Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.2.16

Alta Maria Native9 Pinot Noir 2005

Alta Maria Native9 Rancho Ontiveros Pinot Noir 2005
  • Valmistaja: Alta Maria Vineyards
  • Tyyppi: Punaviini, AVA Santa Maria Valley
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, Central Coast, Santa Maria Valley
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: $52,00 (~46,19; Lokakuu 2015)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Koska meikäläisen päähän on pinttynyt mielikuva siitä, minkälaisia jenkki- ja erityisesti kalifornialaisviinit ovat, on aina hyvä välillä pyyhkiä pölyjä mielikuvista viineillä, jotka eivät mitenkään mahdu mentaalisiin muotteihin.

Alta Maria Vineyardsin perustaja ja viininviljelijä James Ontiveros on 9. polven kalifornialainen; hänen esivanhempansa saapuivat hevosin Kaliforniaan vuonna 1781 ja hankkivat maata, joille he perustivat rancheja. Yhdessä vaiheessa Ontiverosin suku omisti peräti 15,000 hehtaaria nykyisen Orange Countyn alueelta. Sukupolvien myötä Ontiverosit kuitenkin myivät maitaan, eikä 1900-luvulle tultaessa suvulla ollut enää lainkaan maata omistuksessaan. James Ontiverosin vanhemmat, Louise ja Mark, halusivat kuitenkin korjata asian ja he ostivat vuonna 1986 oman ranchin, aivan Ontiverosien historiallisen Rancho Tepusquetin naapurista. Näille maille James istutti vuonna 1997 oman, 3 hehtaarin Rancho Ontiveros -viiniköynnöstarhan. Ensimmäiset viininsä James Ontiveros tuotti 2000-luvun alussa, mutta vuosikerrasta 2004 eteenpäin hän on tehnyt yhteistyötä viinintekijä Paul Wilkinsin kanssa, tuottaen viinejä kaupallisesti, keskittyen ensisijaisesti viileän Santa Maria Valleyn viinitarhoihin.

Rancho Ontiveros, jolle on istutettu paljon erilaisia Pinot Noir -klooneja (sélection massale, kuten ranskalaiset sanoisivat), on tarha, jolta tuotetaan Alta Maria Vineyardsin lippulaivaviini, Native9. Tarha on aina ollut hyvin niukkasatoinen (n. 3,5 tonnia hehtaarilta), minkä vuoksi sen tuottamat rypäleet ovat poikkeuksetta olleet äärimmäisen intensiivisiä ja konsentroituneita. Koska sekä Ontiveros että Wilkins ovat suuria vanhan maailman viinien ystäviä, tehdään viini erittäin old world & old school -henkeen Burgundin tyylillä: luonnonmukaisesti viljellyt rypäleet kerätään ja viiniytetään palstoittain; vain parhaat rypäleet käytetään viiniksi ja loput myydään muille viinitaloille; rypäleitä ei rangata lainkaan, vaan viininvalmistuksessa käytetään vain kokonaisia terttuja; viiniä kypsytetään n. 20 kk ajan vuosikerrasta riippuen joko lähinnä tai ainoastaan vanhoissa, neutraaleissa tammitynnyreissä. Viinin nimi viittaa James Ontiverosin asemaan paljasjalkaisena, 9. polven kalifornialaisena ja sen tuotantomäärä on minimaaliset alle 2,000 pulloa vuodessa.

Viinillä on tiivis, läpinäkymättömän sinipunainen ja konsentroitunut väri; koska viini tarjoiltiin sokkona, en kyllä ulkonäön perusteella osannut arvata, että kyseessä olisi Pinot Noir – tai ainakaan 10-vuotias sellainen!

Ilmaisuvoimainen tuoksu sen sijaan paljastaa viinin meiningin heti rehellisellä pinositeetillaan: makeankypsä nokkapuoli on täynnä lajiketyypillistä kirsikkaa, orvokkia, vadelmaa, kevyttä maamaista rouheutta ja hentoa makeaa savua. Seasta löytyy myös sinistä marjaa ja jopa eteerisen hurmaavana tuntuvaa makeaa luumuisuutta. Vaikka tuoksu on erittäin rehevä ja kypsä, on se tyyliltään enemmän hienostunut kuin suoraviivainen fruit bomb.

Viinin makupuoli on yhtä runsas ja konsentroitunut, mitä tuoksu antaa odottaa. Kypsä ja supermehukas makupuoli tykittää menemään täyslaidallisia kirsikkaa ja luumua, makeaa ja auringonpaahtamaa maamaista mausteisuutta, kevyttä maustepippurisuutta ja aavistus särmää tuovaa bitterisyyttä. Suutuntuma on Pinot Noiriksi melko täyteläinen ja kokonaisuus on erittäin mehevä ja hedelmävetoinen, jopa helpostilähestyttävä, mutta viini on samalla niin ääripuhdas ja freesi, ettei kokonaisuus sorru lähellekään kosiskelevuutta. Rakennepuolesta pitävät huolen tuhdihkoon kokonaisuuteenkin nähden eloisat hapot ja kypsä, lempeä tanniinisuus. 14% alkoholia ei maistu tai tunnu, mutta se tuntuu tuovan yleistä runsautta kokonaisuuteen.

Runsas ja mehukas jälkivaikutelma ei poikkea totutusta linjasta, vaan jättää suuhun tumman kirsikan, kypsien luumujen ja hennon boysenmarjan johtamaa hedelmää, orvokkista kukkaisuutta, kevyen karvaana tuntuvaa kalkkista mineraalisuutta ja hentoa maustepippuria. Jälkivaikutelma on hyvin vivahteikas, persoonallinen ja erittäin pitkään kielellä viipyilevä.

Jos on tottunut siihen, että Pinot Noir on aina kepeää ja herkkää, tai ylikypsää ja löysää, on Native9 viini boksin ulkopuolelta: tämä on millä tahansa Pinot-mittarilla mitattuna Iso Viini – jossain suhteessa jopa ihan yleisellä punaviinimittarillakin mitattuna – mutta tästä huolimatta kokonaisuus ei sorru ylikypsyyteen tai vetelyyteen, vaan kokonaisuus on ihastuttavan raikas, ryhdikäs ja ennen kaikkea puhdaspiirteisen hedelmäinen ja siksi äärettömän herkullinen! Viiniin ei olla haettu turhaa runsautta uudesta tammesta tai kosiskelevia aromeja alleviivaavista hiivoista, vaan viini on kuin rehellisen ja puhtaan marjaisen Pinot Noirin arkkityyppi – tosin matalasatoisen tarhan konsentroituneet rypäleet antavat viinille hyvin epätyypillisen tuhdin ja runsaan rungon, mutta koska tämä runko ei tunnu tulevan viinin raikkauden ja rakenteen tielle, ei tämä ole millään tavalla huono asia. Lähinnä ainoa huono puoli viinissä on sen saatavuus – jos viiniä tuotetaan vuodessa parituhatta pulloa 40 miljoonan ihmisen osavaltiossa, ei ole todennäköistä, että tämmöisiä harvinaisuuksia tulee vastaan Atlantin tällä puolen. Tässä suhteessa voin pitää itseäni onnekkaana.

Koska viinin ensimmäinen kaupallinen vuosikerta on 2004, ei Alta Marialla voi olla kovinkaan selvää käsitystä viinin kellaroitavuudesta – heidän omilla sivuillaan viinille annetaan seuraavanlainen lausunto: Expected maturity is 10 years or more. Koska tämä viini vaikuttaa lähinnä muutaman vuoden ikäiseltä, ei kymmenvuotiaalta, voi hyvin todeta Native9:n kestävän erinomaisesti kellarointia – viinin pariin voi hyvin palata uudelleen vasta 5-10 vuoden jälkeen.

Lyhyesti: Erittäin runsaskokoinen, mutta äärimmäisen hurmaava, puhdaspiirteinen, moniulotteinen ja freesi Cali-Pinot vanhan maailman henkeen.

Arvio: Erinomainen – uskomattoman hurmaava ja vakuuttava esitys, erityisesti ikä huomioon ottaen! Kalifornian Pinot Noiria parhaimmillaan.

Hinnan (~46,19e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti