Vietin juuri neljä päivää Saksassa, joista kolme kului viinintuottajien luona vieraillen. Terveisiä siis tällaisista maisemista:
Korb, Württemberg |
Kyseessä oli siis Saksan viini-instituutin ja Saksan viinitiedotuksen järjestämä pressireissu Saksaan nimeltään "The other grapes of Germany". Koska Saksa on tunnettu ensisijaisesti Riesling-valkoviineistä ja Pinot Noir -punaviineistä, oli tämän reissun tarkoituksena osoittaa, että kyllä siellä tehdään viinejä myös muistakin rypäleistä. Reissusta leijonanosa vietettiin itseoikeutetusti punaviineistään ja lukemattomista erilaisista rypälelajikkeista tunnetusta Württembergissä, mutta ehdimme myös pyörähtää muutaman tuottajan luona Rheinhessenissa.
Uljas vankkurimme, jolla reissasimme tilalta toiselle |
Rekisterinumeronsa perusteella tämä villi autoparka oli eksynyt kauas luonnollisilta kotiseuduiltaan |
Wiesbadener Kurhaus puolilta öin; sisäilma oli tuolloin kuumaa ja kosteaa |
Esimerkkejä Ball des Weines -illan tarjonnasta |
THL:n voi olla vaikea uskoa tätä todeksi, mutta vaikka viini virtasi tilaisuudessa läpi yön, ei tilaisuudessa selkeästi päihtyneitä näkynyt lainkaan (voin jo kuvitella lähestyvän "ei kyllä varmasti vois toimia Suomessa..." -tyylisten vastalauseiden myrskyn).
Mitä sitten reissusta jäi meikäläiselle käteen?
- No, kuten reissu antoikin odottaa, tehdään Saksassa kyllä muutakin kuin Rieslingiä ja Pinot Noiria! Erityisesti Württembergissä vähintään joka toinen tuottaja viljelee jotain täysin tuntematonta, paikallista risteytystä.
- Reissun aikana maistettujen viinien yleinen taso oli yllättävän korkea, vaikka niiden hintahaarukka heitteli vain parista eurosta useisiin kymppeihin. Useimmat viinit, etenkään sieltä edullisemmasta päästä, eivät olleet mitenkään merkittävän ihmeellisiä, mutta varsinaisesti mitäänsanomatonta, keskinkertaista bulkkitavaraa ei vastaamme tullut.
- Hailakanpunainen Trollinger-viini on todella iso juttu Württembergissä. Siis todella iso juttu. Käytännössä jokainen alueen tuottaja tuntui tuottavan ainakin jonkin verran Trollingeria, moni hyvinkin runsaasti.
- Kaikki württembergiläiset tuntuvat myös rakastavan Trollingeria. Useampikin tuottaja sanoi paikallisten juovan Trollingeria niin lounaalla kuin päivällisellä – vaikkapa aamiaisellakin, jos siltä tuntuu.
- Vaikka alueella on lukemattomia tuottajia, Württembergin tuotantoa hallitsevat osuuskunnat, jotka tuottavat kolme neljäsosaa koko alueen viinituotannosta.
- Vaikka pienen otannan perusteella pientuottajien taso oli keskimäärin korkeampi kuin osuuskunnilla, tuntui Württembergin osuuskuntien yleinen taso olevan harvinaisen kova: näiden viinitalojen edullisimmatkin viinit saattoivat olla merkittäväisti korkealaatuisempia kuin esimerkiksi useiden ranskalaisten, italialaisten tai espanjalaisten osuuskuntien parhaimmat viinit. Olin oikeasti todella positiivisesti yllättynyt näiden osuuskuntien tasosta.
- Saksassa tuntuu olevan suuri sukupolvien myllerrys viinikentällä: ylivoimaisesti valtava osa tapaamistamme viinintekijöistä oli iältään korkeintaan piirun päältä kolmenkymmenen, muutaman jopa vasta hädin tuskin parikymppisiä! Tämä heijastelee Saksan halua päästä eroon "vanhentuneesta" imagostaan ja modernisoida maansa viinien profiilia.
- Württemberg on hyvin mäkistä seutua ja jyrkkiä rinteitä on joka paikassa; Rheinhessen on taas suurilta osin lähes tasamaata ja vain viinialueilta tuntuu löytyvän myös loivia rinteitä.
- Rheinhessen tuntuu olevan Württembergiä valovuosia edellä viennissä: monet württembergiläistuottajat sanoivat, että valtaosa tuotannosta menee paikalliseen kulutukseen, mutta pieni osa myös vientiin – mm. Müncheniin ja Berliiniin. Ero Rheinhesseniin, jossa tuottajilla saattoi jopa puolet tuotannosta mennä ulkomaille, oli hurja.
- Vaikka Riesling on Rheinhessenin tärkein rypälelajike, tuntui moni tuottaja oikeasti pitävän Weissburgunderia alueelle tyypillisenä valkoisena lajikkeena, joka parhaiten ilmaisee alueen terroiria ja joka todennäköisesti tulee pärjäämään alueella tulevaisuudessa entistä paremmin, jos ilmasto jatkaa lämpenemistään. Useita alueen viinejä maistettuani en voi väittää olevani vastakkaista mieltä.
- Vaikka moni saattaa pitää luomuviljelyä täytenä huuhaana, olivat reissun parhaimmat tuottajat järjestään luomuviljelijöitä. Tiedä häntä mistä tämä loppujen lopuksi kertoo, mutta ainakin voin suositella vierailemaan ensisijaisesti luomutuottajien luona.
- Vaikka teemana oli "ne muut rypäleet", tuli muutamilla tuottajilla testattua myös niitä Rieslingejä ja Pinot Noireja – jotka reissun aikana saivat lisänimen "the forbidden varieties". Vaikka pari todella fantastista sellaista tuli vastaan, tuntui valtaosa Rieslingeistä ja Pinot Noireista jäävän kauas Saksan parhaiden alueiden viineistä. Erityisesti Württembergissä – mutta myös osin Rheinhessenissä – alueiden vahvuus tuntuu olevan muissa rypälelajikkeissa kuin näissä kahdessa kuuluisuudessa. Mutta toisaalta ymmärrän, miksi näitä kuitenkin halutaan viljellä: muu maailma kun ei tahdo ostaa Saksasta mitään muuta kuin Rieslingiä tai Pinot Noiria, ovat ne ainoita, joilla on viinitaloilla mahdollisuus päästä viemään tuotantoa ulkomaille ja luomaan kassavirtaa.
Reissun aikana nähdyt viinitalot:
- Staatsweingut Weinsberg (osavaltion omistama viinitalo ja viinikoulu, Württemberg)
- Weingut Roth (yksityinen pientuottaja, Württemberg)
- Lauffener Weingärten (osuuskunta, Württemberg)
- Herzog von Württemberg (yksityinen tuottaja, Württemberg)
- Weingut Singer (yksityinen pientuottaja, Württemberg)
- Weingut Markus Heid (yksityinen luomupientuottaja, Württemberg)
- Weinmanufaktur Untertürkheim (osuuskunta, Württemberg)
- Weingut Dautel (yksityinen luomupientuottaja, Württemberg)
- Weingut Pfannebecker (yksityinen luomupientuottaja, Rheinhessen)
- Weingut Winter (yksityinen luomupientuottaja, Rheinhessen)
- Weingut Stallmann-Hiestand (yksityinen pientuottaja, Rheinhessen)
- Weingut Thörle (yksityinen luomupientuottaja, Rheinhessen)
Ostoksia hotellimme kellarista |
Kiitos tosi mielenkiintoisesta jutusta! Ihan pistää kateeksi :) Täytyy painaa vinkit ja nuo tuottajat mieleen, jos sielläpäin tulee joskus liikuttua.
VastaaPoistaAika mielenkiintoinen juttu tuli myös esille, kun selasin Berliinin lentokentän tax-free viinejä. Kolmanneksi myydyin valkoviini siellä oli Sachsenin alueelta ja sillä oli hintaa €20,90.
http://www.heinemann-dutyfree.com/berlin_en/wine-champagne/white-wine
Kappas! Ei se mikään todennäköisin vaihtoehto! Niin alueen kuin hintansa puolesta! Saksi on muutenkin melko vierasta aluetta viinillisesti meikäläiselle - ainakin vielä - eikä kyseisestä tuottajasta ole mitään hajua. Liekö tuote ponnistanut noille sijoille omin avuin vai jonkun kamppanjan myötä?
PoistaOli tilanne mikä tahansa, varsin mielenkiintoista ja hauskaa, että tuollainen viini saa lentokenttämyynnin kautta hyvää näkyvyyttä ja levikkiä!