Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.2.16

Vins del Tros Lo Morenillo 2011

Vins del Tros Lo Morenillo 2011
  • Valmistaja: Vins del Tros
  • Tyyppi: Punaviini, DO Terra Alta
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Terra Alta
  • Rypäleet: Morenillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 23,45e (Toukokuu 2015, Decantalo)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Katalonia, tuo Espanjan viinialueista kenties kaikkein dynaamisin ja mielenkiintoisin, on hyvin monelle viininharrastajalle erittäin tuttu, mutta Katalonian lounaisnurkassa sijaitseva Terra Alta on Katalonian ala-alueista jäänyt varsin pienelle huomiolle. Ne, jotka ovat alueesta jotain kuulleet, tietävät sen lähinnä olevan tunnettu raikkaista Garnatxa Blanca -valkoviineistään. Tämä on kuitenkin melko pieni kuva siitä, mitä alueella todellisuudessa tapahtuu.

Yksi Terra Altan erikoisuuksia on Morenillo – suuria ja ohutkuorisia rypäleitä tuottava lajike, jota on viljelty alueella iät ja ajat, mutta jonka viljelyala on aikojen myötä jatkuvasti surkastunut. Tätä nykyä Morenillon viljelyala Terra Altassa (ja samalla koko maailmassa) on n. 15 ha ja sitä viljelee vain n. 10 viljelijää; lisäksi vain 2-3 tuottajaa omistaa lajiketta sen verran, että heidän on taloudellisesti järkevää tuottaa Morenillo-lajikeviinejä – loput tuottajat käyttävät Morenillonsa sekoiteviineissä. Useimmiten Terra Altan viljelijät rinnastavat Morenillon Pinot Noiriin – tämä lajike kun ohuen kuorensa vuoksi tuottaa myös väriltään hailakoita viinejä, jotka ovat tyypillisesti paljon kepeämpiä ja hapokkaampia kuin muut alueen rypäleistä tuotetut viinit. Lajikkeen suosion kasvun yksi suurimpia esteitä on viinialueen valvova elin, DO consejo regulador, jonka ensisijaisena tavoitteena tuntuu olevan Terra Altan profilointi Katalonian merkittävimmäksi Garnatxa-tuottajaksi – Morenillo ei tähän suunnitelmaan kuulu, joten se ei ole alueen hyväksyttyjen lajikkeiden listassa, eivätkä tuottajat saa istuttaa alueelle uusia Morenillo-köynnöksiä.

Vasta niinkin hiljattain kuin vuonna 2009 perustettu Vins del Tros on yksi maailman harvoista Morenillo-tuottajista. Tämä kahden kaveruksen perustama viinitalo pyrkii tuottamaan mahdollisimman terroir-vetoisia ja autenttisia, Terra Altalle tyypillisiä viinejä paikallisista lajikkeista. Niitä ovat toki Garnatxa Blanca, Garnatxa, Samsó (eli Carignan) ja Syrah, mutta heillä on myös muutama Morenillo-palsta, joista he tuottavat kahta viiniä.

Valtaosa talon Morenillo-köynnösten rypäleistä menee (blogissa jo aiemmintestattuun) Morenillo Àmfora -viiniin, jota nimensä mukaisesti kypsytetään vain saviamforoissa ennen pullottamista – tämän viinin vuosituotantomäärät ovat n. 3,000 pulloa. Sen sijaan parhaimmat rypäleet, joita Vins del Tros saa Vilalba dels Arcsin kylän tuntumassa sijaitsevalta, yli 90-vuotiaalta Morenillo-tarhalta, menevät tähän Lo Morenillo -viiniin, jonka vuosituotanto on n. 1,000 pulloa.

Viini on siis valmistettu erittäin vanhojen köynnösten erittäin konsentroituneista rypäleistä, jotka antavat Morenillolle epätyypillisen syvän värin. Viinistä puolet kypsyi 8 kk ajan vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä ja puolet saman ajan savioamforoissa, minkä jälkeen se on pullotettu suodattamattomana. Viiniä on tuotettu 1,140 pulloa, joista tämä meikäläisen Decantalosta ostama oli pullo numero 214.

Viinillä on erittäin tiivis, läpinäkymätön ja konsentroituneen herukanpunainen ulkonäkö; viini on hieman sakkainen, ja koska pulloa tuli heiluteltua melko reippaasti ennen korkkaamista, on se myös kevyesti utuinen.

Viinillä on tiivis, tuhti ja intensiivinen sekä ennen kaikkea ihastuttavan mehukas ja puhdaspiirteinen tuoksu, jossa tuntuu rehellistä punaista viinirypälettä, tummaa luumua ja kuivakkaa, tuoretta mustaherukkaa. Taustalla häilyy kevyesti makeaa, ujon balsamicomaista volatiilisuutta ja hennon eläimellistä luonteikkuutta. Kokonaisuus on todella moniulotteinen, hurmaava ja suorastaan lasistaryöppyävä.

Viinin hurmaava ja ryöppyävä luonne ei jää tuoksuun, vaan intensiivinen makupaletti jatkaa saumattomasti tuoksun viitoittamalla linjalla: lyhyesti viinin maun voisi tiivistää sanaan "SUPERMEHUKAS". Äärimmäisen herkullinen ja puhdaspiirteisen hedelmäinen kokonaisuus suorastaan pursuaa kypsää ja äärimmäisen runsasta tummaa marjaisuutta ja kevyttä luumumehuisuutta. Taustalla häilyy kevyen bitteristä mausteisuutta, vivahde kukkaista aromikkuutta ja hentoa hunajaisuutta. Yleisilme on kuiva ja hyvin konsentroituneen oloinen; rakenteesta huolehtivat lähinnä varsin reippaat hapot, sillä kokonaisuus on melko maltillisen ja samettisen keskitanniininen. Viinillä on erittäin puhdaspiirteinen, räjähtävän marjainen ja rehellinen habitus.

Viinillä on erittäin puhdaspiirteinen ja runsaan kypsän marjainen jälkimaku, jossa tuntuu keskimakua selvempää mausteisuutta, luumumehuista makeutta, ujoa kukkeutta ja häivähdyksiä rustiikkisesta volatiilisuudesta. Yllättävän runsas alkoholi (14,5%) näyttäytyy ensimmäisen kerran jälkimaussa hillittynä lämmön tunteena. Viinistä jää suuhun runsas, rehdin marjainen ja pitkään viipyilevä jälkivaikutelma.

Jumalauta mikä viini! Vins del Trosin Àmfora Morenillo oli erittäin charmantti ja vakuuttava esitys, joka voitti meikäläisen puolelleen heti ensitapaamisen myötä, mutta tämä saman talon lippulaiva-Morenillo iskee isomman vaihteen silmään sellaisella voimalla, että heikompaa hirvittää!

Bateassa sijaitseva Celler Piñol tekee myös tällaista, hieman samanhenkistä superversiota vanhojen köynnösten Morenillosta, mutta Piñolin Finca Morenillo on tyylillisesti runsaamman tamminen ja hieman anonyymimpi verrattuna tähän Vins del Trosin rehellisen marjaiseen ja uskomattoman tasapainoiseen viiniin. Olisi varsin mielenkiintoista seurata, miten tämä viini kehittyy iän myötä, mutta jos viini on näin uskomattoman ryystettävä nuorena, voi olla mahdotonta saada kellaroitua tätä kovinkaan vanhaan kuntoon!

Kaipa noita muitakin Vins del Trosin viinejä on saatava testiin, jos he onnistuvat tekemään hankalana pidetystä alkuperäislajikkeesta näin hurmaavaa tavaraa! Ja mainittakoon samalla, että tämän viinin myötä olen kaiketi testannut kaikki maailman lajike-Morenillot – joita oli päätähuimaavat kolme erilaista!

Lyhyesti: Todella runsas ja konsentroitunut, mutta ennen kaikkea äärimmäisen puhdaspiirteinen, rehellinen ja hurmaavan marjainen viini äärimmäisen harvinaisesta lajikkeesta.

Arvio: Täydellinen – tämä on kuin espanjalainen vastine Beaujolais'n puhdaspiirteisille natural-viineille. Suomeksi tämä tarkoittaa siis sitä, että täydellisempää nuorta viiniä rupeaa olemaan mahdotonta keksiä!

Hinnan (23,45e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti