Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.2.16

Mufloni Imperial Stout

http://www.alko.fi/tuotteet/795464/
Mufloni Imperial Stout
  • Valmistaja: Panimoravintola Beer Hunter's
  • Tyyppi: Olut, Imperial Stout
  • Maa: Suomi
  • Alue: Satakunta, Pori
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,95e (Helmikuu 2016, Alko)
  • Hinta nyt: 4,95e (Helmikuu 2016, Alko)


Olin aluksi varsin innostunut, kun kuulin mainion Beer Hunter'sin tekevän imperial stoutin Alkon kevättalven 2016 pienpanimokattaukseen! Mielenkiintoni pääsi kuitenkin hieman laskemaan sitä mukaa, kun näki, minkälaisia oluita muutamat muut panimot olivat lähteneet kokeilemaan: vaikka imperial stout on yksi lempioluttyyleistäni, veivät muutamat panimot pisteitä kotiin hyvin ennalta-arvaamattomilla ja ennakkoluulottomilla irtiotoillaan. Noh, ei potentiaalisesti hyvää imperiaalia kannata missata, joten kyllähän olut piti silti napata testiin! Päiväystä oluella on imperial stoutiksi varsin turvallisesti, eli 01/2017 asti.

Lasissa oluella on tumma, läpinäkymättömän mustanruskea väri ja matalaksi jäävä, tiivis, kestävä ja väriltään maitokahvinruskea vaahto.

Tuoksu on hieman hillitty ja makeaan taittuva. Siinä tuntuu lakritsia, suklaamuffinsia, hentoa savua, kosteaa tupakanpurua ja maitokaakaota.

Suussa olut on täyteläinen, samettinen ja runsas, sekä paikoin kuivahko ja paikoin makeahko; lämmetessään tumman hedelmäinen makeus ottaa selkeästi enemmän jalansijaa. Makumaailmasta erottuu lakritsia ja lakritsijäätelöä, paahteista mallasta, kevyttä suklaata, hillittyä salmiakkia, mämmiä vaniljakastikkeella ja aavistus mustaksi kärähtänyttä leivänkuorta. Oluen makumaailma on kokonaisuutena kuin suklaasiirapilla makeutettua mokkakahvia, jonka seasta nousee esiin aavistus pihkaista humalankäpyä. Hiilihappo on hyvin hentoa ja kermaista ja yleiskuvaa sävyttää kevyt ja maltilliseksi jäävä katkeroiden karheus. Alkoholi (10%) tuntuu tuovan lähinnä yleistä runsautta kokonaisuuteen; se ei kuitenkaan onneksi pääse makumaailman seasta maistumaan tai tuntumaan lämpöänä.

Hieman kärtsäinen jälkimaku on aromikkaan lakritsijuurinen, kevyen paahdetun ruisleipäinen, maltillisen katkera ja ujon maitosuklainen. Kestoltaan melko pitkässä jälkivaikutelmassa häilyy myös aavistus greippiä.

Beer Hunter'sin totuttuun tyylin jällen kerran panimolta pamahtaa maukas ja tasapainoinen esitys, mutta harmi kyllä Mufloni Imperial Sout tuo laadustaan huolimatta hyvin vähän persoonaa kentälle. Olut on varsin laadukas, herkullinen ja tasapainoinen esitys, josta ei hirveästi moitteen sijaa löydy, joten se yllätyksettömästi uppoaa hyvin omaan makuuni. Samalla se jää kuitenkin melko yllätyksettömäksi ja helpostiunohdettavaksi esitykseksi: tämä on kuin mikä tahansa hyvä imperial stout, josta ei laadusta huolimatta löydy mitään sellaista koukkua, joka jättäisi vahvoja muistijälkiä. Tämän siis kyllä kulauttaa ilokseen kurkkuunsa, mutta mitään sukkiapyörittävää elementtiä siltä ei kannata odottaa.

Lyhyesti: Tasaisen laadukas ja tasapainoinen, mutta samalla erittäin turvallinen ja yllätyksetön imperial stout. Maistuu hyvältä, muttei herätä suuria ihastumisen tunteita.

Arvio: Hyvä – maistuva, takuuvarma imperial stout ilman sen kummempia krumeluureja. Tietyllä lailla esimerkki hyvästä imperial stoutista: tältä kyseinen oluttyyli maistuu. Mitään sen kummempaa oluesta ei kuitenkaan tahdo löytyä.

Hinnan (4,95e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti