Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.6.15

Konyári Loliense 2011

Konyari Loliense 2011
  • Valmistaja: Konyári Pincészet
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Unkari
  • Alue: Balaton, Dél-Balaton
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (40%), Cabernet Franc (30%), Merlot (30%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Maaliskuu 2015)
  • Hinta nyt: ~13,00e (Kesäkuu 2014, wine-searcher.com)


Unkari on tullut ensisijaisesti tunnetuksi maan koillisosissa valmistetuista, historiallisesti arvostetuista ja julmetun herkullisista Tokaji-jälkiruokaviineistään, mutta muuten maan mainetta on tahrannut makeiden, bulkkina tuotettujen viinien kehno laatu. Hyvin monelle tulee jopa yllätyksenä, että Unkarissa tehdään hyvin paljon myös korkealaatuista viiniä – maan ainutlaatuiset, kuivat ja mausteiset valkoviinit ovat gastronominen elämys itsessään, mutta yhä enemmän vastaan tulee myös korkeatasoisia punaviinejä. Unkarissa erityisen suosittuja ovat punaisesta Kékfrankosista valmistetut, luonteikkaat viinit ja klassiset Bordeaux-blendit – mikä ei ole ihme, sillä merkittävä osa Unkarin parhaista punaviinialueista osuu samalle leveyspiirille Bordeaux'n kanssa. Punaisten viinien ystäville korkealaatuista tavaraa tuottavat mm. Balaton-järven ympäriltä löytyvät lukuisat viinialueet sekä eteläisessä Unkarissa sijaitsevat Villány ja Szeksárd.

Perheomisteisen Konyárin viinitalon punainen Bordeaux-blend Loliense päätyi meikäläisen tassuihin tuliaisina äitini ja siskoni Budapestin-reissulta. Konyari sijaitsee Balaton-järven etelärannalla, Unkarin länsiosissa – siis lähes täysin päinvastaisella puolella kuin arvostettu Tokaj. Isä János ja poika Daniel Konyárin viinitalo on tuottanut viinejä 2000-luvun alusta ja nykyisin omistuksessa on hieman alle 40 hehtaaria. Punainen Loliense on saanut kypsyä uusissa ja vanhoissa tammitynnyreissä 14 kk ennen pullotusta ja markkinoillelaskua.

Viinillä on varsin konsentroitunueen tumma ja nuorekkaan sinipunainen, lähes läpinäkymätön väri.

Lasista kohoaa runsas ja kypsänmakea tuoksu, joka jatkaa ulkonäön luomien mielikuvien jalanjäljissä: makeaa tummaa marjaisuutta, kypsää luumua, mehevää herukkaisuutta ja kevyttä vaniljaa.

Maku on tuoksun tavoin kypsänmakea, runsaan herukkainen ja makean luumuinen. Seasta kuitenkin löytyy hienosyisempiäkin vivahteita, kuten tammen mausteisuutta, hillittyä maitosuklaata, kevyesti vihertävää Cabernet Francin vegetaalisuutta, hennosti tummaa marjahilloa ja ujoa vaniljaa. Kokonaisuus on hennon alkoholinen ja suutuntumaltaan varsin täyteläinen. Rakenteesta pitävät huolen kohtalaisen tuntuva tanniinisuus ja melko freesi hapokkuus.

Suuhun jäävä mehukas ja pitkäkestoinen jälkimaku on alkoholisen lämmin, mustaherukkainen, boysenmarjainen, makean luumuhilloinen, tammisen mausteinen, kevyen kaakaoinen ja hennon karhean puiseva.

Yleiseltä tasoltaan Loliense on varsin kelvollinen, nuori Bordeaux-blend, mutta kokonaisuutena se on kyllä melko perus ja mitäänsanomaton – vastaavanlaisia makean mehukkaita ja reippaammalla kädellä tammitettuja CS-CF-M-blendejä on maailma pullollaan, eikä tämä viini onnistu juuri mitenkään nousemaan tuosta loputtomasta massasta edukseen. Eduksi voidaan katsoa viinin hyvä rakenne, jonka avulla viini on nyt oikein mainio ruokaviini ja joka voi antaa lyhyeen tai keskipitkään kellarointiin potentiaalia, mutta muuten viinistä löytyy varsin vähän yllätyksiä.

Loliense toimi oikein kivasti spaghetti bolognesessa ja sen kanssa, mutta harmillisesti se ei jättänyt suurempia fiiliksiä Balatonista – uudesta tammesta ja klassisesta Porvoo-blendistä on vaikea löytää mitään perimmäistä unkarilaisuutta. Viini on ihan passeli arkiviini modernien peruspunaviinien ystäville, mutta perinteisiä, aidosti unkarilaisia viinejä etsivän kannattaa siirtää katseensa muihin viineihin.

Lyhyesti: Moderni, kypsänmakea, tasapainoisen rakenteikas ja melko tamminen Bordeaux-blend Unkarin Balaton-järven rannoilta.

Arvio: Tylsä – Loliense on oikein kelpo moderni punaviini, mutta harmillisesti luonteeltaan äärimmäisen tylsä ja yllätyksetön. Sokkona olisi vaikea paikallistaa viiniä minnekään, sillä vastaavanlaista tavaraa tehdään jotakuinkin jokaisella mahdollisella viinialueella.

Hinnan (~13,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti