Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.6.15

Alain Graillot Crozes-Hermitage 2012

http://www.alko.fi/tuotteet/949037/
Alain Graillot Crozes-Hermitage 2012
  • Valmistaja: Domaine Alain Graillot
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Crozes-Hermitage
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Pohjois-Rhône, Crozes-Hermitage
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 28,90e (Tammikuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 29,90e (Kesäkuu 2015, Alko, tilausvalikoima)


Viime pääsiäisenä saimme kutsun pääsiäispöytään äitini luokse, jossa oli tarjolla jos jonkinnäköistä herkkusapuskaa, pääruokana savustettua kalkkunaa. Liikkeellelähtiessämme nappasin kellaristani Alain Graillot'n pohjoisrhônelaisen Syrah'n, jonka olin hommannut sinne muutamaa kuukautta aiemmin.

Pohjois-Rhônen sanotaan tuottavan maailman parhaat Syrah-viinit ja siellä sijaitsevien Côte-Rôtien ja Hermitagen sanotaan olevan Pohjois-Rhônen parhaat viinialueet. Pikkuisen, maaperältään kivisen Hermitage-kukkulan ympärillä levittäytyy suuri Crozes-Hermitagen alue, jonka maaperä on savisempaa. Perimätiedon mukaan vain Hermitagen jyrkkien rinteiden maaperässä voi tehdä muhkeaa, kellaroitavaa ja vaikuttavaa Syrah'ta, kun taas Crozes-Hermitage on tuomittu tuottamaan kepeitä, simppeleitä ja nuorena juotavia Syrah-viinejä. Onneksi on myös tuottajia, jotka haluavat todistaa tuon uskomuksen vääräksi.

Alain Graillot perusti viinitalonsa vuonna 1985 kotiseuduilleen Pohjois-Rhôneen, Crozes-Hermitagen viinialueelle, josta hän hankki istutuksia ja ryhtyi viljelemään niitä luonnonmukaisin menetelmin. Nykyisin taloa luotsaa Alainin poika Maxime, joka valmistaa viinejä hänen isänsä menetelmin: tarhoja viljellään luonnonmukaisesti ja satomääriä rajoitetaan reilulla kädellä; rypäleitä ei rangata, vaan tertut murskataan kokonaisina; viini kypsytetään tynnyreissä, mutta uutta tammea ei käytetä, vaan 1-3 vuotiaat, käytetyt tynnyrit hommataan Bourgognesta; viininvalmistuksessa pyritään mahdollisimman pieneen puuttumiseen. Graillot'n viinitalon omistuksessa on nykyisin n. 20 ha Crozes-Hermitagen alueella, minkä lisäksi viljelyksiä on myös 1,5 ha Rhône-joen toisella puolella, Saint-Josephin viinialueella sekä kaksi, yhteensä 0,12 ha palstaa arvostetulla Hermitage-kukkulalla.

Lasissa huljuvan viinin tiiviiltä vaikuttava tumma, sameahkon mustanpunainen väri on käytännössä läpinäkymätön. Melko massiivista tavaraa voisi siis odottaa.

Tiiviin värin jälkeen hyvin aromaattinen tuoksu yllättää: ei taida tämä viini olla sittenkään niin muhkea, kuin ulkonäkö antaa odottaa! Eloisa ja puhdaspiirteinen tuoksu on makean punametsämarjainen, hurmaavan kukkea ja hennon nahkainen. Kokonaisuus on suorastaan yllättävän villi ja täynnä hapahkoja sävyjä; taustalla värjöttelee aavistus tummanpuhuvan mausteista tammea, häivähdys todennäköisesti rangoista peräisin olevaa pajuista vihreyttä ja avauduttuaan myös kypsää karhunvatukkaa.

Juu, suussa viini ei todellakaan ole muhkea! Viinin ensivaikutelma on varsin kirpeän hapokas ja suorastaan yllättävän kepeä. Keskitäyteläinen makumaailma on hyvin punamarjainen, bitterisen mausteinen, puhdaspiirteisen puolukkainen, villi, kevyen mustapippurinen ja hennon vihreä. Napakasta rakenteesta pitävät huolen pureva hapokkuus ja kohtalainen, suht ystävällinen tanniininen. Avautuessaan viinistä tulee makeampi, tummasävyisempi ja pehmeämpi, mutta menettämättä tippaakaan eloisuudestaan ja kirpeydestään.

Napakka ja mukavan villi jälkimaku jättää suuhun puolukkaisen hapokasta marjaisuutta, punaherukkaa ja kevyttä, pippurivetoista mausteisuutta. Todella pitkäkestoinen jälkivaikutelma on melko tanniininen ja siksi hennon karhea, kevyen vihertävä ja kaikin puolin äärimmäisen raikas.

Alain Graillot'n Crozes-Hermitage on todella yllättävän kepeä, mutta samalla ihastuttavan rakenteikas ja äärimmäisen puhdaspiirteinen Syrah. Siinä missä Pohjois-Rhônen lämpimien vuosien parhaat Syrah't voivat olla tyylillisesti melko lähellä uuden maailman muhkeita Shiraz-viinejä, ovat Crozes-Hermitaget tyypillisesti kepeämpiä ja hapokkaampia, lähes Pinot Noir-maisia tapauksia. No, tämä Crozes-Hermitage on kyllä kepeä ja hapokas, totta maar, mutta samalla intensiivisempi ja rakenteikkaampi kuin leijonanosa kilpakumppaneistaan! Tämä myös selittää viinin hintaa – Crozes-Hermitaget yleensä pyörivät kympin molemmilla puolilla, kun taas hyvästä Hermitagesta saa maksaa useampia kymppejä. Alain Graillot'n viinit ovat arvostettuja ja haluttuja, minkä vuoksi jo perus-Crozes-Hermitagesta saa pulittaa useamman kympin, kun taas huomattavasti harvinaisempi Hermitage kustantaa helposti jo tuplasti enemmän. Kysynnän ja tarjonnan lait hommissaan. Graillot'n tapauksessa korkea hinta on kuitenkin perusteltu – tämä viini kun tarjoaa paljon enemmän mielenkiintoa kuin moni niin geneerinen Hermitage!

Monen makuun näin kepeä ja rapsakan hapokas Syrah voi olla turhan haastava esitys ja viini tarvitsee ehdottomasti ruokaa, jonka kanssa viinin reipas hapokkuus ja tanniinisuus pääsee oikeuksiinsa. Esimerkiksi pääsiäispöydässä viini oli sellaisenaan melko harvan makuun (itse olin kyllä viinistä äärimmäisen innoissani), mutta yleisesti tunnustettiin, että viini sopi kaikin puolin erinomaisesti ruokapöydän eri kattausten kanssa. Lisäksi viinin todettiin auetessaan saavan enemmän makeampia ja tummanpuhuvia sävyjä tehden siitä pikku hiljaa helpostilähestyttävämmän, minkä vuoksi riittävän piittävän dekantoinnin arvoa ei voi alleviivata riittävästi.

Viinin hapot ja tanniinit antavat sille erinomaisen kellarointipotentiaalin, ja vaikka viini ei varmastikaan muutu maagisesti vuosien myötä tuhdimmaksi, voi se kenties hieman pehmentyä ja ennen kaikkea saada paljon lisää mielenkiintoa jo valmiiksi vivahteikkaaseen makujen kirjoonsa.

Lyhyesti: Todella kiva, villihkö, kepeä Syrah. Ei runsasta hedelmää ja konsentraatiota vaan pirusti happoja ja puhdaspiirteistä, kepeää marjaisuutta.

Arvio: Erinomainen – Alkon valikoiman villeimpiä, puhdaspiirteisimpiä, raikkaimpia ja maukkaimpia Syraheja. Ei ehkä tuhtien megaviinien hittiviini, mutta kepeämpien punaviinien faneille yhtä loistava valinta niin nyt ruokapöytään nostettavaksi kuin kellariin unohdettavaksi.

Hinnan (29,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti