Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.11.15

Miličić Postup 2005

Miličić Postup 2005
  • Valmistaja: Vina Miličić
  • Tyyppi: Punaviini, Vrhunsko Vino Postup
  • Maa: Kroatia
  • Alue: Primorska Hrvatska, Dalmatia, Pelješac, Postup
  • Rypäleet: Plavac Mali (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 120 Kn (~15,89e; Heinäkuu 2015, Vina Miličić, Dubrovnik)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Tämä viini (kuten merkittävä osa muista viime aikoina arvostelluista kroatialaisista viineistä) tarttui mukaani viimekesäisellä reissullamme Dubrovnikiin. Tämä kyseinen viini löytyi viinitalo Miličićin omasta viinimyymälästä, joka samalla oli yksi harvoja varsinaisia viinikauppoja koko Dubrvonikissa. Tämä kyseinen myymälä, joka löytyi aivan Dubrovnikin vanhankaupungin pääkadun varrelta, oli vain pienehkö koppi, josta löytyi lähinnä Miličićin omia viinejä, muutamia väkeviä sekä kourallinen ihan aitoja shamppanjoita. Jäimme myös toviksi juttelemaan omistajan kanssa ja muun muassa päivittelemään päivisin 40°C asti nousevia lämpötiloja – kauppaa pyörittävä rouva sanoi olevansa yhtä lailla hätää kärsimässä, sillä normaalisti Dubrovnikissa lämpötila on kesäisin n. 30°C tuntumassa, eikä edes paikalliset olleet tottuneet näin painostavan kuumiin olosuhteisiin. Hän koetti myös saada allekirjoittanutta ostamaan heidän Dingačiaan, mutta päädyin itse heidän Postupiinsa kolmesta syystä: a) myymälä oli tuhottomien helteiden vuoksi varsin kuuma ja Dingač sijaitsi ylähyllyllä, joten halusin varmuuden vuoksi napata viinin matalammalta ja viileämmältä hyllyltä; b) Postupia löytyi selkeästi vanhempaa vuosikertaa, joten halusin samalla päästä ihmettelemään, miten kroatialaiset viinit kehittyvät; c) meikäläisellä oli jo useampi Dingač ostettuna tuliaisiksi, joten halusin Postupin ihan vaihtelun vuoksi.

Asiaan perehtymättömille, Dingač ja Postup ovat Kroatian kenties arvostetuimmat viinialueet – nämä kaksi erittäin pitkällä Pelješacin niemimaalla sijaitsevaa viinialuetta saivat ensimmäisinä viinialueina alkuperäsuojan viineilleen Kroatiassa (Dingač 1961 ja Postup 1967). Molemmilla viinialueilla viljellään ainoastaan paikallista, kuumaa ilmastoa vaativaa Plavac Malia, joka on Tribidrag- (eli Primitivo- eli Zinfandel-) ja Dobričić-lajikkeiden risteymä. Dingač on näistä kahdesta alueesta merkittävästi jyrkempi ja korkeammissa rinteissä sijaitseva – tästä syystä viinit ovat yleensä äärimmäisen intensiivisiä, konsentroituneita ja usein myös hyvin alkoholisia; korkeimmilla tarhoilla sijaitsevista rypäleistä valmistetut viinit kykenevät kuitenkin säilyttämään erinomaisesti hapokkuutensa. Postup sijaitsee loivemmilla ja matalammilla rinteillä, minkä takia harvat Postupit kykenevät kilpailemaan Dingačien intensiivisyyden kanssa. Plavac Mali kuitenkin kykenee tuottamaan tälläkin alueella poikkeuksellisen intensiivistä ja rakenteikasta viiniä, joten vaikka Postupit eivät yleensä ole yhtä robusteja kuin Dingačit, ovat ne usein varsin isoa ja rotevaa tavaraa yhtä kaikki.

Koska Vina Miličićillä ei ole omia kotisivuja, jäävät viinin valmistustieteelliset speksit täysin hämärän peittoon. Viinillä on kuitenkin verrattain matala alkoholipitoisuus, 13,9%, sillä Plavac Mali kykenee helposti saavuttamaan jopa 15,5% luonnollisen alkoholipitoisuuden ja monelle tuottajalle Kroatiassa alkoholin määrä on viinin laadun mittari.

Viini lienee täysin suodattamaton, sillä varomaton käsittely kellarilta pulloa kiikuttaessa johti siihen, että viinillä oli kohtalaisen samea – ja siksi läpinäkymätön – kehittyneen viikunan- tai granaatinpunainen väri. Todennäköisesti viini olisi olut kauniin kirkas pitkään pystyssäseisottamalla ja karahvin kautta kierrättämällä, mutta äärimmäisen pieni ja hienojakoinen sakka oli lähtenyt liikkeelle ja oikein urakalla – no, minkäs teet. Sakka ei onneksi ole vaarallista! Voin kuitenkin suositella tämän viinin tapauksessa pitämään pulloa jonkin aikaa pystyasennossa ja kaatamaan sen hyvin varovaisesti karahviin.

Aavistuksen verran kehittynyt ja melko lämpimistä olosuhteista kielivä tuoksu on todella runsas, aromikas ja moniulotteinen: pinnassa tuntuu taatelia, kuivattua luumua, kypsää metsämarjaa, kehittynyttä kukkaisuutta ja neilikkaista mausteisuutta. Taustalla häilyy kevyin ottein maltillista konjakkitammea, hieman asetonista volatiilisuutta, hentoa eetteristä alkoholia, häivähdys satulanahkaa ja ujoa pölyisyyttä. Yleisesti viinillä on todella aromikas ja hurmaava kehittyneen Plavac Malin tuoksu.

Vaikka suutuntuma on suht täyteläinen, ei viini ole suuntäyttävän paksu tai konsentroitunut, vaan sillä on kohtalaisen hapokas ja yllättävänkin ilmava yleisilme. Tuoksun piirteitä toistavasta makumaailmasta erottuu aluksi taatelia, tummaa luumua, tummia makeita marjoja, makeaa ja aromikasta aasialaista mausteisuutta ja neilikkaa; myöhemmin kieli erottaa myös kevyttä kuivattua viikunaa, varsin hillittyä tammen puisevaa mausteisuutta ja aavistuksen kuivakukkaisia sävyjä. 10 vuoden iästään huolimatta viinillä on edelleen kohtalaisen mukavasti kypsänpehmeitä mutta ikeniä pölyisesti pyyhkiviä tanniineja. Kokonaisuutta arvioidessa on myönnettävä, että viinillä on yllättävän eloisa ja freesi maku ollakseen täynnä tummien ja kuivattujen hedelmien piirteitä ja hieman lämmittävää alkoholia. Pääpiirteittäin viini on jo hieman kehittynyt, mutta se on vielä edelleen erittäin hyvin elossa ja todennäköisesti matkalla ylöspäin tai huipulla.

Kevyesti lämmin jälkimaku on keskimaun ja tuoksun tavoin moniyinen ja jatkuvasti kehittyvä. Viinin kadottua suusta jää kielelle kompleksinen, viipyilevä kavalkadi aromeja: makeaa mausteisuutta, tummaa luumua, taatelia, mehukasta viikunaa, kevyttä karhunvatukkaa, hentoa mansikkaa, hillittyä tanniinien karheutta ja bitteriä sekä aavistus viipyilevää, aromaattista ja hennon seetristä tammea. Viini jättää erittäin maukkaan, jo hieman kehittyneen, miellyttävästi mehukkaan hapokkaan ja hennosti nahkaisia piirteitä esiin nostavan, pitkäkestoinen jälkivaikutelman.

En tiedä onko Miličić onnistunut tässä viinissä poikkeuksellisen hyvin, vai vaatiiko hyvä Plavac Mali ainoastaan sen vuosikymmenen muuttuakseen näin hienoksi tapaukseksi, mutta siitä riippumatta on todettava, että tämä kyllä on erittäin maukas, kompleksinen ja tyylikäs Postup. Viini ei kärsi monien Plavac Malien ongelmista, joita ovat liioiteltu tammi, liioiteltu alkoholi ja liian kuumien olosuhteiden mukanaan tuomat, joskus jopa hallitsevat, nahistuneen rusinan aromit. Tässä on paljon syvyyttä, mielenkiintoa ja rakennetta, eikä edes viini ollut hinnallakaan pilattu – erittäin korkeat viinien hinnat kun ovat yksi Dubrovnikin ikävimmistä piirteistä.

Kaiken kaikkiaan tämä oli supermainio ostos, joka oli todellista herkkua pasta alla norman kanssa. Jos joku ihmettelee viini-ruoka-paria, on tässä käytetty soveltavaa "paikallista viiniä paikalliselle ruoalle". Tässä meikäläisen sisäinen dialogi viininvalintaprosessista kokonaisuudessaan: Pasta alla norma kun on sisilialainen ruoka, niin pistetään sisilialaista. No, ei ole sisilialaista. Entä eteläitalialaista, Primitivo olisi eteläitaliasta? No, ei ole Primitivoa. No, entä Plavac Malia, se on Primitivon sukulainen ja samankaltainen? Plavac Malia löytyy, homma hanskassa!

Lyhyesti: Upeasti kehittynyt, yllättävänkin ilmava ja ihastuttavan tasapainoinen Plavac Mali arvostetulta Postupin alueelta.

Arvio: Erinomainen – ihastuttava, kompleksinen esitys, joka hienosti osoittaa, kuinka robusti Plavac Mali kykenee kehittymään hienosti ja saavuttamaan hurmaavaa eleganssia ikääntyessään.

Hinnan (15,89e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti