Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.6.15

Nicolas Carmarans l'Altre 2010

Nicolas Carmarans l'Altre 2010
  • Valmistaja: Nicolas Carmarans
  • Tyyppi: Punaviini, IGP / Vin de Pays de l'Aveyron
  • Maa: Ranska
  • Alue: Sud-Ouest, Aveyron
  • Rypäleet: Fer (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,50e (Syyskuu 2014, Vins Chez Nous)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viime huhtikuussa pienellä porukalla pitämiimme kellarintyhjennystalkoisiin nappasin omasta kaapistani astetta haastavamman arvattavan sokkopulloksi: Aveyronin naturaali-Ferin.

Keski-Ranskassa sijaitseva Aveyron on monelle täysin tuntematonta aluetta. Kyseisen alueen naapurissa sijaitsee "Ranskan napa", Auvergne, mutta mielenkiintoisesti Auvergne joko lasketaan Loiren laakson valtavan viinialueen etäiseksi satelliitiksi tai omaksi alueekseen, mutta alueen eteläpuolella, vain kivenheiton päässä sijaitseva Aveyron kuuluu usein osaksi Sud-Ouestia, eli Lounais-Ranskan värikästä viinialuetta. Lisäksi heti Aveyronin eteläpuolella alkaa taas Languedocin viinialue.

Viinin tuottanut Nicolas Carmarans alun perin pyöritti Café de la Nouvelle Marie -viinibaaria Pariisissa, mutta vuonna 2002 hän ryhtyi viljelemään viiniköynnöksiä Aveyronissa tuottaakseen viiniä omaan viinibaariinsa. Hän kuitenkin myi osuutensa viinibaarista pois muutamaa vuotta myöhemmin keskittyäkseen viinintuotantoonsa täysipäiväisesti. Carmaransin viininvalmistusprosessi on saanut paljon vaikutteita niiden naturaaliviinien tuottajilta, joiden viinejä hän myi viinibaareissaan: köynnöksiä hoidetaan mahdollisimman luonnonmukaisesti, viinit käyvät omilla villihiivoillaan ja viineihin ei lisätä sulfiitteja valmistusvaiheessa lainkaan ja pullotusvaiheessakin vain harvoin, tapauskohtaisesti.

L'Altre on 100% melko vanhojen köynnösten Mansois-viini – tuo kyseinen lajike tunnetaan Aveyronin ulkopuolella paremmin nimellä Fer Servadou tai vain Fer. Viini on käynyt osittain hiilidioksidikäymisen suurissa, 1,500 litran open top -tammisammioissa, minkä jälkeen viinin on annettu kypsyä 12 kk vanhoissa, neutraaleissa barrique -tynnyreissä. Carmaransin tavoite ei ole tehdä perinteistä Fer-viiniä, joka on tyypillisesti hyvin tiivis, konsentroitunut ja usein myös tiukan tanniininen, vaan viinibaareihin soveltuvaa raikasta, kepeää ja mutkatonta siemailuviiniä.

Viinillä on kevyesti läpinäkyvä, tumman mustanpunainen väri.

Aromikas ja vivahteikas, mutta myös ujon villi ja suorastaan petollisen kiusoitteleva tuoksu herauttaa veden hetkessä kielelle: tuoretta, karpalovetoista punaista metsämarjaa, joka vihjailee raikkaita, happamankirpeitä sävyjä; maltillisia vivahteita murskatusta mustapippurista; hentoa, kompleksista kukkaisuutta; ja aavistus villihiivojen tuomaa, hennosti Camparia muistuttavaa chinotto-sitrusta.

Hurmaavan freesi makumaailma lunastaa tuoksun herättämät lupaukset millintarkasti: puolukkaista marjaisuutta, pihlajanmarjaa, kevyttä pippurisuutta ja hennosti tuoretta kriikunaa. Kokonaisuus on hyvin eloisan hapokas, minkä lisäksi aluksi hyvin kepeältä tuntuva tanniinisuus rupeaa loppua kohti tuntumaan jo hillitysti purevalta. Hieman karheutta kokonaisuuteen tuovasta tanniinisuudestaan huolimatta kepeän ja mehukkaan l'Altren juotavuus on täysin tapissaan ja itseä saa jatkuvasti hillitä, ettei pieni maistelulasillinen tyhjene liian ketterästi.

Puolukoita ja karpaloita mieleen tuova kirpeän marjainen jälkimaku on kevyen mausteinen ja täynnä persoonallisia, villejä vivahteita. Viinistä jää kevyen tanniinisen karhea, eloisan hapokas, pitkäkestoinen ja todella maukas jälkimaku, joka kestostaan huolimatta huokuttelee nostamaan lasia yhä uudelleen huulille.

Nicolas Carmaransin kepeä, eloisa ja helpostijuotava näkemys Feristä on kaikin puolin hurmaava. Viini on siis tietyllä tavalla helppo ja mutkaton olematta tylsä ja yksiulotteinen – se onnistuu olemaan valloittava siemailuviini menettämättä ruokaviineille oleellista rakennetta ja purevuutta. Suuri viini tämä ei ole, joten suurille ruokalajeille ruokajuomaa tästä ei saa, mutta Pinot Noireille, Gamayille, Valpolicelloille tai muille vastaaville, kepeille punaviinille l'Altre tarjoaa mainion ja luonteikkaan vaihtoehdon.

Kellariin tällaista viiniä ei kannata missään nimessä jättää vanhenemaan, sillä näin kepeä ja aromikas viini on parhaimmillaan nuoruutensa voimissa. Viini voi toki kestää, kenties jopa kehittyäkin edelleen muutamien vuosien ajan, mutta nuorena juotavaksi tämmöiset viinit ovat tarkoitettu, ja sellaisina ne suosittelen nauttimaan. Reilun 4 vuoden iässä viini on tyylilajissaan jo kohtalaisen vanha, vaikkei vielä minkäänlaisia iän merkkejä viinistä löydy; viini on kuitenkin voinut olla vuosi pari sitten vielä hurmaavammassa vaiheessa.

Lyhyesti: Ihastuttavan freesi, eloisa, kepeä ja villi naturaaliviini yleensä tuhteja ja konsentroituneita punaviinejä tuottavasta Feristä.

Arvio: Erittäin hyvä – L'Altre ei edes yritä olla tuhti, kompleksinen ja vakava punaviini, mutta juuri mutkattoman, helpostilähestyttävän luonteensa vuoksi viini onnistuukin olemaan varsin valloittava elämys.

Hinnan (13,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti