Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.5.16

Brewdog Helheim Hop APA

Brewdog Helheim Hop American Pale Ale
  • Valmistaja: Brewdog
  • Tyyppi: Olut, American Pale Ale
  • Maa: Skotlanti
  • Alue: Aberdeenshire, Ellon
  • Maltaat: Extra Pale-
  • Humala: Amarillo, Chinook, Mosaic
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 3,20e (Marraskuu 2015, Viking Line Tax Free)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viime syksynä Viking Line Tax Freen (melko vaatimattomasta, tai suorastaan surullisen suppeasta) craft beer -osastosta tarttui mukaani tämmöinen entuudestaan tuntematon Panokoira. Myöhemmät tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet sssiihen suuntaan, että tämä olisi Brewdogin Hop Fiction APA uudelleenetiketöitynä Norjan markkinoille ja Viikkarille. Parasta ennen -päiväys on oluelle 19.06.2016, eli se on reilut 4 kk vanhaa hörppyhetkellä. Ihan riittävän tuoretta tavaraa, siis.

Väri on kevyen utuinen, hailakka ja hennosti vihertävänkeltainen. Höttöinen, valkoinen vaahto jää melko matalaksi ja haihtuu tiehensä melko ketterästi.

Tuoksu on keskirunsas. Siinä tuntuu trooppista hedelmää, karamellisoitua ananasta, sitruunamarmeladia, mandariinia, kevyttä karamellimallasta, hentoa savua, aavistus karviaista ja herukanlehteä. Tuoksu on Brewdogin tyypilliseen tyyliin hyvin aromaattinen, mutta se selkein "talon aromi" puuttuu – todennäköisesti johtuen siitä, ettei oluen humaloinnissa ole käytetty talon vakkarihumala Simcoeta.

Suussa olut on kepeä ja kohtalaisen katkeroinen, eli alle normaalin IPA-tason. Greippisen hedelmäisyyden hallitsemassa makumaailmassa tuntuu viljaista mallasta, kevyellä otteella kypsänmakeaa sitrusta, humalaista vihreää yrttisyyttä ja maltillista, troopista keltaista hedelmää. Maku on melko kuiva kautta linjan, mutta kaiken yllä leijailee joku epämääräinen, epämiellyttävä ja hieman tunkkainen vivahde. Hiilihappo on pientä, tasaista, keskirunsasta ja kestävää ja yleisilme on melko pehmeä, kiltti ja helpostilähestyttävä.

Jälkimausta puuttuu keskimaun erikoinen tunkkaisuus, minkä vuoksi suuhun jäävä jälkivaikutelma on keskimakua raikkaampi, kevyesti vehnäolutmaisen hapan, vihertävän yrttinen, greippinen ja tasapainoisen katkera. Kevyt greippilihainen katkero jatkuu pidempään.

Kokonaisuutena Helheim Hop / Hop Fiction on jotenkin epämääräinen ja hieman ponneton APA ilman selkeää luonnetta fokusta – joskin makumaailmaan ujuttautunut kevyt tunkkaisuus laskee ensisijaisesti oluen osakekurssia. Tämä on tämmöistä simppeliä peruskamaa: helpostijuotavaa, tasapainoisen katkeraa ja suutuntumaltaan hieman pehmeää, jenkkihenkistä olutta. Toisaalta olut on kyllä autenttisen Brewdog-henkinen, mutta taas toisaalta se on varmaan myös panimon ensimmäinen pale ale -tyylin edustaja, josta ei tule ensinuuhkaisulla semmoista "jaha, Brewdogia" -fiilistä – kiitos Simcoen puuttumisen. Joskaan en kyllä silti voisi mennä väittämään, että oluen humalakattauskaan olisi nyt mitenkään erityisen omaperäinen.

Lyhyesti: Melko yllätyksetön, perustason APA, jonka makumaailma kärsii kevyestä tunkkaisuudesta. Jätti vähän kylmäksi.

Arvio: OK – tosi perusolut. Oluessa on hyvätkin puolensa, mutta pieni tunkkaisuus onnistuu nollaamaan ne ja kokonaisuus saa ainakin meikäläiseltä suht laimean vastaanoton.

Hinnan (3,20e) ja laadun suhde: Heikko – olut ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti