Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.5.16

Top Fuel Lab Genious

http://www.alko.fi/tuotteet/913514/
Top Fuel Lab Genious Porter
  • Valmistaja: Top Fuel Beer Company
  • Tyyppi: Olut, Porter
  • Maa: Suomi
  • Alue: Uusimaa, Lohja
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,58e (Tammikuu 2016, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 4,58e (Toukokuu 2016, Alko, tilausvalikoima)


Tämä olut saa aina meikäläisen pään kipeäksi. Ei tarvitse edes pulloa avata; riittää vain, että katsoo etikettiä. Lab Genious. Jumalauta "Genious". Mitä se on tarkoittavinaan? Ainakaan panimon kotisivut eivät selittäneet tai avanneet nimeä tarkemmin. Otetaanpa siis apuvälineet käyttöön.

Tässä lainaus Urban Dictionarysta: It is often the case that idiots describe themselves as 'genious' but are ironically ignorant to the fact that the word is spelt 'genius'.

No niin, sitten itse asiaan. Oluen on siis valmistanut tuore lohjalainen panimo, Top Fuel Beer Company, joka on nyt tuottanut oluita kaupallisesti reilun vuoden ajan ja tämä kyseinen olut taisi olla panimon ensimmäisiä oluita Alkon valikoimissa sen tullessa myyntiin tuossa vuodenvaihteen tienoilla. Kyseessä on klassinen portteri vahvuudella 7,4% ja katkeroita on maltilliset 30 IBU. Meikäläisen pullon parasta ennen -päiväys on lyöty päivälle 1.11.2018, eli parin vuoden päähän pullotuksesta, veikkaan ma.

Oluella on hädin tuskin läpinäkyvä, äärimmäisen tumman punaruskea väri. Keskikokoinen ja keskipitkä, väriltään vaalean harmaanruskea vaahtolakki nousee nesteen päälle, eikä se jätä laskeutuessaan juurikaan pitsiä lasin reunoille.

Aavistuksen pidättyväisessä tuoksussa tuntuu paahdettua pähkinäisyyttä, poltettua sokeria, siirappia, paahteista mallasta ja hentoa ruislimppua.

Makupuoli on varsin paahteinen, eli sieltä löytyy mm. paahteista mallasta, paahdettua pähkinää, paahdettua ruisleipää ja hentoa poltettua sokeria, sekä aavistus tuhkaisuutta; taustalla häilyy myös hentoa hedelmäisyyttä. Yleisilme on kuivakanpuoleinen, eli mistään siirappisen makeasta jälkkäriportterista ei nyt ole kyse. Oluella on keskitäyteläinen suutuntuma, joka runsaan ja paahteisen makumaailman rinnalla tuntuu omassa suussani piirun verran ohuelta ja ontolta. Kuplat ovat tyylille sopivasti todella pienet ja hädin tuskin erottuvat ja alkoholi (7,4%) pysyy mallikkaasti pois tieltä.

Jälkimaussa tuntuu paahdettua ruisleipää, kärtsäistä mallasta, kevyttä tuhkaa, hentoa poltettua sokeria, aavistus turpeista maamaisuutta. Tasapainoiset, melko maltillisiksi jäävät katkerot (29 EBU) antavat pientä komppia eivätkä ainakaan pääse tökkimään missään vaiheessa, mikä siis on tässä tyylilajissa meikäläiselle vain plussaa. Kärtsäinen ja jopa hieman tuhkainen jälkivaikutelma kestää suussa hyvin pitkään, mutta ikävä kyllä melko yksiulotteisena.

En ole tällä kertaa täysin vakuuttunut. Lab Genious on ihan ok perustason portteri, mutta sen kanssa kuitenkin jäädään kauas mm. meikäläiselle benchmarkkina toimivan Koffin Portterin tasosta ja esimerkiksi peräpohjalaisessa pienpanimoskenessä mm. Põhjalan Must Kuld, Oppigårdsin Thurbo tai Plevnan Siperia vetäisevät hinta-laatusuhteessa ohi niin että heilahtaa. Tämän oluen tapauksessa runsaasta maustaan ja kohtalaisesta alkoholistaan huolimatta yleisilme jää hieman ohkaiseksi ja loppupeleissä kokonaisuudesta tulee mieleen enemmän laadukas kotiolut kuin kaupallisesti julkaistu pienpanimo-olut.

Mutta vaikka nappiosumaa ei nyt tullut, jään mielenkiinnolla odottelemaan mitä muuta Top Fuelilla on tarjota. Toivottavasti ainakin fiksummin nimettyjä tuotteita...

Lyhyesti: Peruspasseli, hieman enemmän laadukasta kotiolutta kuin kaupallista pienpanimo-olutta muistuttava, piirun verran ohkaiseksi jäävä portteri.

Arvio: OK – ihan juotava ja mukava portteri tämä on, mutta ei kyllä mitään semmoista, joka herättäisi mielenkiintoa tai innostusta ostaa pulloa toistamiseen. Turhan persoonaton ja turvallinen keskitien kulkija.

Hinnan (4,58e) ja laadun suhde: Heikko – olut ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti