Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.11.15

Suomenlinnan Tin Soldier's Black Apple

http://www.alko.fi/tuotteet/754096
Suomenlinnan Panimo Tin Soldier's Black Apple
  • Valmistaja: Suomenlinnan Panimo
  • Tyyppi: Siideri
  • Maa: Suomi
  • Alue: Uusimaa, Helsinki
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 5,29e (Lokakuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 5,29e (Marraskuu 2015, Alko)Alun perin tämä siideri tuli testattua alkukesästä 2014, jolloin S-ryhmän oluthuoneiden siideriviikoilla tuli bongattua listasta suomalaista siideriosaamista: Suomenlinnan Panimon kuriositeetti, musta siideri! Jonkinlaisen arvion siideristä silloin raapustin talteen, mutta ei sitä koskaan tullut julkaistua blogissa asti, joten vahinko otetaan nyt takaisin, kun kyseinen tuote päätyi Alkon perusvalikoimaan ja samalla meikäläisen uudelleentestattavaksi.

Kyseessä on siis ymmärtääkseni ihan perinteinen, omenoista puristetuista mehusta käyttämällä valmistettu siideri, jonka valmistuksessa on jossain vaiheessa (hämäräksi jää, että missä) käytetty paahdettuja ohramaltaita tuomaan siideriin väriä. Lopuksi siideri on makeutettu sokerilla n. 30 g/l makeuteen.

Siiderillä on nimensä mukaisesti hyvin tummanruskea, kolajuomanvärinen ulkonäkö. Kaataessa syntyy keskirunsas, maitokahvinruskea vaahto, joka siidereille tyypillisesti haihtuu heti.

Tuoksusta löytyy ensiksi makeaa omenaisuutta ja kohtalaisen runsasta paahteisuutta. Sitten nokka rupeaa erottamaan myös kevyttä piparitaikinaa, hillittyä kukkaisuutta, maltillista leivontamausteisuutta ja hennosti tuoretta vihreyttä.

Siiderin kohtalaisen makeahko maku on kypsän ja rehellisen omenainen, hennon paahteinen ja ujosti mausteinen. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja rungosta huolehtii melko maltillisena tuntuva hapokkuus (joita kuitenkin on siiderissä peräti 7,6 g/l), ja pehmeä, keskirunsas hiilihappo.

Melko lyhytkestoiseksi jäävässä jälkimaussa tuntuu hentoa hapokasta kirpeyttä, kypsää kaneliomenaa ja hentoa paahteista mausteisuutta.

Yleisesti tämä on varsin maukas ja hyvällä tavalla rehellisen omenainen esitys, jonka suurimmaksi ongelmaksi ainakin meikäläisen suussa nousee sen makeus. 30 g/l ei ole erityisen paljon siideripuolella, mutta jopa siiderin reiluihin happoihin nähden tuntuu tässä olevan makeutta piirun verran liikaa ja juotavuus olisi paljon parempi jos juoma olisi jonnin verran kuivempi. Koska siideri nyt tuntuu kohtalaisen makealta ja hapot jäävät paikoin sokerisuuden alle, voi turvallisesti sanoa, että siiderissä olisi selkeästi turvallista kuivaamisen varaa.

Pienoisesta makeushaitastaan huolimatta musta tinasotilas on hauska höpösiideri, joka erottuu positiivisesti kilpakumppaneistaan hyvin persoonallisella ja ainutlaatuisella värillään, sekä sen mukana tulleella, jännittävällä paahteisuudellaan. Mikä tärkeintä, siideri tekee sen, minkä pitääkin – maistuu aidoilta omenoilta! Kun Alkon tämänhetkistä siiderivalikoimaa katselee, voi vilpittömin mielin sanoa Tin Soldier's Black Applen olevan helposti paras tarjolla oleva suomalainen siideri. Tosin on huomattava, että kun tarjolla on lähinnä liiallisella makeudella pilattuja sokeripommisiidereitä ja Fizzien, Golden Capien ja Upcidereiden kaltaisia karmeita, "siidereiksi" kutsuttuja esanssikiljuja, on kisassa helppo pärjätä. Toivottavasti Suomenlinnan Panimo jaksaa siis panostaa tuotteisiinsa, jotta myös pysyy tässä kisassa kärkikahinoissa!

Lyhyesti: Mustalla värillään muista erottautuva, jännittävän paahteinen ja rehellisen omenainen, mutta myös piirun verran turhan makea siideri.

Arvio: Hyvä – onnistunut esimerkki innovatiivisesta ja jopa erikoisesta tuotteesta, joka onnistuu olemaan myös varsin maukas ja helpostilähestyttävä. Vielä kun siideristä saisi selkeästi kuivemman (0-15 g/l jäännössokeria) version!

Hinnan (5,29e) ja laadun suhde: OK – siideri on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti