Jaume Mesquida Sòtil 2011
- Valmistaja: Jaume Mesquida
- Tyyppi: Punaviini, Vi de la Tierra Mallorca
- Maa: Espanja
- Alue: Baleaarit, Mallorca
- Rypäleet: Callet (90%), Manto Negro (5%), Pinot Noir (5%)
- Koko: 0,75
- Hinta ostohetkellä: 20,50e (Toukokuu 2015, Decántalo)
- Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Harva viininharrastaja tietää, että Espanjan viinialueisiin kuuluu manner-Espanjan lisäksi myös niin Baleaariset saaret (joihin Mallorca kuuluu) kuin Kanarian saaret. Sen sijaan varmasti moni näillä saarilla tiuhaan vieraileva turisti on kyllä varmasti tutustunut alueen viinituotannon lopputuotteisiin. Ongelma näissä viineissä on kuitenkin ollut se, ettei historiallisesti näillä saarilla ole tuotettu kovinkaan kummoista viiniä, eikä niiden keskimääräinen taso ole päätä huimannut nykyäänköön. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö näiltä edellämainituilta saarilta löytyisi myös kovatasoisia tuottajia!
Jaume Mesquidan viinitalon perusti samanniminen herra, talon nykyisten luotsaajien isoisoisä vuonna 1945 Porreresiin, Mallorcan saarelle. Vaikka talolla on 70 vuotta ikää, osoittavat vanhat kirjalliset todisteet Mesquidan suvun tuottaneen viiniä Mallorcalla jo 1500-luvulla. Kun viinitalo aloitti toimintansa, myi Jaume Mesquida Barceló omista rypäleistään itse tuottamiaan viinejä paikallisille viljelijöille. Vuosi vuodelta talon tuotanto on kasvanut ja suuntautunut yhä enemmän myös vientimarkkinoille ja tätä nykyä talon viljelyksessä on 22 hehtaaria ja vuosituotanto on n. 200,000 pulloa. Taloa luotsaavat sisarukset Bàrbara ja Jaume Mesquida Mora, joista viinintekijä Bàrbara toimii viinintekijänä. Heidän johdossaan talo on siirtynyt biodynaamiseen viljelyyn, köynnösten viljelyyn ei käytetä juuri lainkaan torjunta-aineita ja talo pyrkii pitämään viinintuotantonsa ympäristöjalanjäljen mahdollisimman pienenä.
Sòtil on talon Vi de la Tierra -tasoinen punaviini, jossa pääosaa näyttelee vain Baleaareilla tavattu Callet, joka tuottaa yleensä hapokkaita ja matala-alkoholisia punaviinejä. Eleganssia ja syvyyttä saadaan pienestä Pinot Noir -lisäyksestä, kun taas sokeripitoinen ja matalahappoinen Manto Negro tuo viiniin runsautta ja hedelmää. Viini on käynyt luonnonhiivoilla terästankissa, minkä jälkeen sen on annettu kypsyä ranskalaisissa tammitynnyreissä noin vuoden ajan.
Viini on väriltään nuorekkaan ja mustanpuhuva tumman kirsikanpunainen.
Lasista leijailee supermehukas ja ujosti villihkö tuoksu, jossa tuntuu tuoretta hapankirsikkaa, muhkeaa tummaa kirsikkaa, hentoa Musar-maisuuteen vihjaavaa asetonisuutta, freesiä vadelmaa, hentoa luumua ja aavistus kuivaa heinää.
Suussa viini on kuiva, keskitäyteläinen ja niin eloisa, että sen kuvaukseen sopii hyvin lontoonkielinen termi vibrant. Mehukas makumaailma on melko bitterinen ja hedelmältään sekä kypsän kirsikkainen että täynnä tummaa metsämarjaa; taustalla värjöttelee myös hennosti makeaa tammisuutta. Rakenteen puolesta viinin selkäranka muodostuu lähinnä melko tuntuvasta hapokkuudesta, sillä vaikka tanniinit ovat ujon jauhoiset, ovat ne myös varsin kiltit ja kevyenpuoleiset.
Kuivassa jälkimaussa kielellä tuntuu vielä melko pitkään bitterisyyttä, karpaloa, hapankirsikkaa, kevyttä volatiilisuutta ja hentoa nahkaisuutta. Suuhun jäävä luonteikas jälkivaikutelma on kevyesti keskimakua tanniinisempi, aavistuksen lämmin (13,5%), hieman karhea ja hennosti musarmaisen villihkö.
Jos käsitys Mallorcan viineistä on ollut joko heikko tai olematon, on Sòtil mitä mainioin viini muuttaa käsitystä Espanjan saarten viinituotannosta: tämä on mitä persoonallisin, vivahteikkain ja mielenkiintoisin punaviini – todellinen Välimeren saarten oma Musar – joka toimii mainiosti yleisviininä erilaisten ruokien kanssa, mutta myös on varsin mielenkiintoinen tapaus ihan sellaisenaan nautittavana seurusteluviininä. Viinin voi kuvitella myös kypsyvän hyvin kellarissa joitain vuosia, joskin viini ei sellaista lainkaan edellytä. Lisäksi viini ei ole mitenkään erityisen massiivinen esitys, joten mitenkään erityisen pitkään sitä ei kannata hillota – muutama lisävuosi kellarissa tuskin haitannee, mutta enempi tuntuisi jo hieman liioittelulta. Tosin mistä sitä tietää – kenties tämä valmiiksi persoonallinen viini menee entistä jännempään suuntaan saadessaan lisää ikää!
Lyhyesti: Jännä, vivahteikas ja ujosti jopa Musar-henkisiä piirteitä maalaileva biodynaaminen Mallorcan punaviini.
Arvio: Tyylikäs – maistuva, mallikas ja ennen kaikkea persoonallinen viini, jossa tuntuu niin Mallorcan viinien omaleimaisuus, että tuottajan oma, luonteikas ja villi meininki. Kiehtova tuttavuus!
Hinnan (20,50e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti