Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.2.16

Harviestoun Ola Dubh 18 2012

Harviestoun Ola Dubh Special Reserve 18 2012
  • Valmistaja: Harviestoun
  • Tyyppi: Olut, Black ale
  • Maa: Skotlanti
  • Alue: Cloackmannanshire, Alva
  • Maltaat: Paahdettu ohra, kaura
  • Humala: East Kent Goldings, Fuggles, Galena
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 7,40e (Marraskuu 2015, Õllepood Koht, Tallinna)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Vuonna 1984 perustetun Harviestounin pikimusta klassikko Old Engine Oil lienee varsin tuttu nimi monelle oluita enemmän harrastaneelle. Tästä normaalisti 6% vahvuisesta oluesta Harviestoun valmistaa myös vahvempaa, 10,5% vahvuista Ola Dubh ("musta öljy") -olutta, joka siirretään arvostetulta Highland Park -viskitislaamolta hankittuihin tynnyreihin kypsymään. Ola Dubh -linjaston selkärangan muodostaa myös blogissa arvioitu Special Reserve 12 -olut, jota kypsytetään muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen Highland Park 12 yo -viskitynnyreissä. Hieman harvinaisempia Special Reserve 16- ja 18-oluita valmistetaan merkittävästi vähemmän; nämä oluet kypsyvät vastaavanikäisten viskien tynnyreissä. Ola Dubh -sarjan oluet myydään normaalivahvuisina tynnyreissä, mutta pullotettaessa oluet laimennetaan 8% vahvuuteen. Lisäksi aina silloin tällöin Harviestoun saa käsiinsä myös vanhempien viskien tynnyreitä, joista valmistetaan mm. talon rajoitetun saatavuuden Special Reserve 30- ja 40-oluet, jotka kypsyvät niin ikään vastaavanikäisten viskien tynnyreissä.

Koska Ola Dubh Special Reserve 12 vakuutti noin vuosi takaperin meikäläisen laadullaan, piti myös tätä Special Reserve kahdeksaatoista saada testiin, kun tilaisuuskin siihen Tallinnassa urkeni. Meikäläisen olut on erästä lokakuulta 2012 ja pullon numero on #00166.

Lainaten Ola Dubh 12:n arviota: "Väri on täysin läpinäkymättömän musta – "musta öljy" kuvaakin oluen ulkonäköä erinomaisesti. Hento, valkoisenharmaa vaahto katoaa nopeasti, mutta jää paikoitellen ohueksi kerrokseksi luomaan hienoa kontrastia mustaa pintaa vasten." Kuvaus Ola Dubh 12:n ulkonäöstä pätee myös tähänkin olueen.

Oluella on voimakas ja vivahteikas tuoksu, jossa tuntuu suklaata, lakritsia, kahvinporoja, viskitynnyrin tuomaa kermatoffeeta, makeaa kaakaota ja kevyttä savuisuutta sekä hillittyä tammista puisevuutta. Taustalla värjöttelee hennosti turpeista metsänpohjaa ja kehittyneen oluen ujoa nahkaisuutta.

Suussa Ola Dubh 18 on täyteläinen, voimakkaan tumman suklainen, kohtalaisen kermatoffeinen, makean paahtomaltainen, kevyen lakritsinen ja hennon mallasviskinen, minkä lisäksi sillä on ujosti makean savuinen taustajuonne. Tietyllä tapaa oluella on suklaajäätelömäinen yleisfiilis, joskin sen ympärillä tapahtuu vaikka mitä kaikkea muuta: lasissa hieman lämmettyään makumaailmasta alkaa erottua myös hillittyä tummaa siirappia, kevyttä tervaleijonaa, ujoa paahtunutta joululimppua ja häivähdys aromikasta tammen vaniljaa. Suutuntumaltaan Ola Dubh 18 on konsentroitunut, öljyinen ja runsas, minkä lisäksi sillä on erittäin pieni ja lähes olematon, ujosti nipistelevä hiilihappo. Lisäksi oluella on kokonaisuuten tyylikkäästi sointuen melko maltillinen katkeroisuus.

Nokisessa jälkimaussa maistuu aluksi tummaa suklaata, kaakaota, kuivakkaa puuta, mallasviskimäistä tammen maustetta, kevyttä savua, hentoa kahvinporoa. Aluksi jälkimaussa tuntuu myös makeampia piirteitä, kuten ujoa mokkalattea, vivahde vaniljaa, aavistus tummaa melassia, mutta loppua kohti olut taittuu voimakkaammin karvaaksi ja kärtsäiseksi. Kielelle jää todella intensiivinen, monisävyinen ja erittäin pitkäkestoinen jälkivaikutelma.

Ola Dubh 18 ei merkittävästi eroa 12-versiosta, mutta kuitenkin sen verran, että kokonaisuus tuntuu sitä vielä muutaman piirun verran vivahteikkaammalta ja vakuuttavammalta esitykseltä – tosin tämä saattaa olla vain mielikuvien luomia tepposia, minkä vuoksi olisi erittäin mielenkiintoista vertailla Ola Dubh 12- ja 18-oluita rinnakkain. Huomionarvoista on kuitenkin se, että kuten myös Ola Dubh 12, on myös Ola Dubh 18 ensisijaisesti olut, ei tynnyrikypsytetty olut tai viskiolut. Tällä tarkoitan sitä, että oluen makumaailmaa eivät hallitse tynnyrikypsytyksen tuomat, runsaan tammiset piirteet tai voimakas viskisyys, vaan nämä piirteet ovat vain hienoviritteisiä nyansseja kompleksisessa kokonaisuudessa. Lisäksi oluessa on miellyttävää se, että tammisuus ei tuo oluen tuoksuun tai makuun liikaa makean vaniljaisia tai kermatoffeisia piirteitä, vaan enemmän kuivakkaa ja särmikästä puuta – joskin nämä makeammat piirteet tuntuivat olevan hieman runsaampia kuin varsin kuivan oloisessa ja robustissa Ola Dubh 12:ssa.

Kuten Ola Dubh 12, on myös 18 ensisijaisesti vivahteikas ja hitaastinauteiskeltava fiilistelyolut. Huomattavaa on se, että olut on melko vaisu jääkaappikylmänä, ja vasta reippaammin lämmettyään sen tuoksu- ja makumaailma ovat avautuneet tarjoamaan parastaan; olut myös kantaa itsensä kunnialla lähes huoneenlämpöisenäkin. Suosittelen siis vahvasti nauttimaan oluen vain melko maltillisesti jäähdytettynä, ja sellaisesta lasista, joka tekee näin vivahteikkaalle oluelle oikeutta.

Lyhyesti: Klassikko-oluen pohjalta rakennettu tuhti, vivahteikas ja moniulotteinen viskitynnyrikypsytetty olut, jossa pääosassa on olut, ei tynnyrin aromit.

Arvio: Tyylikäs – todella mallikas esitys tynnyrikypsytetyksi olueksi: ei ole mitenkään yleistä, että tällaisista oluista löytyy mitään muuta kuin tömäkkää tynnyrikypsytyksen tuomaa tammea. Kyllä parhaat sellaisetkin voivat olla hyvin vakuuttavia, mutta Ola Dubh 18 loistaa erityisesti siinä, että siinä maistuu ensisijaisesti tyylikäs ja vaikuttava olut; tammen ja viskin aromit ovat vain kevyitä, hienostuneita osasia sen moniulotteisessa tuoksussa ja makumaailmassa.

Hinnan (7,40e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti