Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.2.16

Dard & Ribo C'est le Printemps 2013

Dard & Ribo Crozes-Hermitage C'est le Printemps 2013
  • Valmistaja: Dard & Ribo
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Crozes-Hermitage
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Pohjois-Rhône, Crozes-Hermitage
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 16,90e (Syyskuu 2014, Vins Chez Nous)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Tain l'Hermitagen kylä erottaa Hermitage-kukkulan Rhône-joesta; täältä François Ribo on kotoisin. Hänen kollegansa, René-Jean Dard, on taas vastarannalta, Tournon-sur-Rhônen kylästä. Tämä parivaljakko tapasi toisensa Burgundissa sijaitsevassa viiniopisto Lucée Viticole de Beaunessa 1970–80-lukujen taitteessa. Vaikka heille opetettiin koulussa modernin, teollisen viinintuotannon salat, alkoivat he kokeilla viiniä lähinnä harrastuksenaan tuottaneen René-Jean Dardin isän täysin päinvastaisia menetelmiä: mahdollisimman vähän viininvalmistukseen puuttuvaa viinintuotantoa ilman sulfiitteja. Viinitalo Dard & Ribon miehet perustivat vuonna 1984, kun he ostivat sen kummemmin harkitsematta eläköityvältä viininviljelijältä lähes satavuotiaita köynnöksiä 1,7 ha Crozes-Hermitagen tarhoiltaa ja 0,8 ha Hermitagen tarhoiltaa.

Aloittaessaan 80-luvun puolessa välissä Dard & Ribo oli yksi Ranskan natural-viiniskenen pioneerejä – joskin tuolloin kyseistä termiä ei oltu vielä keksittykään ja viinityyli tunnettiin lähinnä nimellä sans souffre, "sulfiititon". Pitkän aikaa talon tuotannosta 90% meni Pariisin orastavan natu-viiniskenen baareihin; tämän underground-liikkeen kasvaessa kasvoi myös Dard & Ribon viinien suosio – ja sitä myötä myös viinitalon koko. Nykyisin talon omistuksessa on n. 8 ha, joista n. 5 ha Crozes-Hermitagen alueella, n. 2 ha Saint Josephin alueella ja vajaa hehtaari Hermitagen alueella. Tarhoja viljellään mahdollisimman pitkälti luontoa kunnioittaen ja luonnon omilla ehdoilla.

Dard & Ribon ideaalien mukaan Crozes-Hermitagen ei ole tarkoitus olla tuhti ja vaikuttava viini, vaan ensisijaisesti simppeli ja helpostijuotava; talon koko Crozes-Hermitage-linjasto heijastelee tätä, ja C'est le Printemps ("on kevät") on Dard & Ribon viini ensisijaisesti sieltä vähiten vakavasta päästä. Viini valmistetaan käyttämällä kokonaisia rypäleterttuja, murskaamalla aluksi osa niiden rypäleistä jaloin ja loput rypäleistä murskataan käymisen aikana. Valmistuksen aikana käytetään talon tyylin mukaisesti vain minimaalisesti sulfiitteja. Viini on tarkoitettu ensisijaisesti nuorena juotavaksi, joten viini pullotetaan melko pian käymisen jälkeen, kunhan viini on ehtinyt asettua ja kirkastua käymisastiassaan. Viini julkaistaan nimensä mukaisesti sadonkorjuuta seuraavana keväänä.

Ostin itse viinin Vins Chez Nous -nettikaupasta vuosi sadonkorjuun jälkeen, mutta kellarissa pullo ehti vielä vartoa toisen moisen: pullo siis korkattiin vasta lokakuussa 2015.

Viinillä on todella syvä ja läpinäkymätön, samean purpprura väri, joka muistuttaa melkein enemmän mustaherukkamehua kuin viiniä.

Tuoksu on vivahteikas ja täynnä niin rehellistä Syrah'n aromikkuutta kuin persoonallista natumeininkiäkin: lasista leijailee karhunvatukkahilloa, punaherukkaa, lihaisuutta, vadelmaa, musteisuutta, kevyttä verta ja riistaa, hillittyä pippurisuutta sekä hentoa funkia. Viini on mitä mallikkain esimerkki siitä, miltä aito, peukaloimaton Syrah luonnollisimmillaan tuoksuu!

Suussa viini on vielä tuoksua rehellisemmän naturaali: ensivaikutelmassa nimittäin tuntuu ujon hiilihappoista pistelyä – tämä on piirre, joka teollisessa viinissä tuomitaan automaattisesti virheeksi, mutta tämmöisessä vapaamman kasvatuksen viinissä on ihan täysin ymmärrettävä piirre (en kyllä sinänsä ymmärrä, minkä takia pientä pistelevyyttä pitäisi automaattisesti tuomita virheeksi, jos se ei haittaa millään tavalla kokonaisuutta). Makupuolelta löytyy melko reippaasti tuoksusta tuttuja piirteitä, kuten mustapippuria, tuoretta mustaherukkaa ja karhunvatukkaa, vihertävän puisevaa rankaisuutta, bitteriä ja verta tihkuvaa riistalihaa. Suutuntuma on varsin kepeä ja rakenteesta pitävät huolen melko runsas hapokkuus ja vaivahkaa suht runsaaksi ja puruvoimaiseksi kasvava kypsä tanniinisuus. Kokonaisuus on hyvän pohjoisrhônelaisen Syrah'n tapaan tiukahko, mutta samalla suorastaan "poikkeuksellisen superryypättävä" (suora lainaus omista muistiinpanoistani).

Suuhun jäävä jälkimaku on kepeä ja marjainen; freesissä ja melko pitkäkestoisessa jälkimaussa häilyy kuivaa ja hapokasta metsämarjaisuutta, makeampaa karhunvatukkaa, kevyttä vihreää rankaisuutta ja ujon villiä sekä hennosti funkahtavaa meininkiä.

Dard & Ribon nuorena juotavaksi tarkoitettu Syrah on vielä puolitoista vuotta julkaisunsa jälkeen uskomattoman herkullisessa kunnossa, enkä epäile, etteikö viini kehittyisi parempaan suuntaan vielä useiden vuosien ajan! Vaikkei C'est le Printemps ole ehkä se maailman tyypillisin Crozes-Hermitage, tarjoilee se kyllä uskomattoman hurmaavan kattauksen mitä rehellisintä ja aidointa Syrah'ta – viini tuoksuu ja maistuu juuri siltä, miltä hyvän Syrah'n kuuluisi maistua, minkä lisäksi viinissä on viileän alueen Syrah'lle tyypillinen eloisa hapokkuus ja tuntuva tanniinisuus! Kaiken kaikkiaan tämä on uskomattoman hurmaavaa tavaraa, joka sopii niin ruokapöydän yleistyökaluksi, kuin hurmaavaksi, sellaisenaan nautittavaksi seurusteluviiniksi.

Hauskinta oli kuitenkin seurata ihmisten analyysia viinistä, kun tarjoilin tämän heille sokkona: viileän alueen Syrah'n piirteet (pippuri, tuore karhunvatukka, lihaisuus – tai jopa verisyys) löytyivät hetkessä, mutta koska C'est le Printemps on sen verran epätyypillinen viini Pohjois-Rhônen viiniksi, ei kukaan edes älynnyt veikata viiniä Syrah'ksi! Vasta muutamien vinkkien ja johdattelevien kysymysten jälkeen oikea lajike ja alue löytyi, mutta silti viini tuli monelle yllätyksenä – reaktioista päätellen kuitenkin erittäin positiivisena ja valaisevana sellaisena!

Lyhyesti: Uskomattoman hurmaava, äärimmäisen puhdaspiirteinen ja kulauteltava naturaali-Crozes-Hermitage; Syrah rehellisimmillään ja aidoimmillaan!

Arvio: Erinomainen – tämä on jotakuinkin parasta, mitä Syrah'sta voi tehdä, jos tavoitteena on tehdä kepeä, raikas ja helpostijuotava viini, ei tuhti, täyteläinen ja tanniininen superviini. Upea viini, joka kannustaa tutustumaan enemmän Dard & Ribon tuotantoon!

Hinnan (16,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti