Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.11.15

Pohjanrannan Viherherukkaviini

Pohjanrannan Viherherukkaviini
  • Valmistaja: Pohjanrannan viinitila
  • Tyyppi: Marjaviini
  • Maa: Suomi
  • Alue: Lappi, Keminmaa
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 15,00e (Maaliskuu 2015, Pohjanrannan viinitila)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)No niin, näin Pohjanrannan Karviaisviinin jälkilöylyissä on syytä pistää lisää arvioita Väyrysen keminmaalaisista kötöstelyistä! Tämä olikin ensimmäinen kosketukseni Paavo ja Vuokko Väyrysen pyörittämän Pohjanrannan viinitilan viineihin ja se tarjoiltiin meikäläiselle viime keväänä osana suurempaa sokkoviinimaistelua. Sen verran speksejä löytyy viinistä, että se on valmistettu talon omista, 3,000 viherherukkapensaan marjoista. Kaikki muu valmistuksellinen data jätetään hämärän peittoon.

PV-kirjainten perusteella Väykkää itseään esittävä pullon etiketti on yksinkertaisesti kamala. Itse viini on väriltään keskisyvän kullankeltainen.

Tuoksu on hunajainen, valkoherukkainen, yrttinen, kevyt ja kypsän omenainen. Viinillä on yllättävän valkoviinimäinen tuoksu; ainoastaan tuoreen marjainen yleisilme tuo hieman epäviinillistä vibaa kokonaisuuteen.

Maultaan viini on kuiva tai puolikuiva ja suutuntumaltaan keskitäyteläinen. Piirun verran jäännössokeria siis löytyy, mutta viinin hyvin tuntuva hapokkuus naamioi sokerin määrän sen verran hyvin, että tarkempi makeusaste jää hämärän peittoon. Yllättävän raikas makumaailma on yrttinen, herukkainen, hennon omenainen, vaalean marjainen ja runsaiden happojensa osalta melko kirpeä. Kokonaisuus on melko simppeli ja yksioikoinen.

Kirpeä jälkimaku on sitruksinen, melko tuntuvan valkoherukkainen, viheromenainen, kestoltaan pitkähkö ja jopa hennon tanniininen. Viinistä jää yllättävän Sauvignon Blanc-mainen yleisfiilis.

Viini on melko simppeli, eikä onnistu juurikaan kutkuttelemaan mielenkiintoa, mutta yllättäen se ei ole läheskään niin marjaviinimäinen kuin valtaosa Suomen muista marjaviineistä – sokkona arvioin viinin todennäköisesti jollain lailla erikoisemmalla tavalla valmistetuksi (esimerkiksi kellervän värin ja jäännössokerisuuden perusteella) Sauvignon Blanciksi, eikä marjaviinit edes tulleet mieleeni!

Kokonaisuus on siis yllättävän viinillinen, eikä viinin maltillinen jäännössokeri ainakaan haittaa – päin vastoin, se tuntuu antavan kokonaisuuteen juuri kaivattua balanssia. Myöskään mitään virheellisiä aromeja, epäpuhtauksia tai oksidaatiota ei löydy, joten siinä mielessä viini on varsin hyvin tehty. Sääli vain, että viini noin muuten on erittäin tylsä eikä mitenkään erityisen houkutteleva – viini ei houkuttele ottamaan toista lasillista. Jos siis kiinnostaa testata Väyrysen viinituotantoa, voin suositella testaamaan ensisijaisesti tätä viiniä, mutta jos laadukkaat marjaviinit kiinnostavat noin yleensä, kehotan kääntämään katseen Pohjanrannan viinitilasta jonnekin muualle.

Lyhyesti: Etäisesti Sauvignon Blancia muistuttava kuivahko, raikas, selkeän herukkainen ja kevyen kirpakka mutta myös varsin simppeli ja tylsä marjaviini.

Arvio: Keskinkertainen – viini menee kyllä parhaimpien maistamieni kuivien valkoisten marjaviinien joukkoon. Sääli vain, että se ei ole paljoa se. Viini on ihan juotava, raikas tapaus, mutta en kyllä menisi sitä suosittelemaan.

Hinnan (15,00e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti