Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.5.16

Château d'Eternes Saumur 2014

Château d'Eternes Saumur 2014
  • Valmistaja: Château d'Éternes
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Saumur
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Anjou-Saumur, Saumur
  • Rypäleet: Cabernet Franc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 86 SEK (~9,34e; Joulukuu 2015, Systembolaget, beställningssortiment)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Jos niin vaikuttavista kuivista valkoviineistä hurmaaviin jälkiruokaviineihin taittuva Chenin Blanc on Loiren jaloin valkoinen rypäle, on ehdottomasti sen punainen vastine fantastinen Cabernet Franc! Tietenkään tämä lajike ei punaisena taitu samanlaiseen moniulotteisuuteen kuin valkoiset vastaavat, mutta Cabernet Franc yltää silti valtavaan kirjoon erilaisia tyylejä, usein simppeleistä ja kepeistä, joskus jopa hieman makeista Anjoun viineistä intensiivisiin Chinonin ja vaikuttaviin Bourgueilin punaviineihin. Vaikka eteläisemmät Bordeaux ja Le Sud-Ouest kykenevät tuottamaan kypsempiä ja suurikokoisempia Cabernet Franc -viinejä, näkee näillä alueilla lajikeviinejä äärimmäisen harvoin – valtaosa näiden alueiden rypäleistä menee sekoiteviineihin.

Loiren laakson keskivaiheilla, Chinonin länsipuolella sijaitsevan Saumurin punaviinit yltävät harvoin Chinonin tai Bourgueilin viinien intensiivisyyteen, mutta ne ovat silti usein kepeydestään huolimatta hurmaavan puhdaspiirteisiä, rehellisesti lajiketyypillisiä aromeja ilmaisevia ja kaikin puolin elegantteja Cabernet Franceja. Vaikka parhaat Saumurit kykenevät kypsymään hienosti kellarissa, ovat ne usein nuorempana juotavia verrattuna jopa useita vuosikymmeniä kehittyviin Chinonin ja Bourgueilin viineihin.

Joskus 800–900-luvulla rakennetussa Éternes'n linnassa sijaitseva viinitalo Château d'Éternes on saanut alkunsa vuonna 1992, jolloin linnan omistajuus siirtyi Robert Martelingin käsiin. varsinainen viinitalo linnasta tuli vuonna 1999, jolloin sinne rakennettiin viininvalmistusfasiliteetit. Tätä nykyä talon omistuksessa on 35 hehtaaria ja tuotannossa on Saumurin alueen kuohuviini ja valkoviini sekä useita Saumurin Cabernet Franc -punaviinejä. Tämä yksinkertaisesti "Saumur"-nimellä kulkeva viini on talon perusviini, jonka annetaan maseroitua palstasta riippuen 13–18 päivää. Terästankeissa tapahtuva kypsyminen kestää n. 6 kk.

Väriltään viini on nuorekkaan purppuraiseen taittuvan ja kevyen läpinäkyvän tummanpunainen.

Viinillä on varsin runsas, mehukas ja viileämmän alueen Cabernet Francille tyypillinen tuoksu, jossa tuntuu puhdaspiirteistä tummaa marjaa, hapankirsikkaa ja aavistus paprikaista vegetaalisuutta.

Suutuntumaltaan viini on kepeän keskitäyteläinen ja ryhdikkään hapokas, mikä antaa viinille varsin kuivan yleisilmeen. Napakasta makumaailmasta löytyy hapankirsikkaa, punaherukkaa, hillittyä, kuivakkaa mausteisuutta, hentoa paprikaista vegetaalisuutta ja happojen nostamaa, ujoa puolukkaisen hapanta marjaisuutta. Tämä kevyesti karhean tanniininen viini on yleisilmeeltään simppelihkö, mutta mukavan rehellinen ja kivasti kevyen särmikäs.

Suuhun jäävä varsin pitkä jälkimaku on hapankirsikkainen, kevyesti karhea, hillityn pippurinen, hennon vegetaalinen ja ujon punaherukkainen.

Pähkinänkuoressa Château d'Éternes'n perustason Saumur on kaikin puolin mainio, kiva ja tasapainoinen Franc, erityisesti hintaisekseen. Alle kympin hintaan tuntuu olevan täysin mahdotonta löytää Alkosta järkeviä punaviinejä ja Systembolagetistakin tämä tehtävä tuntuu olevan hyvin vaikeaa, mutta mukavaa, ettei Loiren laakso petä.

On kyllä pirunmoinen sääli, ettei Alkon ostossa kukaan tunnu olevan millään tavalla hereillä Loiren laakson suhteen: koko valikoimasta löytyy tällä hetkellä peräti yksi Loiren laakson Cabernet Franc, joka sekin tulee simppeleistä perusviineistä tunnetun Anjoun alueelta, eikä muutenkaan ole mitenkään erityisen tyypillisen oloinen Franciksi. Hintaakin löytyy yli kolmannes enemmän kuin tältä, monta kertaa miellyttävämmältä viiniltä. Ei tässä voi muuta kuin hämmästellä valtiollisen monopolimme ammattitaitoa.

Lyhyesti: Simppeli, mutta mukavan rehellinen, tasapainoinen, puhdaspiirteinen ja ennen kaikkea maukas Loiren laakson Cabernet Franc.

Arvio: Hyvä – tämä viini ei ole mikään suuri ja vaikuttava Cabernet Franc, mutta aina viinin ei ole pakko olla sellainen. Joskus on käyttöä tällaisille rehellisille, yleiskäyttöisille arkiviineille – ja sellaisissa Loiren laakso tuntuu kyllä olevan mitä mahtavin viinialue!

Hinnan (~9,34e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti