Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.5.16

Sierra Nevada Torpedo IPA

http://www.alko.fi/tuotteet/938254/
Sierra Nevada Torpedo Extra IPA
  • Valmistaja: Sierra Nevada Brewing Co.
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, Central California
  • Maltaat: Cara-, Two row pale-
  • Humala: Citra, Crystal, Magnum
  • Koko: 0,355
  • Hinta ostohetkellä: 4,29e (Joulukuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 4,29e (Toukokuu 2016, Alko, tilausvalikoima)

Vuonna 1980 ensimmäiset oluensa tuottanut Sierra Nevada Brewing Co. on ehdottomasti yksi Yhdysvaltain merkittävimmistä pienpanimoista (ellei jopa kaikkein merkittävin) ja Sierra Nevada Pale Ale on kenties jenkkien merkittävin pienpanimo-olut sekä koko maan myydyin craft ale. Tämä olut, joka oli Sierra Nevadan ensimmäinen tuote, käytännössä aloitti 1980-luvulla Yhdysvallat (ja sittemmin koko maailman) valloittaneen pienpanimobuumin. Kyllä tätä aiemmin oltiin tehty pienpanimo-oluita, mutta painopiste oli lähinnä simppeleissä ja yllätyksettömissä easy drinkin -oluissa; Sierra Nevada Pale Ale sai arominsa totuttua runsaammasta jenkkihumaloiden käytöstä ja pikku hiljaa tämä uusi "amerikkalainen" tyyli valtasi kuluttajien sydämet ja sai aikaan ennennäkemättömän uusien pienpanimojen aallon.

Varmaan saan kaikkien olutihmisten vihat niskoilleni, kun tässä sanon, että omasta mielestäni Sierra Nevada Pale Ale on aina ollut todella tylsä esitys. Se on joskus aikanaan saattanut olla uraauurtava tuote, mutta nykyisin se on mielestäni kaikin puolin keskinkertainen, yllätyksetön ja tasapaksu jenkkiale. Nostan toki hattua oluen ansioille, mutta innostua siitä en jaksa. Sen sijaan panimon monet muut tuotteet ovat usein olleet paljon enemmän makuuni; tällaisia ovat esimerkiksi panimon "joulu-IPA", Celebration Ale, sekä nyt arvioitava Torpedo IPA.

Sierra Nevadan oluiden aromaattisen tuoksun ja maun takana on ollut kuivahumalointi (dry hopping). Normaalissa humaloinnissa humaloita lisätään olueen keiton aikana: keiton alussa lisättyjen humaloiden aromiyhdisteet hajoavat keiton aikana, mutta pitkään kuumassa uuttuessaan kävyistä irtoaa katkeroita tuivia katkeroaineita. Keiton lopussa lisätyt humalat taas ehtivät uuttaa varsin vähän katkeroaineita, mutta niiden aromiaineet jäävät antamaan oluelle omia vivahteitaan. Kuivahumaloinnissa humalakävyt lisätään keiton jälkeen, kun olut on kypsytysastiassa ja viilennetty kypsymislämpöön. Tällöin humaloista ei irtoa lainkaan katkeroaineita, mutta humalien aromiaineet liukenevat erinomaisesti olueen antaen sille hyvin runsaasti tuoksua ja makua.

Sierra Nevadalla kuitenkin todettiin, että kuivahumaloitujen humalakäpyjen sisus oli usein kuiva, eli niistä ei saatu kaikkea potentiaalia irti. Tähän keksittiin ratkaisuksi "humalatorpedo", eli putki, jonka sisään laitetaan kuivahumalointiin tarkoitettuja humalakäpyjä ja jonka läpi olut ajetaan paineella. Tällä menetelmällä saadaan hyvin tehokkaasti, nopeasti ja hallitusti kuivahumaloitua olueen hyvin runsaasti humalien aromeja. Tottakai tämän menetelmän keksittyään Sierra Nevadan piti myös tuottaa olut, joka esittelisi tämän menetelmän etuja: Torpedo Extra IPA.

Tämä arvioitu pullo on korkattu joulukuun alussa ja parasta ennen -päiväys on 26/05/2016, joten puolessa välissä mennään. Koska humalien aromiaineet hajoavat ajan kanssa, ei tämä ole enää erityisen optimaalinen sauma, mutta olut ei kuitenkaan ole vielä myöskään yli-ikäinen.

Väriltään Torpedo on kirkkaan, vaalean pähkinänruskea. Runsas, tiivis, kermaisen pienikuplainen, erittäin kestävä ja väriltään kellervän beige vaahtolakki syntyy kaadon yhteydessä oluen ylle.

Nokkapuolelta löytyy – kuten odottaa saattaa – voimakkaan aromaattista sitruksenkuorta (moro, Citra), kevyttä kukkaisuutta, hillittyä havuisuutta, hentoa tropiikin hedelmää ja ujoa keltaluumuisuutta, mutta meikäläinen on iloissaan siitä, että humalatykityksen rinnalta löytyy myös rouheaa maltaisuutta, kevyttä karamellista makeutta ja hillittyä mausteisuutta. Vaikka Kalifornia on West Coast IPA -tyylin kotiseutua, ei Torpedo IPA (onneksi) näytä kuitenkaan olevan tämän äärihumaloidun tyylin stereotyyppinen edustaja.

Makumaailmassa on yllättävästi humalointia suuremmassa roolissa melko runsas, makea mallas, joka taittuu kevyesti karamelliin ja siirappiin ja hillitympään mausteisuuteen. Liberaali humalien käyttö toki on antanut oluelle myös runsaasti flavoreita, kuten persikkaa, appelsiinia, trooppista hedelmää, maltillista pihkaisuutta ja havuisuutta, kohtalaista katkeroa ja hentoa ruohoa. Vaikka olut on reilusti humaloitu (58 EBU), on katkerohumalointi erinomaisesti tasapainossa melko täyteläisen suutuntuman ja maltaisuuden kanssa – bitteri puraisee kivasti, muttei hallitse. Hiilihappoisuus on hyvin maltillista, mutta tasapainoisen pehmeää ja 7,2% alkoholia ei tunnu kokonaisuudessa lainkaan.

Lopuksi suuhun jää greippistä hedelmää, pihkaa, karamellista mallasta, kevyellä otteella appelsiinivetoista kypsää sitrusta ja hentoa ruohoisuutta. Katkeroisuus jatkuu kielellä pitkään kevyen mausteisuuden ja hennon yrttisyyden rinnalla, mutta muuten maku jää korkeintaan keskipitkäksi.

Torpedo on kyllä kaikin puolin äärimmäisen maukas, tasapainoa huokuva ja luotettava IPA, jossa mallas saa ihastuttavasti tyypillistä Kalifornia-IPAa suuremman roolin, mutta niin katkero- kuin aromihumalointi ovat myös hyvin esillä. Aikaisempien kokemusten perusteella tämä kyseinen olut tuntuu piirun verran kärsineen iästä – nuoremmissa pullotteissa on yleensä vielä voimakkaampi ja moniulotteisempi hedelmäisyys, joka on selvemmin pinnassa. Tästä huolimatta olut on edelleen silti kovan luokan laatutavaraa ja ansaitsee kovat suositukset!

Lyhyesti: Taiten tehty, todella runsasta aromihumalaa, karamellisen makeaa humalaa ja reilua katkeroa tasapainoisesti naittava laatu-IPA.

Arvio: Erittäin hyvä – klassikkotavaraa. Jättiläis-pienpanimo-olut, josta monet pienemmätkin panimot voisivat ottaa mallia.

Hinnan (4,29e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti