantavia katkeroita ei löydy käytännössä lainkaan, on vivahteikas ja aromikas jälkivaikutelma korkeintaan keskipitkä.

Kiuchin oluet onnistuivat vetämään jo toisen kerran kiitettävät pisteet meikäläisen kirjoihin! Taso on tässä pullossa yhtä korkea kuin Espresso Stoutissa; tämä rohkeasti maustettu witbier on todella jännä, hauska ja persoonallinen tuttavuus, jonka pariin palaa mielellään uudelleen. Arkadian Alkon erikoisvalikoimasta olut pääsi jo loppumaan, mutta oluen on huhuttu palaavan pian Alkon valikoimaan samaan hintaan tilausvalikoiman puolelle. Jos siis japanilainen olutosaaminen on hämärän peitossa, mutta se kuitenkin kiinnostaa, nappaa tämä herkku testiin ja ylläty positiivisesti!

Lyhyesti: Varsin persoonallinen, rohkeasti maustettu, miellyttävästi kirpeä ja kaikin puolin tasapainoa huokuva witbier Japanista.

Arvio: Erittäin hyvä – näistä belgihenkisistä witbiereistä Hitachino Nest hakkasi Yo-Hon Suiyoubi no Nekon rehellisesti kuus-nolla. Oikein mallikas ja maukas esitys, joka tarjoaa paljon mielenkiintoisempaa ja moniulotteisempaa meininkiä kuin esimerkiksi se iänikuinen jokapaikan witbier, Hoegaarden.

Hinnan (3,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti