Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.2.16

Õllenaut Nisuke Sour Saison

Õllenaut Nisuke Sour Saison
  • Valmistaja: Õllenaut
  • Tyyppi: Olut, saison / sour ale
  • Maa: Viro
  • Alue: Harju Maakond, Saue
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 2,80e (Marraskuu 2015, Õllepood Koht, Tallinna)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Hiljattain arvostelin Virossa vellovan pienpanimobuumin pioneerin, Õllenautin, Suitsu-savuportterin, joka kuitenkin jätti allekirjoittaneen varsin kylmäksi. En kuitenkaan anna tällaisten vastoinkäymisten hidastaa meininkiäni, vaan perään pistetään heti uutta tavaraavoimin mielin ja korkein odotuksin! Tämänkertainen olut on tämän Viron ensimmäisen pienpanimon mielenkiintoiselta vaikuttava hapansaison, joka tuli bongattua Tallinnan vanhankaupungin Koht-olutmyymälästä. Koska oluella on varsin maltillisesti alkoholia (4,1%), on sen voinut bongata myös ihan kotomaamme kamaralta, hyvinvarustelluista elintarvikeliikkeistä!

Väriltään Nisuke on melko vihertävän sitruunankeltainen, lähes kirkas ja vain hädin tuskin ollenkaan utuinen. Vitivalkoinen vaahto jää hyvin maltilliseksi.

Tuoksussa tuntuu sitruuna- ja appelsiinivetoista hedelmäisyyttä, kevyttä käsisaippuaa, hentoa happamuutta, hieman tripel-henkistä belgihiivaa, joka taittuu ujosti saisonmaiseksi funkiksi, ja taustalla aavistus sokeroitua inkivääriä.

Suussa oluella on hyvin kepoinen, pirtsakka ja raikas fiilis. Matala alkoholi (4,1%) tekee makumaailmasta piirun verran vetisen oloisen, mutta se ei varsinaisesti pääse haittaamaan näin kepeässä ja freesissä yleisilmeessä. Makumaailmasta löytyy sitrushedelmiä, kevyttä valkoherukkaa, kukkaisuutta, hillittyä viljaista mallasta, kevyttä vehnäistä happamuutta, hillittyä saisonien funkia ja maata, ujoa belgihiivaa ja hennosti myös sitä etiketissä mainostettua hapanta kirpeyttä. Pieni, mutta napakka ja rapsakka hiilihappo komppaa kivasti yleisilmettä ja antaa kepeälle olemukselle hieman runsauden ja täyteläisyyden tuntua. Katkerot ovat todella maltilliset.

Jälkimaku on sitruksinen, maltillisesti sitruunaisen kirpeä, kevyen vehnäisen hapan, hennon yrttinen ja saison-henkeen ujon hiivaisen mausteinen. Olut jättää suuhun keskipitkän, kevyesti raikkaankirpeän ja suutapuhdistavan jälkivaikutelman.

Vaatimattoman Suitsu Porterin jättämän pettymyksen jälkeen Nisuke lunastaa Õllenautiin ladatut odotukset – ei mitenkään suurieleisesti, mutta lunastaa kuitenkin! Tämä on nimittäin oikein kiva ja mukavan freesi pikku maitokauppaolut, joka on mainiosti paikallaan kesäkuumalla hörpiskelyoluena. Nyt ehkä olut ei ole sopivimmillaan, mutta pullon etiketti kannattaa pistää mieleen, jotta sen muistaa kun auringo rupeaa paistamaan taas täydellä terällään.

Koska saisoneiden ja hapanoluiden saatavuus on Alkossa mitä on, on kiva, että sentään maitokauppojen puolelta voi bongata tällaisia tapauksia, joissa onnistutaan vieläpä yhdistämään nuo kaksi tyyliä yhden korkin alle!

Lyhyesti: Maitokauppavahvuiseksi olueksi mukavan maukas, raikas ja tasapainoinen tapaus, joka yhdistelee kivasti maltillista happamuutta ja saisonmaista maamaisuutta.

Arvio: Hyvä – hyvin tehty, mukavan kepeä ja raikas kesäolut, joka onnistuu vakuuttamaan maitokauppavahvuudestaan huolimatta.

Hinnan (2,80e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti