Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.2.16

Thornbridge Chiron American Pale Ale

http://www.alko.fi/tuotteet/942526/
Thornbridge Chiron American Pale Ale
  • Valmistaja: Thornbridge
  • Tyyppi: Olut, Pale Ale
  • Maa: Englanti
  • Alue: East Midlands, Derbyshire
  • Maltaat: Kristalli-, pale-
  • Humala: Amarillo, Cascade, Chinook
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 4,97e (Marraskuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 4,97e (Helmikuu 2016, Alko, tilausvalikoima)

Thornbridgen oluiden rynnistys Alkon tilausvalikoimaan on jatkunut hienosti viimeisen puolen vuoden ajan: vielä viime kesänä valikoimista ei löytynyt ainuttakaan tämän modernin klassikkopanimon tuotosta, kun taas nyt valikoimaa koristaa yhteensä seitsemän erilaista olutta! Erittäin mallikasta toimintaa oluita maahantuovalta Brew Seekeriltä.

Tällä kertaa on arvioitavana Chiron pale ale, eli panimon Bear State IPA:n hieman hillitympi versio: mallas on tässäkin vaaleaa ja humalat amerikkalaisia, mutta jälkimmäisten käyttö on ollut paljon kohtuullisempaa, jolloin lopputuloksena on maltillisempi ja yleisilmeeltään pehmeämpi, jenkkihenkinen olut.

Oluella on lähes täysin kirkas, ujosti vaaleaanruskeaan taittuva syvän keltainen väri. Runsas, kuohkea ja väriltään valkoinen vaahtohattu haihtuu varsin nopeasti pois.

Hieman pidätteleväisessä mutta moniulotteisessa tuoksussa tuntuu tyypillistä jenkkihumalien sitruksista, kevyen kukkeaa ja kesäisen viehkeää aromikkuutta, hentoa pihkaisuutta ja aavistus keksistä maltaisuutta.

Maku on kepeä, raikas ja mukavan crisp. Siitä erottuu vaaleaa, viljaista maltaisuutta, kevyttä greippivetoista sitrushedelmää, hillittyä havuisuutta, ujoa ruohoisuutta ja hentoa kukkaisuutta. Yleisilme on freesi ja helppo, muttei siltikään varsinaisesti tylsä; hillityt 5% voltteja pitävät suutuntuman ja yleisolemuksen hyvin kepeänä ja leikkisänä. Katkerohumalat (36 EBU) ovat olemassa, mutta ne tuntuvat lähennä taustalla, eivätkä missään vaiheessa tule framille. Kokonaisuuden viimeistelee todella pieni ja pehmeä, hennohko hiilihappo, joka ujosti nipistelee kielenpäätä.

Jälkimaussa tuntuu kevyttä greippiä ja sitruksenkuorta, hentoa trooppisuutta, mukavasti erottuvaa viljaista mallasta, hillittyä katkeroa, kepeää männynneulasta ja ujoa ruohoisuutta. Raikas, kevyesti nipistävä ja mukavan moniulotteinen jälkivaikutelma kestää ilahduttavan pitkään.

Chiron on kokonaisuutena todella mallikas ja hyvällä tavalla helppo pale ale. Se on kuin jenkki-IPA ilman monille tyypillistä, liioittelevaa katkeroa tai alleviivaavaa överiaromaattisuutta. Ehdottomasti kivaa kamaa, eli helpostijuotavaa, tasapainoista ja maukasta. Varsin sessioitavaa tavaraa erityisesti niihin tilaisuuksiin, joissa kaipaa hedelmäistä, modernia alea muttei ylitehtyä hedelmäpommitykitystä tai ikeniärepiviä humalien katkeroita.

Lyhyesti: Maukas, tasapainoinen ja hyvin tehty jenkkihenkinen pale ale briteistä. Loistavaa, kevyttä särpimistavaraa!

Arvio: Hyvä – ei mikään suuri ja ihmeellinen tapaus, mutta oikein kelvollinen esitys tyylilajissaan. Hyvin tehty, moderni arkiolut.

Hinnan (4,97e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti