Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.11.15

Flying Dog Pale Ale

http://www.alko.fi/tuotteet/765224/
Flying Dog (Doggie Style) Pale Ale
  • Valmistaja: Flying Dog Brewery
  • Tyyppi: Olut, American Pale Ale
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Maryland, Frederick
  • Maltaat: 120L Caramel, pale-
  • Humala: Cascade, Citra, Northern Brewer, Simcoe
  • Koko: 0,355
  • Hinta ostohetkellä: 3,48e (Syyskuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 3,48e (Marraskuu 2015, Alko)

Provokatiivisesti nimetyillä ja Ralph Steadmanin iskevillä etiketeillä mainetta niitannut Flying Dog vakuutti joskus puolisen vuosikymmentä sitten meikäläisen Alkosta löytyneellä Double Dog pale alellaan – olut oli äärimmäisen runsas, uskomattoman maukas ja petollisen vahva (11,5%) jenkki-pale ale, joka sittemmin poistui niin Alkon kuin Flying Dogin valikoimista. Olut teki myöhemmin paluun Flying Dogin valikoimiin, uudelleennimettynä trendikkäästi Double IPA:ksi, mutta Alkon valikoimiin sen sijaan eksyi kertaosto talon perustason pale alea, Doggie Stylea, joka oli uudelleennimetty kiltisti pelkäksi "Pale Aleksi".

Alun perin Coloradoon vuonna 1990 perustettu Flying Dog oli panimoravintola – ensimmäinen Aspenissa yli sataan vuoteen ja yksi harvoista panimoravintoloissa koko Kalliovuorten alueella. Kuuluisa Gonzo-journalisti Hunter S. Thompson asui aivan panimoravintolan lähistöllä, joten ei ole mikään ihme, että panimoravintolan perustajien ja Thompsonin välille syntyi varsin lämpimät välit. Flying Dogin perustaja George Stranahan tutustui Thompsonin kautta myös tämään ystävään, taiteilija Ralph Steadmaniin, josta tulikin Flying Dogin pullo-oluiden etikettien luottotaiteilija vuonna 1994, kun panimoravintolan suosio oli kasvanut niin suureksi, ettei ravintolan panimon kapasiteetti enää riittänyt tuottamaan riittävästi olutta vastatakseen kasvaneeseen kysyntään.

Panimon katalogin selkärankaa edustaa muutamat ydintuotteet, joista yksi tunnetuimpia on alun perin nimellä Doggie Style kulkenut pale ale, jonka nimi vaihtui myöhemmin muutamissa osavaltioissa nimeksi Pale Ale (Doggie Style). Vientiin olutta usein viedään Pale Ale -etiketillä, josta Doggie Style on jätetty kokonaan pois. Olut on tyylillisesti APA, eli American pale ale – reilusti uuden maailman humalalajikkeilla humaloitu pale ale. Meikäläisen pullon parasta ennen -päiväys on kesäkuulle 2015, joten oluella on vain muutama kuukausi ikää – mikä on suorastaan ideaalitilanne tällaisen kepeän, humalavetoisen oluen tapauksessa.

Kirkas, keskisyvän kuparisen punaruskea väri on hieman tummempi, mitä "vaalealta" (pale) oluelta voisi odottaa. Olut saa melko runsaan, pehmeän kuohkean ja väriltään beigen vaahtolakin, joka jättää laskeutuessaan runsaasti pitsiä.

Uuden maan humalalajikkeille – erityisesti Citralle – tyypillisesti tuoksu on todella makean sitruksinen, nostaen framille erityisesti intensiivistä sitruunamarmeladia. Tämän alta erottaa melko voimakasta karamellisuutta, hieman maltillisempaa mehukasta trooppista hedelmää ja hentoa keksitaikinaa.

Suussa oluella on raikas, kepeä, melko kuivakka, napakka olemus. Makumaailma pistää menemään karamellista mallasta, greippiä, kevyttä leipäisyyttä ja hillittyä aromihumalien kukkaisuutta. Kohtalaisen rapsakka hiilihappo pitää raikkauden ja juotavuuden tapissaan, kun taas tasapainoinen katkero (Alko 29 EBU / Flying Dog 35 IBU) on yleisilmeen kanssa mainiosti balanssissa.

Kielelle jää raikas ja kuiva jälkimaku, joka jättää jälkeensä greippistä sitrushedelmää, viljaista maltaisuutta, kevyttä karamellisuutta ja hentoa appelsiinia. Kohtalaisen tuntuva, tasapainoinen katkero viipyilee jälkivaikutelmassa hetken makumaailmaa pidempään.

Yleisesti Flying Dogin "perusolut", (Doggie Style) Pale Ale, on todella maukas ja tasapainoinen jenkki-pale ale, joka ei kuitenkaan varsinaisesti millään lailla yllätä, vaan menee totuttua APA-linjaa. Tämä on laadukas, perusvarma suorittaja, joka tarjoaa juuri sitä, mitä etiketin perusteella voi odottaa – hyvää APA:a. Mainio valinta erityisesti sellaisille, jotka tykkäävät amerikkalaisten IPA:jen aromi- ja makumaailmasta, mutta joiden monesti tiukat katkerohumalat ovat liikaa.

Lyhyesti: Tyylipuhdas, kepeä, raikas ja moniulotteisten, sitrusvetoisten aromihumalan piirteiden dominoima APA.

Arvio: Erittäin hyvä – oluesta ei löydy yllätyksiä, mutta jos kaipaa kohtuullisesti hinnoiteltua, tyylipuhdasta APA:a, ei yllätyksiä kaivata. Oluen huonoin puoli on se, että se tuli vain kertaostona; tällainen olisi puolustanut paikkaansa vakiovalikoimassa.

Hinnan (3,48e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti