Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.5.16

Raventós i Blanc de la Finca 2012

Raventós i Blanc de la Finca 2012
  • Valmistaja: Josep Maria Raventós i Blanc
  • Tyyppi: Kuohuviini, Vino Espumoso de Calidad
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia
  • Rypäleet: Xarel-lo (45%), Macabeo (42%), Parellada (13%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 16,90e (Joulukuu 2015, Décantalo)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Erityisesti laatukuohuviineihin keskittynyt Raventós i Blanc on ollut sydäntäni lähellä jo vuosia – siitä asti, kun uutena vuonna 2012 tuli testattua talon hienostunut ja herkkä de Nit -roséekupliva. Ajattelin, että tänä uutena vuotena olisi mukavaa antaa historian toistaa itseään, joten vuoden vaihtumista juhlistettiin jälleen Raventós i Blancin kuohuviinillä. Tällä kertaa laseihin ei kuitenkaan kaatunut roséeta, vaan talon keskikastin kupliva, periaatteessa Gran Reserva -tasoinen de la Finca.

Viini on kuitenkin vain "periaatteessa" Gran Reserva, ei virallisesti, sillä tämä Josep Pepe Raventósin luotsaama viinitalo irtautui DO Cava -appellaatiosta vuonna 2012. Viinitalo teki tämän protestiksi, sillä heidän mukaan Cava oli menettänyt asemansa laatukuohuviiniappellaationa valtavien viinitalojen puskiessa markkinoille miljoonia pulloja parin euron hintaista, puolimakeaa tusinakuohuvia – miten laatuviineihin keskittynyt tuottaja voisi markkinoida viinejään, jos kuluttajien mukaan Cava on halpaa ja simppeliä bulkkikuplivaa? Aivan erityiseksi tämän appellaatiosta irtautumisen tekee se, että maailman ensimmäisen Cavan valmisti Codorníun viinitaloa luotsaava Josep Maria Raventós vuonna 1872, Raventós i Blancin nykyisten omistajien isoisä useamman sukupolven takaa, ja Josep Raventós Blanc – Josep Pepe Raventósin isoisä – oli yksi DO Cava -appellaation kehittäneistä henkilöistä. Raventós i Blancin viinitalon takana toimiva suku on siis syvällä Katalonian kuohuviinituotannossa ja Cava-instituutiossa kuin vain mahdollista.

Tätä nykyä Raventós i Blanc ei siis tuota Cavaa, vaan "laatukuohuviiniä" (Vino Espumoso de Calidad) Kataloniassa, Conca del Riu Anoian ala-alueella, Sant Sadurní d'Anoian kylän vieressä. Talo viljelee ensisijaisesti alueelle tyypillisiä lajikkeita, joita viljellään luonnonmukaisin ja biodynaamisin menetelmin. Torjunta-aineiden käyttö tarhoilla pyritään pitämään minimissä, viinit valmistetaan rypäleiden omilla luonnonhiivoilla ja viininvalmistukseen puuttuminen pyritään pitämään minimissä. Tämä de la Finca on tyylillisesti talos perusviini L'Hereun pidempään kypsytetty ja kuivempi versio. Vain talon viileimmiltä tarhoilta kerätyistä rypäleistä valmistetun viinin annetaan kypsyä pulloissa sakan kanssa vähintään 36 kk ennen korkinvaihtoa ja korkinvaihdon yhteydessä viiniin ei lisätä lainkaan sokeria, vaan viini on brut nature, ns. nolladosage-viini. Happoja löytyy viinistä miellyttävät 6,73 g/l ja pH on 2,92, eli ainakin analyysien perusteella voisi odottaa melko rapsakkaa meininkiä.

Väriltään de la Finca on melko intensiivinen sitruunankeltainen.

Lasista leijailee monisyinen, makeaa hedelmää ja enemmän hienostuneen autolyyttisiä kuin hiivaisia piirteitä maalaileva tuoksu. Pinnassa tuntuu kypsää sitrushedelmää, makeaa omenaa ja keksimäistä, jopa keksitaikinaisen makeaa autolyysiä. Taustalla häilyy kevyesti kypsempänä tuntuvaa persikkaa, hentoa vahamaisuutta ja ujoa marsipaania.

Viinillä on suussa kypsän hedelmäinen, keltaisen omenainen, valkoisen persikkainen, hennon greippivetoisen sitruksinen makumaailma, jossa tuntuu myös ujoa omenankuorista bitteriä, kevyttä pullataikinaista autolyysiä, hillittyä mantelimaisuutta ja aavistus vahamaisuutta. Rakenteesta pitävät huolen miellyttävä, napakka hapokkuus ja äärimmäisen pienet, ystävälliset ja mukavan pitkäkestoiset kuplat. Viinin kypsä hedelmä ja jäännössokerin puute vetävät kaverilliset yläfemmat.

Suuhun jäävä melko pitkä jälkivaikutelma on kuiva – muttei rutikuiva – ja suutapuhdistavan raikas. Kielelle jää häilymään kalkkisen mineraalisia, freesin sitruksisia, viheromenaisia, kevyesti valkoisen persikkaisia ja ujon limettisiä piirteitä.

Kokonaisuutena Raventós i Blancin de la Finca on kaikin puolin tyylikäs, raikas ja monisyinen epä-Cava, joka on selvästi askel seuraavalle laatutasolle talon peruskuohuva L'Hereusta (joka sekin on kyllä varsin mainio viini). Yleisesti de la Finca kuitenkin tuntui olevan hieman vielä turhan nuori ja hedelmävetoinen – joskaan pääpiirteiltään viinin hedelmäisyys ei ollut mitenkään makeanmehevää tai kosiskelevaa, vaan mukavan rapsakkaa ja happovetoista.

Uskon, että de la Finca voi varmasti parantua muutaman vuoden kellaroinnin myötä, mutta viiniä tuskin kannattaa hommata todella pitkään kellarointiin. Tämän lähes heti julkaisuhetken jälkeen nautitun viinin ja Pettämättömän Perstuntumani perusteella voisin arvioida, että viinin sweet spot olisi noin 5 vuotta vuosikerrasta ja siitä muutama vuosi eteenpäin. Kokonaisuus on toki jo nyt oikein mallikkaassa tikissä, mutta jos tykkää löytää kuohuviinistään kehittyneempiä ja autolyyttisempiä piirteitä, antanee muutaman vuoden vartominen hedelmälle aikaa sekä siirtyä hieman syrjään että kehittää lisää syvyyttä.

Erityismaininnan viini saa hinnastaan: 15-20 eurolla voi olla vaikeaa saada kovinkaan kummoista laatukuplivaa Suomen rajojen sisäpuolelta, mutta 16 euroa nettimyymälässä tämän hintaisesta tuotteesta on kuin rahaa pankkiin laittaisi!

Ja jos Raventós i Blanc kiinnostaa enemmän, kannattaa lukaista meikäläisen raportti viinitalolle syksyllä 2014!

Lyhyesti: Korkealaatuinen, rakennetta, tyyliä ja tasapainoa huokuva huipputuottajan biodyny-skumppa Cava-alueen sydämestä.

Arvio: Erinomainen – Raventós i Blanc yleensä niputetaan Cava-alueen huipputuottajien kastiin (vaikkei virallisesti Cavaa enää valmistakaan) ja omien kokemusteni perusteella aivan hyvin perustein! Vaikkei de la Finca edusta talon lippulaivakastia, nokittelee se monien talojen huippu-Cavojen kanssa samassa painoluokassa! Vahvaa suositusta sekä tämän viinin että koko talon puolesta.

Hinnan (16,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti