Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.2.16

Töövi Saralee's Vineyard Marsanne 2011

Töövi Saralee's Vineyard Marsanne 2011
  • Valmistaja: Crushpad, Asko Kassinen
  • Tyyppi: Valkoviini, AVA Russian River Valley
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, North Coast, Sonoma County, Russian River Valley
  • Rypäleet: Marsanne (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Marraskuu 2015)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Tällä kertaa on vuorossa kolmas Asko Kassisen Töövi-nimen alla, yhdysvaltalaisella Crushpad-vuokraviinitalolla tuotattama viini (aikaisemmat olivat mainio Brosseau Pinot Noir 2005 ja julmetun herkullinen Kiona Cabernet Sauvignon 2008).

Crushpad oli siis vuonna 2004 perustettu kalifornialainen yhtiö, jolla jokainen viinintekijäksi halunnut sai itse tehdä juuri sellaisia viinejä, joita itse halusi. Crushpadilla oli valtava kattaus erilaisia sopimusviljelijöitä, joilta sai ostaa rypäleitä, minkä lisäksi talolla oli runsaasti osaavaa henkilökuntaa, jotka osasivat toteuttaa asiakkaidensa toiveet tarkasti ja virheettömästi. Harmillisesti yhtiö ei kuitenkaan paljastunut niin kannattavaksi kuin toivottiin ja viimeisimmän laman seurauksena Crushpad joutui 2010-luvun taitteessa taloudellisiin ongelmiin; yhtiö lopulta huutokaupattiin vuonna 2012.

Tämä viini on tuotettu juuri Crushpadin ongelma-aikoina, mikä on tietyllä tapaa jättänyt jälkensä viiniin – kun tämä jo etukäteen maksettu viini piti pullottaa ja lunastaa, päätyi se kypsymään vielä epämääräisen ajan lisää tynnyrissä, mitä ei alun perin oltu lainkaan suunniteltu. Lopulta ennen huutokaupattavaksi päätymistään Crushpad pullotti ja luovutti lunastamistaan odotelleet pullot, mutta monet viinit alkuperäistä sopimusta pidemmällä aikataululla.

Viini on tuotettu alun perin Richard ja Saralee Kunden vuonna 1989 istuttamalta, n. 80 hehtaarin köynnöstarhalta, jota pidetään yhtenä parhaista Sonoman viinitarhoista. Tällä arvostetulla tarhalla viljellään peräti 14 eri lajiketta, joista moni on rhônelaisia punaisia ja valkoisia rypälelajikkeita. Itse viini kypsyi 10 kk terästankissa ja lisäksi epämääräisen, noin 6-8 kk ajan tuntemattomassa tynnyrissä (käytetty termi oli surprise barrel.

Viinillä on intensiivinen, vaaleanvihreä väri.

Tuoksu on hillitymmänpuoleinen, mutta miellyttävän moniulotteinen: siinä tuntuu rypäleen tuomaa makeankypsää omenaa, tynnyrikypsytyksen tuomaa paahteisuutta ja kevyttä pähkinäisyyttä, sekä näiden synteesin nostattamia, kuivan hunajaisia ja jopa ujon viljaisia piirteitä. Todennäköisesti tynnyrikypsytys tekee tuoksusta kehittyneemmän tuntuisen mitä viini todellisuudessa onkaan, sillä yleisilme vaikuttaa jo vähän enemmän ikää saaneelta.

Melko intensiiviseltä maultaan viini on runsas, mehukas ja melko konsentroitunut. Makumaailmasta löytyy kypsää keltaista hedelmää, hunajaisuutta, melko runsastakin mausteisuutta, kevyen rapsakkaa mineraalin tynkää ja hentoa kermaisuutta. Viinillä on melko tuhti ja vähän jopa ikää ilmentävä olemus, mutta toisaalta hapokkuus on samalla melko ryhdikästä ja viinillä on edelleen mukavalla tavalla nuorekkaan eloisa alavire. Peräti 14,5% suuruinen alkoholipitoisuus pysyy hienosti alusta loppuun piilossa.

Jännittävässä, runsaassa ja viipyilevän pitkäkestoisessa jälkimaussa tuntuu pähkinäisyyttä, kevyttä mausteisuutta ja hentoa hunajaisuutta, mutta toisaalta siinä on keskimaun tavoin myös tasapainottavaa sitruksista raikkautta, minkä vuoksi edes loppuliu'ussa viini ei tunnu raskaalta. Jälkivaikutelma on intensiivinen, kompleksinen ja kevyesti kehittyneen oloinen.

Kassisen Crushpad-viinit eivät tälläkään kertaa onnistuneet pettämään! Viini kyllä sokkona tarjoiltuna vaikutti kehittyneemmältä mitä sillä todellisuudessa oli ikää, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että viini olisi vaikuttanut vielä millään tavalla vanhalta tai väsähtäneeltä – päin vastoin, kokonaisuus oli hyvin maukas, tasapainoinen ja täynnä energiaa! Lisäksi intuitiivisesti voisi odottaa kalifornialaisten Rhône-henkisten valkoviinien olevan vielä raskaampia ja tuhdimpia kuin esikuvansa, mutta tämä kyseinen viini osoitti upeasti, kuinka osaavissa käsissä on mahdollista saada Kalifornia-rhônelaista, joka on vähintään yhtä ryhdikästä ja raikasta kuin originaalit! Juuri tätä viiniä ennen maistettuun valkoiseen Hermitagen Marsanneen verrattuna erot olivat kyllä melko olemattomia.

Viini on todennäköisesti hieman kehittyneemmän oloinen mitä sen pitäisi ikäisekseen olla, johtuen ennakoimattomasta, venyneestä terästankki + tammitynnyri -kypsytyksestä, mutta tästä huolimatta viini on varsin hurmaavassa tikissä ja kokonaisuus on ihastuttavan tasapainoinen, moniulotteinen ja kiehtova –luontevasti arvostettujen valkoisten rhônelaisten tasolla! Viinin kellarointipotentiaalista on mahdotonta sanoa mitään; se kestänee varmasti hyvin vielä joitain vuosia, mutta en kyllä ihmettelisi, jos viini olisi fantastisessa kunnossa vielä vuosikymmenenkin jälkeen.

Lyhyesti: Hieman kehittyneen oloinen mutta edelleen hyvin eloisa, vivahteikas ja tasapainoinen valkoinen rhônelainen Kaliforniasta.

Arvio: Tyylikäs – hyvin vakuuttava esimerkki siitä, kuinka myös Kaliforniassa on mahdollista tuottaa erittäin tyylikkäitä ja tasapainoisia viinejä Rhônen rypälelajikkeista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti