Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.6.15

Gran Vinum Albariño Selección Especial 2013

http://www.alko.fi/tuotteet/550557/
Gran Vinum Albariño Selección Especial 2013
  • Valmistaja: Adegas Gran Vinum
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Rías Baixas
  • Maa: Espanja
  • Alue: Galicia, Rías Baixas
  • Rypäleet: Albariño (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,99e (Maaliskuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 19,99e (Kesäkuu 2015, Alko)

Hyvin Alkanut Albariño-putki jatkuu edelleen! Tämä Lusco Albariñon korvannut lisäys Alkon Albariño-tarjontaan tuli testattua rinta rinnan hedelmäisen Paco & Lola Albariñon viime keväänä suurissa blinisyöpöttelyjuhlissa.

Viinin tuottanut Adegas Gran Vinum on Enrique Pineiron luotsaama, perheomisteinen viinitalo Galiciasta, sateiselta Rías Baixasin viinialueelta. Alkon valikoimiin saapunut Selección Especial on talon lippulaivavalkoviini, yhden Miranda Aurosa -nimisen tarhan Albariño. Tämän aivan Atlantin rannalla sijaitsevan tarhan maaperä on hiekkaa ja graniittia, minkä lisäksi tarhan maaperästä löytyy runsaasti kotiloiden ja muiden merenelävien fossiileja. Viininvalmistuksen aluksi viini on käynyt 24h kylmämaseraation kuorten kanssa, mitä on seurannut 22 päivän käyminen. Lopuksi on 8 kk kypsyminen sakkojen päällä ja pullotus.

Lasissa viinillä on intensiivisen kellanvihreä väri, eli aavistuksen verran viereisessä lasissa makoilevaa Paco & Lolaa hennosti kellervämpi.

Yrttinen, vihreä ja kivinen tuoksu on selvästi erilainen verrattuna runsaammin hedelmäisyyttä ihlmaisevaan Paco & Lolaan. Selvästi karummasta ja viileämmästä tuoksusta erottuu selvimmin viheromenaisuutta, kivistä mineraalia ja vegetaalista yrttisyyttä. Taustalla tuntuu hennosti reduktiivisia sävyjä tuovaa ujoa ruutisuutta.

Makupuolellaan Gran Vinumin Albariño on varsin raikas, kirpeä ja tuntuvan hapokas. Kielellä tuntuu tuoretta viheromenaisuutta ja pääosin napakkaa sitruksisuutta, mutta myös kypsemmän makeaa sitrushedelmää, suolaista mineraalisuutta ja ujoa hunajamelonia. Vaikka viini on hyvin freesi ja rakenteeltaan hyvin hapokas, on se suutuntumaltaan silti melko täyteläinen ja runsautta vihjaileva.

Pitkähkö jälkimaku on kirpeän hapokas, tuntuvan mineraalinen, sitruunaisen hedelmäinen, keltaomenainen, maltillisen bitterinen ja kaikin puolin varsin freesi.

Kokonaisuudessaan Gran Vinumin Albariño Selección Especial on varsin mainio, rapsakka ja rakenteikas valkoviini, joka jälleen hienosti vetää yhtäläisyysviivoja Rías Baixasin Albariñojen ja viileiden alueiden Rieslingien välille: molemmat kun ovat usein napakan hapokkaita, raikkaan mineraalisia ja hedelmältään enemmän viheromenaisia ja sitruksisia kuin makeampia ja trooppisen hedelmäisiä sävyjä ilmaisevia. Jos siis Riesling maistuu, mutta haluat laajentaa repertuaarisia kyseisen lajikkeen ulkopuolelle, kannattaa silmäillä tätä mainiota viiniä sen sattuessa vastaan!

Blinikekkereissämme hedelmäisempi ja helpomminlähestyttävämpi Paco & Lola Albariño tuntui olevan enemmän paikallaolevien makuun, mutta vaikka tuo viini oli kyllä kaikin puolin maukasta tavaraa, oli Gran Vinumin astetta tiukempi, pelkistetympi ja rakenteikkaampi ilmaisu enemmän omaan makuuni. Näiden kahden viinin välillä kyse oli kuitenkin vain hyvin pienistä nyanssieroista, sillä molemmat olivat lyömättömän mainioita kumppaneita rasvaisille ja hyvinkin erilaisilla täytteillä varustetuille tattarilettusille!

Vaikka viinissä rakennetta löytyykin, epäilen, ettei se ole mitenkään kummoinen tapaus kellaroitavaksi; näin maltillinen ja hillitty hedelmä ei tunnu antavan hirveästi liikkumavaraa kehittymistä ajatellen. Siksi suosittelisin juomaan viinin mieluummin muutaman vuoden sisällä vuosikerrasta. Mutta mistä näitä tietää – onhan vastaani tullut mitä hurmaavimpia Muscadet-viinejä, joilla on ollut 10 vuotta ikää!

Lyhyesti: Hyvin rakenteikas, intensiivinen, hieman karuhko ja tuntuvan mineraalinen Rías Baixasin huippu-Albariño.

Arvio: Tyylikäs – todella mainio, mukavalla tavalla pelkistetty Albariño, josta ei puutu mitään, mutta mitään ei ole myöskään liikaa. Rakennetta toki on riittävästi – just the way I like it.

Hinnan (19,99e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti