Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.6.15

Brocard Chablis 1er Cru Montmains 1999

Brocard Chablis 1er Cru Montmains 1999
  • Valmistaja: Domaine Jean-Marc Brocard
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Chablis 1er Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côtes d'Auxerre, Chablis, Montmains
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 32,00e (Syyskuu 2014, Liviko Store Lootsi Keskus)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Huhtikuussa pidimme pienellä porukalla eräänlaiset kellarintyhjennysbileet, joihin jokainen toi pullon kellaristaan sokkopulloksi naamioituna ja muut saivat arvailla pullon sisältöä. Itse tyhjensin kellaria useamman pullon verran, joista ensimmäisenä arvailtavaksi päätyi 15-vuotias Brocardin Chablis.

Chablis-tuottaja Jean-Marc Brocard on suuresta koostaan huolimatta yksi alueen kovatasoisimpia tuottajia. Esimerkiksi toisin kuin monet muun alueen tuottajat, Brocard ei pyri tekemään parhaimmista Grand Cru -viineistään moderneja ja massakkaita superviinejä, vaan talon tyylissä kepeys ja teräksisyys hallitsee viinien luonnetta alusta loppuun ja joka tarhan oman terroirin pystyy hyvin havaitsemaan viinien läpinäkyvästä tyylistä. Tämä ei tarkoita etteikö Brocard käyttäisi tammea –nimittäin osa Premier Cru -tasoisista viineistä ja lähes kaikki Grand Cru -tasoiset viinit käyvät ja kypsyvät tammessa. Uusien, pienikokoisten tynnyrien sijaan Brocard kuitenkin käyttää valtavia, jopa 10,000 litran vetoisia foudre-tammisammioita. Vuonna 1973 perustetun viinitalon viljely on aina ollut ympäristöä kunnioittavaa ja ajan myötä myös luonnonmukaista, mutta Jean-Marcin pojan, Julienin, johdolla talo on myös pikku hiljaa alkanut siirtyä yhä enemmän myös biodynaamiseen viljelyyn.

1er Cru Montmains on nimensä mukaisesti yhden, 1er Cru -tasoisen Montmains -tarhan viini. Viini on käynyt teräksessä villihiivoilla ja kypsynyt samoissa terässammioissa. Kyseinen viini löytyi Tallinnan Lootsi Keskuksesta löytyvästä Liviko Storesta, jossa olikin harvinaisen kattava ja monimuotoinen kattaus erilaisia ja eri ikäisiä Brocardin viinejä. Nappasin kyseisen viinin ihan sen takia, että harvemmin sitä vanhempaa Chablis'ta tulee vastaan – siitäkin huolimatta, että Brocardin omien sivujen mukaan viinin huippu on n. 4 vuoden iässä... Vuosi sitten kuitenkin oli tullut piipahdettua itse monsieur Jean-Marcin luotsaamassa maistelussa, jossa tuli testattua Brocardin Chablis'ksia aina vuosikertaan 2003 asti, joten luottoni viinien kypsytyskestävyyteen on kova.

Viinin väri on intensiivisen kellanvihreä.

Lasista tervehtivä, selvästi hyvin ikääntynyt ja jopa tunkkainen tuoksu on ensivaikutelmastaan asti varsin kummallinen: aluksi siitä tuntuu löytyvän lähinnä mätää hedelmää ja yleistä, nahistunutta menoa. Avautuessaan tuoksu saa hieman syvyyttä ja mielenkiintoa, kun kokonaisuudesta rupeaa löytymään myös ruisleipää, kuivaa heinää ja gheetä eli kirkastettua voita, mutta mitenkään miellyttävämpään suuntaan tuoksu ei ala taittumaan.

Suussa viini on paljon "normaalimpi" mitä tuoksu antaa odottaa: hieman nahistuneesta, viileästä ja selvästi jo melko iäkkäästä makumaailmasta löytyy kivistä mineraalisuutta, tuoretta sitruksisuutta, kevyttä kermaisuutta, hillittyä savua ja hentoa bitteriä. Viini on ylisilmeeltään täyteläinen ja rauhallinen, mutta melko lättänä, koska aika tuntuu syöneen hapot varsin matalalle tasolle. Vaikka makumaailma on selkeästi vanha, ei se yllättäen maistu juuri lainkaan oksidoituneelta.

Kirpeä jälkimaku tuntui entistä selvemmin perinteiseltä Chablis-viiniltä: bitteristä mineraalia, sitrusta, viheromenaa ja omenankuorta. Ainoastaan matala hapokkuus teki kokonaisuudesta melko lattean ja lyhytkestoisen.

Näköjään tämä Brocard oli onnistunut menemään ohi parhaimmista päivistään – tosin tämä tuntui selvimmin lähinnä tuoksussa, joka oli varsin ylikehittynyt ja jopa epämiellyttävä. Viinin makupuoli oli selkeästi nuorekkaampi ja puhdaspiirteisempi, joskin sekin oli selvästi jo huippunsa ohittanut. Koska tiedän Brocardin viinien kuitenkin kestävän mainiosti ikää, on melko mahdotonta sanoa, oliko viini mennyt yli vain vanhuuttaan, vai oliko tämä pullo vain ehtinyt seistä pitkiä aikoja lämpimässä ennen päätymistään meikäläisen huomaan. Joka tapauksessa, en voi väittää viinin tarjonneen sellaista kokemusta, mitä olin siltä odottanut.

Mutta vaikka ostos oli vikatikki, ei rahallinen menetys ollut päätähuimaava – suomessa kun Brocardin toisen Premier Cru -tarhan tuorein vuosikerta maksaa vajaa 30 euroa pullolta, on vain n. 5 euron lisäpanostuksella saatava +10 vuoden bonuskerroin ihan kannattava uhkapelin muoto. Tällä kertaa rahat menivät hukkaan, mutta parhaimmillaan tuolla rahalla olisi voinut saada upeasti kypsyneen huippu-Chablis'n naurettavan edulliseen hintaan.

Lyhyesti: Joko parhaat päivänsä nähnyt tai huonosti varastoitu Chablis Premier Cru alueen yhdeltä parhaimmista suuremman skaalan tuottajista.

Arvio: Viallinen – ei arviota.

1 kommentti:

  1. Domaine Jean-Marc Brocardin luomuviinejä saa meidän valikoimastamme etämyynniillä.
    www.its-langefeld.com
    Myös sellaisia, jotka eivät ole ikääntyneet liian pitkään...

    VastaaPoista