Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.8.13

Bogle Chardonnay 2010

Bogle Chardonnay 2010
  • Valmistaja: Bogle Vineyards & Winery
  • Tyyppi: Valkoviini, AVA California
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 6,20e / 12cl (Toukokuu 2013, Café TinTin Tango, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Toukokuisen Mamma Rosa -reissumme jälkeen päädyimme ravintolan naapuriin, Café TinTin Tangoon sulattelemaan ateriaa ja nauttimaan kauniista kevätpäivästä. Kahvilan tiskiltä mukaani tarttui normaaleja makumieltymyksiäni uhmaten lasillinen jenkki-Chardonnayta.

Viiniin käytetyt rypäleet ovat kerätty sekä AVA Clarksburg'n että AVA Montereyn viinialueilta; koska rypäleet tulevat viinitalon täysin eri puolilla Kaliforniaa sijaitsevilta tarhoilta, ei viini saa AVA Californiaa spesifimpää alkuperämerkintää. Viiniä on kypsytetty uusissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä 9 kuukauden ajan sakkojen kanssa.

Tammitynnyrikypsytyksen jäljet näkyvät viinin kohtalaisen voimakkaasti keltaiseen taittuvassa kellanvihreässä värissä.

Lasista tervehtivä tuoksu on, kuten jenkki-Chardonnaylta odottaa saattaa, mausteisen ja kuivan puisen tamminen, aavistuksen savuinen ja hennon vaniljainen, mutta samalla vastapainoa tuo tuoksun kohtalaisen runsas ja kypsä muttei ylikypsä hedelmäisyys, joka tuo viinin tammiseen aromiin miellyttävän aprikoosisia ja mehukkaan omenaisia sävyjä.

Boglen maku on runsaan hedelmäinen, aromeiltaan ihastuttavan monisyinen ja trooppinen, tuoden kielelle vivahteita Granny Smith -omenoista, mangosta ja aprikoosista. Tammi tuntuu aluksi kevyenä mausteisuutena hedelmäisyyden seassa, mutta täyttää nopeasti koko suun peittäen alleen valtaosan aromeista; loppuvaiheessa kielen päällä pyörivästä viinistä erottaa lähinnä vanilja, kermatoffeen ja bitterisen puun makuja. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen, mutta jenkkiviiniksi suorastaan yllättävän hapokas ja ryhdikäs esitys.

Vasta jälkimaussa tammi toden teolla räjähtää suuhun; vaikka tammi tuntui runsaana keskimaussa, kasvaa se intensiteetissään aivan toiselle tasolle viinin kadotessa suusta. Boglen jälkimaussa tuntuvat niin persikkainen hedelmäisyys kuin varsin mausteinen, pähkinäinen ja puisen karvas tammisuus, sekä taustalla häilyvä, kevyt mineraalisuus. Viinistä jäävä jälkivaikutelma on pitkä, voimakkaan tammisen mausteinen ja kaikesta huolimatta yllättävän raikas. Vaikka tammi häilyy pitkään ja voimakkaana kielellä, jää viinistä yllättävän raikas fiilis.

Bogle Chardonnay on yllättävän pirteä ja tasapainoinen esitys todella tuntuvasta tammestaan huolimatta – viini ei ole massalla, imelällä uutostammella ja hillomaisen ylikypsällä hedelmällä jyräävä blockbuster-Chardonnay, vaan ennemminkin syvälle Burgundin suuntaan kumartava Chardonnay, joka on tammitettu jenkkihenkeen reilusti yli tarpeen (vaikkakin tätä tuntuu tapahtuvan aina silloin tällöin myös Burgundissa, tuolla laadukkaiden Chardonnay-viinien kehdossa.) Viinillä on kuitenkin riittävästi hedelmää antaakseen hyvin vastapainoa tuhdille tammelle, ja kokonaisuus pysyykin jonkinlaisessa kauhun tasapainossa. Melko tammiseksi tapaukseksi Boglen Chardonnay on suorastaan yllättävän tasapainoinen ja maukas esitys – vaikkakin niin tamminen, ettei toinen lasillinen tulisi enää kuuloonkaan.

Voi olla vaikeata koettaa keksiä ruokaa, joka kestää näin tammista käsittelyä, joten kannattaa keskittyä sellaisiin ruokalajeihin, jotka yhtäaikaa söisivät viinin tuntuvaa tammisuutta ja korostaisivat hedelmäpuolta – itse olen todennut erilaisten kermaisten sieniruokien toimivan tässä hommassa verrattomasti. Jos siis viinille haluaa jotain näppärää purtavaa kumppaniksi, suosittelisin mm. kermaista sienikeittoa tai erilaisia leikkeitä kermaisen sienikastikkeen kanssa.

Pakko kyllä myöntää, että itseä huvitti cellartrackerin arvostelut ko. viinistä: amerikkalaiset siellä arvioivat viinin yllättävän kepeäksi ja jopa vähätammiseksi viiniksi – 9 kuukautta uudessa tammessa ja kyseessä on VÄHÄTAMMINEN! Antakaa meikäläisen kaikki kestää. Todennäköisesti Boglen ryhdikäs ja kokonaisuutta keventävä hapokkuus sekä kohtalaisen hyvin tuntuva, muttei hahmottoman ylikypsä hedelmäisyys hämää amerikan ylikypsän läskeihin, superuutettuihin tammipommeihin tottuneiden maistelijoiden makuhermoja.

Lyhyesti: Hyvin tamminen, mutta samalla yllättävänkin tasapainoinen, raikas ja ryhdikäs jenkki-Chardonnay.

Arvio: Hyvä – viinistä tulee mieleen aiemminmaistamani Geyser Peak Chardonnay, joka myöskin oli varsin hallitsevasta tammisuudestaan yllättävän raikas ja tasapainoinen esitys. Yleisesti varsin toimiva paketti, joka tarjoaa hieman tammivetoisempaa vaihtelua saman hintaluokan burgundereille.

Hinnan (6,20e) ja laadun suhde: Café TinTin Tangossa 12cl lasillinen on oikein kelvollisen hintainen, suositteluni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti