Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.5.16

Tuottajaesittely: Staatsweingut Weinsberg
Dr. Rupp esittelemässä viinitalon tiloja.
Württemberg-reissumme oli hyvä startata Staatsweingut Weinsbergiltä, sillä täällä viinitalon opettaja Dr. Dietmar Rupp järjesti meille maistelun ja viinitalokierroksen lisäksi myös lyhyet kalvosulkeiset Württembergin ja Badenin viinialueista, mikä antoi hyvin pohjatietoa ja avasi hyvin alueiden ominaispiirteitä – mistä olikin varsin paljon apua myöhemmillä viinitalovierailuilla. Näitä speksejä olen itse jakanut eteenpäin omassa postauksessani Württembergistä, joten alueeseen liittyvistä nippelitiedoista kiinnostuneiden kannattaa vilkaista se vielä läpi!

Vuonna 1868 perustettu Staatliche Lehr- und Versuchsanstalt für Wein- und Obstbau Weinsberg (LVWO, Weinsbergin osavaltiollinen viiniopisto) ja Staatsweingut Weinsberg (Weinsbergin osavaltiollinen viinitalo) ovat sekä osavaltion oma viinitalo että viinikoulu paikallisille viljelijöille, jotka haluavat ryhtyä viinintekijöiksi.

Tällaisessa luokassa sitä opiskellaan viinintekijäksi.
Staatsweingut Weinsberg sijaitsee Weinsbergin kylässä, noin 3 km päässä Heilbronnin kaupungista itään. Weinsberg on ollut historiallisesti yksi Etelä-Saksan merkittävimpiä viinikeskuksia (minkä voi päätellä jo alueen nimestä) – ensimmäiset maininnat viinintuotannosta alueella ovat jo 1200-luvulta ja vuonna 1636 kaupungissa on toiminut vähintään 28 eri viininpuristamoa. Tässä kaupungissa toimii sekä Weinsbergin viininvalmistus- että viinikoulutusyksikkö, minkä lisäksi viinitalo pyrkii myös aktiivisesti kehittämään tarhoillaan uusia kokeellisia rypälelajikkeita. Talo onkin kehittänyt noin 20 laajempaan viljelyyn levinnyttä risteytystä, joista tunnetuimmiksi ovat nousseet jopa kansainvälistä suosiota saaneet Kerner, Dornfelder ja Acolon.

Luokkatilojen valaistusta voidaan muuttaa; punaisessa valaistuksessa
punaviini näyttää aivan värittömältä. RED RUM RED RUM RED RUM
Saksassa on hyvin tyypillistä, että osavaltioilla on omia viinitaloja: koska Saksassa tavallisista viineistä ei makseta lainkaan alkoholiveroa ja kuohuviineistäkin vain n. euron per 0,75 litran pullo, on viinien valmistaminen ja myyminen melkeinpä ainoa järkevä paikallisen hallinnon keino netota alkoholilla. Näin ollen Staatsweingut Weinsberg ei pelkästään kehittele uusia rypälelajikkeita ja viljelytekniikoita sekä kouluta paikallisia uusia viinintekijöitä ja -viljelijöitä, vaan myös viljelee itse omia rypäleitään alueella, valmistaa niistä kaupallisia viinejä ja myy niitä. Talon omistuksessa on n. 45 hehtaaria viinitarhoja, mikä tekee Staatsweingut Weinsbergistä varsin ison toimijan hyvin pirstaloituneella Württembergin viinialueella, jossa yhden tuottajan keskimääräinen omistusaluen on hieman päältä yhden hehtaarin.

Lasipulloissa kypsyviä mikrovinifikaatioeriä.
Dr. Rupp esitteli meille myös talon köynnöskehitysfilosofiaa ja -tekniikkaa: talolla on mahdollista tehdä äärimmäisten pienten erien mikrovinifikaatioita, joilla voidaan testata erilaisia kokeellisia lajikkeita, maaperien eroja, hiivakantojen eroja yms. Pienimmät erät voidaan tehdä jopa muutamien litrojen vetoisissa lasipulloissa, joten uusia kokeellisia rypälelajikeistutuksia ei tarvitse tehdä kovinkaan paljoa, jotta niistä voidaan tehdä kokeellisia eriä!

Minikokoisia terästankkeja mikroskooppisten viinierien käyttämiseen.
Saksalaisilla on joku erikoinen vimma koristella kaikki suuret tammisammionsa.
Vierailumme aikana maistoimme seuraavat talon viinit:
  • Weinsberg Grauer Burgunder Trocken 2014: Pinot Gris (100%). Intensiivinen, nuorekkaan vihertävä väri. Runsaassa ja aromaattisessa tuoksussa on kypsää omenaa, mutta myös kevyttä vihertävyyttä ja hennon teollisia sävyjä. Persoonallisella makupuolella keltaista hedelmää, mausteisuutta, mineraalisuutta ja hentoa savua sekä ujoa liuotinta. Suutuntuma kohtalaisen hapokas ja melko täytleäinen. Keskipitkä jälkimaku on sitruksinen, mausteinen, yrttinen ja hillityn omenainen. Meh, hieman keskinkertainen tekele. 7,50€.
  • Weinsberg Trollinger Trocken 2014: Schiava / Trollinger (100%). Läpinäkyvä, hailakan vadelmanpunainen väri; reunoilta lähes väritön. Hedelmäisessä tuoksussa tuntuu vadelmamarmeladia, hillittyä viinikumikarkkia ja hentoa kirsikkahilloa. Suussa kepeä, kypsän punamarjainen (vadelmaa, mansikkaa, hillittyä kirsikkaa, hentoa hapankirsikkaa). Kohtalaisen mutta lempeän hapokas, lempeä ja helppo suutuntuma. Kohtalaisen pitkä jälkimaku on punamarjainen, raikas, kevyen hapankirsikkainen, hillityn puolukkainen. OK-tasoinen kepeä peruspunaviini. 5,60€.
  • Weinsberg Traminer -S- 2014: Gewürztraminer (100%). Keskisyvä keltainen väri. Makea ja todella aromaattinen tuoksu on karkkinen, runsaan ruusuvetinen, parfyyminen, hillityn päärynäinen, ujon litsiluumuinen. Suussa viini on kepeä ja eloisa, suorastaan yllättävän hapokas Gewürztramineriksi. Vivahteikkaassa, puolikuivan oloisessa makumaailmassa on omenaa, kypsää sitrusta, parfyymistä kukkeutta, maltillista päärynää ja ujoa mineraalisuutta. Raikas ja pitkähkö jälkimaku on eloisan hapokas, ruusuvetinen, kypsän omenainen, kevyen kukkea, hennon vihersävyinen. Hyvä ja tasapainoinen Gewürztraminer, selkeästi aiempia viinejä parempi esitys, jossa peräti 25 g/l jäännössokeria ei tunnu juuri yhtään. 11,50€.
  • Weinsberg We 88-101-13 2015: We 88-101-13 (100%). Kokeellisessa vaiheessa olevasta risteytyksestä (FR 147-66 x We 75-34-13) valmistetun valkoviinin koe-erä ja lajikkeen ensimmäinen vuosikerta. Vuosituotanto n. 50-60 l. Koska viini oli pullotettu vain muutamaa päivää aikaisemmin, olimme ensimmäiset koulun ulkopuoliset henkilöt, jotka ovat koskaan päässeet maistamaan tästä lajikkeesta tehtyä viiniä. Vaaleanvihertävä väri. Makeassa, aromaattisessa tuoksussa mustaherukkapensaan lehtiä, karviaista, omenakarkkia ja tuoretta valkoherukkaa. Kuiva ja hapokas maku on kepeä, omenainen, kirpeän omenaremmikarkkinen, kevyen valkoherukkainen ja hennon ruohoinen. Suutuntuma on eloisa, mutta hedelmältään vähän ohut. Keskipitkä ja eloisa jälkimaku on kuiva, kepeä, vihersävyinen ja kevyen karviaismainen. Hauska perustasoinen tuttavuus, jota olisi voinut helposti veikata Sauvignon Blanciksi, joskin viinissä oli hieman makeampi, karkkisempi terä ja ujosti ohuempi hedelmäisyys. Ei kuitenkaan mitään ihmeellistä.
  • Weinsberg Hades Clevner Trocken 2011: Pinot Noir Precocé / Frühburgunder (100%). Kypsyy 22 kk osittain vanhoissa, suurissa tammisammioissa ja osittain terästankeissa. Hohtava, läpinäkyvä, ujosti purppuraiseen taittuva kirsikanpunainen väri. Hyvin runsaassa tuoksussa tuntuu pinositeettia, hapankirsikkaa, maamaista mausteisuutta, kevyttä vadelmapensaan lehteä ja ujoa rustiikkista särmää. Suussa kepeä, eloisa ja hapokas. Puhdaspiirteisessä ja rehevässä makumaailmassa on vadelmaisuutta, maamaista mausteisuutta, villiä metsämarjaa, kevyttä puisevuutta ja ujoa musteisuutta. Suutuntuma on samettisen keskitäyteläinen, mutta hyvä hapokkuus tuo napakkuutta. Pitkä ja mehukas jälkimaku, jossa tuntuu karhunvatukkaa, vadelmaa, pippurina, maata ja hentoa seetriä. Erittäin hyvä ja todella maukas esitys, menisi milloin vain laadukkaasta Pinot Noirista. Tykkään! 25,00€.
  • Weinsberg Traumzeit 2012: Acolon, Cabernet Dorsa, Cabernet Cubin. Kypsyy osittain vanhoissa, suurissa tammisammioissa ja osittain pienissä tammitynnyreissä. Talon lippulaivaviinin (Traum) kakkosversio, joka on valmistettu vain viinitalon itse kehittämistään risteytyksistä. Syvä, läpinäkymätön ja ujosti mustaherukkamehuisen purppuranmusta väri. Hieman hillitty ja sulkeutunut tuoksu, jossa tuntuu kypsää mustaherukkaa, makeaa mausteisuutta ja hillittyä musteisuutta. Makupuolelta löytyy vadelmaa, hapokasta karpaloa, punaherukkaa, tuoretta marjaa ja kevyttä mustaherukkaa. Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen ja mukavan hapokas, mutta tanniineja ei juuri löydy, minkä vuoksi viinillä on hieman vaatimaton ja helpostijuotava yleisilme. Keskipitkä ja hieman kevyehkö jälkimaku on tumman marjainen, ujon mustaherukkainen, hennon puolukkainen ja hieman vaatimaton. Yleisilmeeltään viini on OK-tasoinen esitys, ei mitään erityisen ihmeellistä. Jäi pahasti edellä tarjoillun Clevnerin jalkoihin. 16,90€.
Osa maistelun viineistä.


Viinit maistettuamme kiitimme, siirryimme retkibussiimme ja jatkoimme kierrostamme pientuottaja Weingut Rothille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti