Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.2.16

Pato Baga Natural 2012

Luis Pato Baga Natural 2012
  • Valmistaja: Luis Pato
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Bairrada
  • Maa: Portugali
  • Alue: Beiras, Bairrada
  • Rypäleet: Baga (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~13,00e (Lokakuu 2015, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Vajaa kolme vuotta sitten Portugalissa tuli tutustuttua Luis Paton – tuon Bairradan alueen profiilia kohottaneen suuren viinipersoonan – tuotantoon Pato Rebel -viinin muodossa.

Porton kaupungin eteläpuolella sijaitseva Bairrada on läpi historiansa tuottanut viinejä varsin hankalasta ja vaikeastilähestyttävästä Baga-rypäleestä, josta tehdyt rustiikkiset viinit ovat tyypillisesti olleet sekä erittäin hapokkaita että suorastaan väkivaltaisen tanniinisia. Tästä syystä Bairradan viinit eivät ole koskaan olleet erityisen suosittuja suurten massojen keskuudessa. Luis Paton tavoitteena onkin ollut nostaa modernein viininvalmistustekniikoin Bagan mainetta vakavastiotettavana viinialueena – kuitenkaan uhraamatta Bagan ainutlaatuista, pahimmillaan suorastaan ikävän tiukkaa, mutta parhaimmillaan hurmaavan kimuranttia luonnetta.

Baga-viinien yksi merkittävimmistä piirteistä on ollut niiden kestävyys, joka on todennäköisimmin kummunnut niiden korkeasta hapokkuudesta ja runsaasta tanniinisuudesta: alueen viinien on todettu olevan erittäin pitkään säilyviä jo ennen kuin sulfiittien ja viinin säilyvyyden paranemisen välinen yhteys todennettiin. Luis Pato halusi tehdä itse vastaavanlaisen kokeen ja tuottaa täysin käsittelemättömän Bagan – viinin, jonka missään tuotantovaiheessa ei olla käytetty lainkaan sulfiitteja. Luonnollisesti viiniä ei olla myöskään chaptalisoitu tai sen happotasapainoa korjailtu ja se on pullotettu suodattamattomana ja kirkastamattomana.

Viini on syvältä väriltään Bagalle tyypillisesti melko läpinäkymättömän tummanpunainen.

Viinin eloisa mutta myös hieman musteiseen taittuva tuoksu on hurmaavan puhdaspiirteinen ja eloisa: se on täynnä tuoreita punaisia ja sinisiä metsämarjoja, kirsikkaa, metsämansikkaa ja kypsää mustaherukkaa. Taustalla häilyy kevyttä lihaisuutta, makeaa luumua, hentoa tupakkaa ja aavistus verta tai ruosteisuutta. Viinin nokkapuoli on kuin mallikirjaesimerkki siitä, miltä Baga puhtaimmillaan tuoksuu!

Suussa tämä keskitäyteläinen viini on tuoksun tavoin erittäin puhdaspiirteinen, mutta myös nuorekkaan tanniininen ja siksi melko tiukan oloinen. Kuivasta makumaailmasta erottuu niin punaisia kuin sinisiäkin metsämarjoja kuten tuoretta mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja karpaloa, hillittyä mausteisuutta ja hentoa rautaa. Suussa viinillä on reilun hapokkuuden ansiosta varsin eloisa ja freesi olemus, mutta samalla se on sen verran puruvoimainen ja kireähkö, että tekee melkein väkisin mieli saada jotain purtavaa viinin kylkeen.

Viinistä jää eloisa ja hapokas, mutta myös kuivankarhea jälkivaikutelma, jossa tuntuu melko runsaasti variksenmarjaista, tummanpuhuvaa marjaisuutta, kevyesti vihreää paprikaa muistuttavan vegetaalinen, hennon verinen ja ujosti villin volatiilinen. Reipas tanniinisuus jää kuivattamaan suuta melko reippaalla otteella.

Luis Paton Baga Naturalin ei todennäköisesti ollut tarkoitus olla moderni ja helpostilähestyttävä näkemys Bagasta, vaan ennemmin hyvin rehellinen ja siloittelematon katsaus tähän anteeksipyytelemättömään Bairradan hiomattomaan timanttiin – ainakin sellaiselta se selkeästi vaikuttaa! Viini maistuu juurikin aidolta Bagalta rehellisimmillään: viiniä ei olla selkeästikään pyritty pehmentämään lyhyillä maseraatioajoilla tai pitkillä kypsytyksillä uusissa, pienissä tammitynnyreissä, vaan siitä löytyy juurikin rypäleelle ominainen hapokkuus ja tiukka tanniinisuus hyvin peittelemättömän puhtaalla makumaailmalla höystettynä!

Viini on nyt varsin hurmaavan nuorekkaassa tikissä, mutta sellaisenaan se on melko kova pala nieltäväksi johtuen viinin kireänpuoleisesta rakenteesta. Lisäksi on muistettava, että Luis Paton ensisijainen tavoite oli osoittaa, että Baga kykenee kehittymään pitkään ja hienosti ilman mitään lisäaineita, joten viini tuntuu jopa menevän vähän hukkaan, jos sen korkkaa nyt! Suosittelenkin siis ehdottomasti hommaamaan tätä persoonallista ja herkullista viiniä, ja mieluiten muutaman pullon verran: yksi nyt testattavaksi ja muutama kellariin, jotta viinin kypsyttelypotentiaalista saisi paremmin otetta.

Lyhyesti: Nuorekas ja varsin kireänpuoleinen, mutta hurmaavan puhdaspiirteinen, rehellinen, anteeksipyytelemätön ja herkullinen naturaali-Baga Portugalista.

Arvio: Erittäin hyvä – viini ei ole mitenkään ihmeellinen tai suuri viini, mutta sen sijaan se on mitä hurmaavin nuori tuttavuus sellaisille, jotka kaipaavat viiniltä kunnon ikeniärökittävää otetta yhdistettynä freesinmaukkaaseen hedelmäisyyteen!

Hinnan (~13,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti