Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.11.15

Nøgne Ø God Jul 2015

http://www.alko.fi/tuotteet/719366/
Nøgne Ø God Jul 2015
  • Valmistaja: Nøgne Ø
  • Tyyppi: Olut, Ale, Strong Ale / Stout
  • Maa: Norja
  • Alue: Grimstad
  • Maltaat: Kahvi-, karamelli-, lager-, Maris Otter-, melanoid-, paahdettu-, ruis-, Special B-, turvesavustettu ohra-
  • Humala: Bobek, Cascade, Columbus
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 6,97e (Marraskuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 6,97e (Marraskuu 2015, Alko)

Monta kertaa on Maa ehtinyt kiertää Auringon ympäri sen jälkeen, kun Nøgne Øn kehuttu talvi-/jouluolut God Jul on löytynyt Alkon hyllyiltä. Useamman kerran on Alkosta löytynyt joulun aikaan erikoinen, glögimaustettu Underlig Jul ja maitokaupoista taas on voinut bongata Julesnadderin, mutta tätä yhtenä Nøgne Øn parhaimpina pidetyistä oluista on sen sijaan saatu viimeksi 6 vuotta sitten, jouluna 2009. Olikin siis jo korkea aika saada se takaisin jouluoluiden kattaukseen!

God Jul on englantilaisella alehiivalla pantu olut, joka on Nøgne Øn sivujen mukaan humaloitu Centennialilla, Chinookilla ja Columbuksella (todennäköisesti vanha resepti, jota ei olla päivitetty) ja Alkon tietojen mukaan Bobekilla, Cascadella ja Columbuksella. Selvää oluttyyliä oluella ei ole, vaan se on Nøgne Øn mukaan yksinkertaisesti "dark ale". Koska a-vitamiinia löytyy oluesta peräti 8,5%, voi sitä mielestäni kutsua myös ihan hyvillä mielin "strong aleksi".

Oluella on läpinäkymätön, tummanruskea väri, joka taittuu keskeltä jo lähes täysin mustaan. Runsas, kestävä, kermaisen kuohkea, tiivis ja runsaasti pitsiä jättävä vaahto nousee kaadon mukana lasiin oluen päälle.

Tuoksu on runsas, stout-henkisen paahteinen ja hillitysti tumman suklainen; taustalta erottuu hentoa lakritsia ja ujoa mämmiä. Aromikkaat humalat tuovat tuoksuun kevyen sitruksisia ja hennon pihkaisia piirteitä. Yleisolemus on muhkea, makea ja tummanpuhuva.

Suussa makuhermoja tervehtää lakritsisen paahteisuuden ja tumman limppuisuuden johtama makeahko ja runsas maku. Kun kieli tottuu makean paahteisuuden makuun, rupeaa synkeästi makumaailmasta erottuumaan myös kevyttä karamellimaltaisuutta ja humalien tuomaa ujoa greippisyyttä ja hentoa ruohoisuutta. Suutuntuma on tiivis, muhkea ja erittäin täyteläinensuutuntuma ja sitä sävyttää hyvin pieni, kermaisen kuohkea ja hento, mutta mukavan kestävä hiilihappo.

Vaikka olut katoaa suusta, jatkaa runsas jälkimaku pitkään keskimaun viitoittamalla tiellä: paahteista maltaisuutta ja lakritsia, kevyttä mausteisuutta, varsin kevyellä otteella karvasta katkerohumalaa ja ujon kärtsäistä tuhkaisuutta, sekä lopuksi kevyesti nielussa ja kitalaessa tuntuvaa alkoholista lämpöä.

Ei God Jul ole omasta mielestäni juurikaan jouluinen olut, vaan lähinnä tuhti ja lähes stoutmainen ale. Tai no, onhan tämä kyllä kuin Suomen joulu: musta ja lämmin. Mutta tällaiseksi stron ale-stout-hybridiksi God Jul on kyllä perkeleen hyvä tapaus. Jes.

God Jul on siis juuri semmoinen tuhti, muhkea ja täyteläinen esitys, joita mielellään juo lämmikkeeksi samalla kun ulkona paukkuu pakkaset ja maa hautautuu nietoksiin. Tai eteläsuomalaisittain ulkona vihmoo hyytävä, luihin ja ytimiin pureutuva sateinen tuuli ja kaikki on synkkää ja harmaata. Kiitettävä ja erittäin maukas talviolut, joka toimii nyt todella mainiosti, mutta voinee kehittyä vielä mukavampaan, tuhdimpaan suuntaan kellarissa, kun aromihumalien kevyt sitruksisuus ja ruoho haihtuvat pois ja muhkea karamellisuus ja kuivahedelmäisyys saa entistä enemmän tilaa.

Lyhyesti: Tuhti, tummanpuhuva ja maukas olut, joka tasapainottelee jossain strong alen ja stoutin välimaastossa. Mainio lämmike pimeneviin talvi-iltoihin.

Arvio: Erinomainen – kaikin puolin julmetun hyvä, tasapainoinen ja maukas tumma olut, joka ei monien muiden Nøgne Øn oluiden tapaan sorru erikoisuudentavoitteluun tai muuhun hassutteluun, vaan on yksinkertaisesti vain pirun hyvä esitys. Joskus yksinkertaisuus on kultaa.

Hinnan (6,97e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti