Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.5.16

Ochoa 8A Mil Gracias Graciano 2010

http://www.alko.fi/tuotteet/422947/
Ochoa 8A Mil Gracias Graciano 2010
  • Valmistaja: Bodegas Ochoa
  • Tyyppi: Punaviini, DO Navarra
  • Maa: Espanja
  • Alue: Navarra
  • Rypäleet: Graciano (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,89e (Joulukuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 14,93e (Toukokuu 2016, Alko)

Navarra ja Rioja liittyvät melko vahvasti yhteen: molemmilla alueilla on perinteisesti tuotettu hyvin samankaltaisia viinejä, minkä lisäksi osa Rioja Bajan viinitarhoista todellisuudessa sijaitsee fyysisesti Navarran maakunnassa. Molemmilla alueilla ilmasto on ollut melko samankaltainen ja tuotanto on vahvasti painottunut punaisten rypäleiden (Tempranillo, Garnacha) viljelyyn. Alueiden merkittävin ero on kuitenkin ollut siinä, että Riojassa on tuotettu ensisijaisesti korkealaatuisia punaviinejä, kun taas Navarrassa on valmistettu punaviinien lisäksi innokkaasti roséeviinejä (rosado) ja laadullisesti painopiste on ollut enemmän bulkkiviinien valmistuksessa. Navarra ryhtyi toden teolla panostamaan laatuviineihin vasta 1980-luvulla, mutta alueen maine on vieläkin melko olematon, sillä se edelleen joutuu kilpailemaan korkealaatuisista viineistään tunnetun naapurin varjossa.

Bodegas Ochoa on vuonna 1845 Navarraan perustettu perheviinitalo, joka toimii jo 6. sukupolvessa ja joka viljelee Navarrassa 145 hehtaarin edestä viinitarhoja. Talon johdossa häärii herra Javier Ochoa, myös talon entinen viinintekijä, mutta nykyisin viineistä vastaa Javierin tytär, Adriana Ochoa. Talon 8A-viinisarja (8 = ocho, "kahdeksan") on linjasto, jonka Adriana itse kehitteli aloitettuaan talon viinintekijänä: näiden viinien tarkoituksena on yhdistää historia ja nykyaika. Siinä missä Javier Ochoan nimeä kantava linjasto edustaa perinteistä, alueelle tyypillistä viinityyliä, 8A-viinisarja on modernimpi, nykyaikaisempi ja (tuottajan itsensä mukaan) terroir-vetoisempi; viinien painopiste ei ole niinkään pitkässä tynnyrikypsytyksessä, vaan selkeämmin hedelmävetoisessa tyylissä.

Alkon valikoimista löytyvä 8A Mil Gracias Graciano on viini, jonka perimmäisenä tarkoituksena on nostaa Navarran perinteisen Graciano-rypäleen profiilia. Alun perin Gracianoa viljeltiin laajalti ympäri Riojaa ja Navarraa, mutta viinikirvan iskettyä Espanjaan tämän hankalammin vileltävän lajikkeen suosio on ollut tasaisessa laskussa. Vasta aivan viime aikoina heränneen lajikeviinien suosion myötä Graciano on saanut enemmän huomiota osakseen ja erityisesti Riojassa Graciano-istutusten määrä on alkanut kasvaa hiljaista tahtia. Perinteisesti mausteista ja tummaväristä Gracianoa on käytetty vain pienenä osana sekoiteviinejä, mutta Adriana Ochoa on pyrkinyt valmistamaan Gracianosta 100% lajikeviinin, jossa moderni viininvalmistustekniikka yhdistyy tähän perinteikkääseen rypälelajikkeeseen. Viini on valmistettu kokonaan La Pedrera -tarhan rypäleistä, jotka on poimittu äärimmäisen myöhään, sillä Graciano on yksi viimeisenä kypsyvistä lajikkeista. Murskattujen rypäleiden on annettu maseroitua kylmässä pari päivää runsaampaa väriuutosta varten ennen käymistä. Käymisen jälkeen viinin on annettu kypsyä 9 kk amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Väriltään Mil Gracias, "tuhat kiitosta", on lajikkeelle tyypilliseen tapaan tumma, tiivis ja lähes läpinäkymättömän purppuranpunainen.

Tuoksu on kypsä ja miellyttävän aromaattinen, joskaan ei mitenkään erityisen kompleksinen. Hedelmäpuoli on tumman marjainen, kevyen herukkainen ja hennon luumuinen; taustalla tuntuu kevyttä, synkkän tummanpuhuvaa tammen mausteisuutta, mutta melko maltillisissa määrin.

Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja aluksi pehmeä, mutta hapot antavat melko nopeasti viinille napakkaa rakennetta. Makumaailmaa hallitsee tumma hedelmäisyys ja voimakas mausteisuus: tummaa marjaisuutta, tiukahkoa aronia- ja variksenmarjaisuutta, kevyesti kypsän luumuista tummaa hedelmää ja hennon hapankirsikkaisia sävyjä komppaa varsin tuntuvan karvas, kuivakka mausteisuus ja hento kaakaoisuus. Rakenne tuntuu olevan ensisijaisesti happojen varassa, sillä viinin kypsät tanniinit ovat lempeitä ja ystävällisiä. Lämpimämpänä viinin maku saa enemmän makeaa luumua, kypsää tummaa marjaa ja vaniljaisempana erottuvaa tammea, mutta bitterisyys ei silti katoa mehukkaamman makumaailman alle. Viini ei ole mitenkään erityisen suurikokoinen tai konsentroitunut, mutta Gracianon karvas mausteisuus antaa sille varsin rotevan ja särmikkään olemuksen.

Myös viinin mehukas jälkimaku on hyvin karvas. Hieman lyhyeksi jäävässä jälkivaikutelmassa häilyy bitteristä mausteisuutta, tummaa metsämarjaa, kevyesti makean kaakaoista tammea ja kevyttä tanniinien tuomaa karheutta.

Mjaa. Toisaalta 8A Mil Gracias on ihan persoonallinen ja mukavan erilainen viini verrattuna totuttuun Navarra-Rioja-tyyliin, eli viinissä ei selvästikään ole haettu kypsänmakeaa hedelmää ja pitkän tynnyrikypsyttelyn tuomaa voimakasta, makean vaniljaista tammisuutta, vaan kepeyttä, ryhtiä ja puhtaampaa hedelmää. Viini kuitenkin jää tästä huolimatta hieman turhan persoonattomaksi esitykseksi: tämä on selkeästi erilainen alueensa edustaja, mutta toteutus ei ehkä ole niin mainio kuin voisi odottaa. Plussan puolelle onneksi jäädään, muttei mitenkään hurraahuutojen saattelemana.

Myönnetään, että viinillä on ihan kivat hapot ja hedelmäkin on mukavan kepeää, ja vaikka viini on ehkä hieman turhan modernin ja teknisen oloinen, se ei onneksi ole niin tamminen kuin aluksi pelkäsin. Makumaailman melko särmikäs bitterisyys kaipaa selkeästi ruokaa vastapainoksi, mutta karvautensa vuoksi viini ei myöskään sovellu ihan kaikkien ruokien kylkeen. Toisaalta olisin voinut kaivata jopa hieman rohkeampaa ja rosoisempaa tanniinisuutta viiniin, olisi se voinut turhaan korostaa viinin bitterisiä puolia ja luoda liiallista tårta-på-tårta-meininkiä. Vaikka viinin tammisuus kasvaakin auetessaan ja lämmetessään, tuntuu viini yleisesti merkittävästi miellyttävämpi huoneenlämpöisenä kuin kellariviileänä – sen hapokkuus ja bitteri antavat viinille tarvittavaa särmää, eli viini ei kärsi lämpimänä tarjoilusta, vaan sen hedelmä tulee jopa mukavammin esiin. Viiniä voi vielä varastoida joitain vuosia, kenties jopa lähemmäs kymmentä, mutta en usko viinin hyötyvän kuin korkeintaan muutaman vuoden kellaroinnista.

Lyhyesti: Mukavan hapokas ja erittäin bitterisenä tuntuvan mausteinen, hieman siistin moderniksi puleerattu kuriositeetti Navarrasta.

Arvio: Miellyttävä – viini ei pääse herättämään suuria tunteita, mutta sillä on paljon hyviä puolia, minkä vuoksi se puolustaa paikkaansa. Mukava ruokaviini sellaisille tarjottaville, jotka kestävät tuntuvan mausteisia viinejä.

Hinnan (14,89e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti