Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.6.15

Kuura Käsityöläissiideri 2014

Kuura Käsityöläissiideri 2014
  • Valmistaja: Kuura Cider, Rekolan Panimo
  • Tyyppi: Siideri
  • Maa: Suomi
  • Alue: Uusimaa / Päijät-Häme
  • Koko: –
  • Hinta arviointihetkellä: – (Kesäkuu 2015)
  • Hinta nyt: – (Kesäkuu 2015)Sainpa tässä alkukesästä mielenkiintoisen tilaisuuden päästä maistamaan suomalaista real cideriä – siis semmoista autenttista, old school -siideriä, jolla ei ole mitään tekemistä niiden marketeista löytyvien suomalaisten "siiderien" kanssa. Tai pitäisi oikeastaan sanoa, että niillä ei ole mitään tekemistä oikean siiderin kanssa, mitä nyt ovat lähinnä esanssilla maustettua kiljua.

Rekolan Panimon tiloja hyödyntävä Kuura Cider pyrkii siis valmistamaan suomen markkinoille täysin käsittelemätöntä, autenttista aitosiideriä. Siis vain ja ainoastaan omenoista valmistettua siideriä, jolle ei ole tehty juuri mitään – kyseessä on siis natural wine -piireistä tuttu hands off approach. Ymmärtääkseni nimestään huolimatta siideri on virallisesti Rekolan Panimon tuote.

Käsityöläissiideri 2014 on Kuuran ensimmäinen kokeilu kaupallisissa piireissä ja firman omien sanojensa mukaan se tulee olemaan siis historiansa huonoin – kehitystä siis pyritään aktiivisesti tekemään tulevia vuosikertoja ajatellen. Siideri on valmistettu Lohjalta ja Kärkölästä kerätyistä kuuden eri lajikkeen omenoista, joista 40% on itse käsinkerättyä luomua. Sadonkorjuu on suoritettu syksyllä ja omenat on puristettu mehuksi marraskuussa. Siiderin on annettu käydä villihiivoilla kolmen kuukauden ajan. Lopuksi siiderin on myös annettu käydä happoja pehmentävä malolaktinen käyminen. Omenamehun sokeripitoisuus on aluksi ollut n. 120 g/l ja koska siideri on käynyt täysin kuivaksi (jäännössokeria 3,4 g/l), on alkoholipitoisuudeksi tullut n. 5,4%. Happoja siiderissä on n. 6,5 g/l. Siideri on suodattamaton ja pastöroimaton, eikä siihen ole lisätty sokeria edes pullotusvaiheessa, eli se on tyyliltään still. Sulfiitteja on lisätty vain hyvin pieni määrä tuotteen pitämiseksi mikrobiologisesti vakaana (n. 65 mg/l).

Siiderillä on utuisen kellervä väri, kevyesti vihertävällä sävyllä.

Tuoksu on hurmaava ja melko kompleksinen: tuoretta omenaa, omenankukkaisuutta, hentoa kedonkukkahunajaa, villin hapahkoa yleisilmettä ja aavistus maalaisuutta, jopa lantaisuutta.

Maultaan siideri on hyvin kuiva, raikas ja hapokas, sekä mukavasti hennon kirpeä. Makumaailmasta löytyy tuoretta omenaisuutta, kevyttä mausteisuutta, hentoa kukkeutta ja aavistuksen verran kivisen mineraalista raikkautta. Suutuntumaltaan siideri on hyvin kepeähkö ja jopa hieman ohut, vaikkei sentään vielä vetinen. Kuten aiemmin jo mainitsin, siideri on tyyliltään still, eli hiilihappoa ei ole.

Kepeä ja raikas jälkimaku on tuntuvan hapokas, tuoreen viheromenainen, ja hennon kivennäisvetinen. Suussa jatkuva freesi omenainen jälkivaikutelma on kestoltaan melko pitkä.

Kokonaisuutena Kuuran ensimmäinen kötöstys on kiva ja raikas esitys, mutta siiderin kevyehkö ja simppeli maku eivät onnistu lunastamaan runsaan ja vivahteikkaan tuoksun herättämiä lupauksia. Nykyisellään siideri siis kaipaisi enemmän syvyyttä ja bodya, mutta tästä huolimatta käsillä on erittäin vakuuttava startti.

Lienee kuitenkin turvallista odottaa Kuuralta korkealaatuista tavaraa tulevaisuudessa! Suomessa siiderin valmistaminen on aina hankalaa, sillä meillä ei ole varsinaisia siideriomenoita, vaan kotoperäiset lajikkeemme soveltuvat lähinnä mehuihin, ruoanlaittoon, leivontaan ja sellaisenaan syötäviksi. Tämä ei kuitenkaan ole este, vaan ainoastaan haaste laadukkaan juoman valmistamisessa! Toivottavasti Kuura jatkaa parhaansa mukaan tuotekehitystään ja ensi vuonna saamme käsiimme entistä parempaa tavaraa – tästä kun on nyt hyvä panostaa parempaan suuntaan! Annan tuhansittain arvostuspisteitä siiderin natural-taustalle, eli koko homma on suoritettu alusta loppuun luonnon omin ehdoin ilman peukalointia (miinus pieni sulfiittilisäys stabilointia ja kestävyyttä ajatellen) ja lopputulokseksi on saatu näin maukasta tavaraa. Kunhan vielä reseptiä saadaan tuunattua siihen malliin, että bodya ja makujen syvyyttä saadaan lisättyä sopivasti, on tässä helposti käsillä Suomen yksi tasokkaimpia siidereitä – ellei jopa paras semmoinen!

Tosin ei myöskään haittaisi nähdä, miten siideri toimii kevyesti pirskahtelevana pétillant-versiona!

Jos kiinnostus heräsi, on siideriä saatavissa rajoitetun ajan pääkaupunkiseudulla Latvassa, Black Doorissa ja Gallow's Birdissä – mainioita, laatu-orientoituneita juomapaikkoja jokainen!

Lyhyesti: Täysin käsittelemätön, luomuhiivoilla käytetty suomalainen still real cider, siis maassamme ensimmäinen laatuaan. Kokonaisuus on varsin raikas, ryhdikäs ja hurmaavan tuoksuinen, mutta vielä aavistuksen ohuehko ja yksiulotteinen makumaailmaltaan. Kuitenkin kotimaamme surullisen ankeaa siideriskeneä ajatellen tässä on erittäin maukas ja tulevaisuuteen peilaten hyvin lupaava luonnontuote.

Arvio: Miellyttävä – Kuuran kuplaton siideri on tasapainoinen, mutta hieman turhan kevyt ruokajuomaksi; sen sijaan se on varsin erinomainen siemailujuoma kesäterassilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti