Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.5.16

CREW Republic Roundhouse Kick

http://www.alko.fi/tuotteet/924504/
CREW Republic Roundhouse Kick Imperial Stout
  • Valmistaja: CREW Republic
  • Tyyppi: Olut, Imperial Stout
  • Maa: Saksa
  • Alue: Baijeri, München
  • Maltaat: Kristalli-, paahdettu-, pilsner-, suklaa-
  • Humala: Columbus, Tradition
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,99e (Tammikuu 2016, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 4,99e (Toukokuu 2016, Alko, tilausvalikoima)

Saksa ei ole vieläkään onnistunut profiloitumaan pienpanimomaana, todennäköisesti johtuen maan äärimmäisen pitkästä ja elinvoimaisesta olutkulttuurista ja -historiasta, jota monet suuret, arvostetut ja korkealaatuista tavaraa tuottavat suurpanimot pitävät elossa. Pienpanimoilla ei ole helppo pitkaista hommaa käyntiin ja lähteä kukoistamaan valtavien panimojättiläisten varjossa – eikä tunnettu saksalainen oluen puhtauslaki, reinheitsgebot, joka määrittää tarkasti kriteerit oluelle, ole ainakaan omiaan helpottamaan kokeellisten ja ennakkoluulottomien pienpanimoiden toimintaa!

Kuitenkin tosiasia on se, että kuten muualla maailmassa, myös Saksassa pöhisee pienpanimokentällä. Vielä jonkin aikaa sitten saksalaisia pienpanimoita kritisoitiin lähinnä tylsistä, geneerisistä ja usein myös tasoltaan melko vaatimattomista oluista, mutta tätä nykyä näistä ongelmista kuulee yhä harvemmin. Olemme saaneet myös ihan Alkoon asti varsin kelvollisia pienpanimo-oluita saksasta, kuten vuodenvaihteessa kertaostona Alkoon saapuneen Camba IPA:n. Nämä oluet harvemmit ovat mitään erikoisia ja persoonallisia tapauksia (poikkeuksena tähän sääntöön tämä tequilatynnyreissä kypsytetty "imperial gose", Goseator), vaan useammin melko tasavarmoja esityksiä maailmalla tunnetuista ja suosituista oluttyyleistä. Laatuongelmat on kuitenkin saatu siistittyä pois kartalta ja monet saksalaiset pienpanimo-oluet ovat varsin kovalaatuisia tapauksia tyylilajeissaan! Hyvänä esimerkkinä tästä on esimerkiksi tämä Alkon tilausvalikoimasta löytyvä Roundhouse Kick Stout.

Oluen on siis tuottanut müncheniläinen pienpanimo CREW Republic, joka on aloittanut toimintansa 2010-luvun alkuvuosina. Panimon tuotanto kattaa tällä hetkellä melko tavanomaisen kattauksen perusoluttyylejä, eli mm. IPAa, DIPAa, Session IPA, Imperial Stoutia ja pale alea. Näistä Suomen markkinoilla on näkynyt pari erilaista IPAa sekä tämä nyt arvioitava keisarillinen stout. Meikäläisen pullon parasta ennen -päiväys on 12.10.2017, joten mitään kiireitä oluen kanssa ei olisi ollut.

Tällä Chuck Norris -henkisesti nimetyllä potkukaljalla on hyvin tiivis, hennosti tumman punaruskean sävyisen musta ja lähes läpinäkymätön väri. Kaadon jälkeen oluella on myös erittäin paksu, melko runsas, kermainen, maitokahvinruskea, tiivis ja kestävä vaahto, joka jättää runsaasti pitsiä laskeutuessaan.

Lasista kohoilee muhkea, tummanpuhuva ja makean maltainen tuoksu, josta voi löytää paahteista tummaa mallasta, makeaa piimälimppua, maitosuklaata, maltillista kahvinpuruisuutta ja kevyttä greippiä. Kevyempinä piirteinä taustalta erottuu vihertävää ja hennon ruohoista yrttisyyttä, hillittyä kermaa, ujoa nokisuutta ja aavistus vaniljaa.

Suussa tämä tuhdin paahteinen olut on makean tumman maltainen, lakritsinen, kermainen, kevyen nokinen ja hennon mämminen. Seassa häivähtelee myös aavistus tummaa marjaisuutta, maltillista Columbus-humalan greippistä aromikkuutta ja ujoa ruohoisuutta. Kokonaisuus on tasapainoisesti melko maltillisen karvas (48 EBU), mutta humalan bitteri tuo hieman kuivuutta ja särmää makeahkoon, lakritsiseen yleisilmeeseen. Oluella on täyteläinen ja jopa hieman öljyinen suutuntuma, sekä hyvin pienet, mutta kohtalaisen runsaat ja kestävät kuplat.

Melko katkera ja vivahteikas jälkimaku on greippinen, mokkainen, paahteinen, melko nokinen, kevyen ruisleipäinen ja loppua kohti myös hennosti karvaan tumman suklainen sekä ujon ruohoinen. Vihertävä katkeruus jatkuu pitkään hyvin hennon lämpimässä (9,2%), voimakkaassa ja pitkäkestoisessa jälkivaikutelmassa.

Yleisesti Roundhouse Kick on varsin vakuuttava ja kaikin puolin hieno esitys saksalaisilta: balanssi on kunnossa, niin mallasta kuin katkeroa löytyy riittoisasti muttei liiallisesti ja genrelle ominainen runsas alkoholikin pysyy varsin mainiosti aisoissa – jopa sen verran hyvin, että varomattomalle nautiskelijalle olut on varsin osuvasti nimetty! Tietenkään tämä olut ei ole mitenkään erityisen persoonallinen tai omintakeinen esitys aikana, jolloin joka toinen moderni pienpanimo valmistaa imperial stouteja ja -portereita, mutta kenties tuoreella pienpanimolla lieneekin viisainta keskittyä saamaan prosessit kuntoon ja jättää visionäärinen kokeilu niille, jotka sen hanskaavat (de Molen, Mikkeller, Omnipollo, To Øl, mitä näitä nyt on). Tämän oluen perusteella voi kuitenkin turvallisesti todeta, että CREWillä on kyllä hommat hanskassa, eikä panimon osalta tarvitse pelätä juovansa käppäisiä kötöstyksiä. Kenties se Saksakin vielä nousee sieltä suurpanimoiden luvatusta maasta myös pienpanimoiden uudeksi valtakunnaksi!

Lyhyesti: Varsin muhkea, miellyttävän moniulotteinen, erittäin tasapainoinen ja kivasti lakritsista makeutta ja greippistä sitruksisuutta naittava saksalaisstout.

Arvio: Erinomainen – ei mikään maailman persoonallisin edustaja tyylilajissaan, mutta mallikas esitys joka tapauksessa. Verrattoman laadukas, moniulotteinen ja maukas imperial stout melko tuoreelta saksalaistulokkaalta.

Hinnan (4,99e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti