Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.11.15

Thornbridge Wild Raven Black IPA

http://www.alko.fi/tuotteet/909606/
Thornbridge Wild Raven Black IPA
  • Valmistaja: Thornbridge
  • Tyyppi: Olut, Black IPA
  • Maa: Englanti
  • Alue: East Midlands, Derbyshire
  • Maltaat: Black Patent, Maris Otter, suklaa-
  • Humala: Centennial, Nelson Sauvin, Sorachi Ace
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 5,40e (Syyskuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 5,40e (Syyskuu 2015, Alko, tilausvalikoima)


Olen varmaan jokaisessa black IPA -arvostelussani nurissut siitä, kuinka black IPA on hankala ja kyseenalainen oluttyyli. Melkein kaikki black IPA:t, mitä olen maistanut, ovat olleet enemmän reilusti humaloituja porttereita tai stoutteja (usein näistä kuulee kutsuttavan nimeä American porter/stout) kuin millään lailla IPA:an liittyviä oluita. Oman näkemykseni mukaan black IPA:ssa ei missään nimessä painoarvon pitäisi olla portterimaisessa paahteessa tai kärtsässä, vaan että olut olisi nimensä mukaisesti IPA, eli kevyt, raikas ja humalainen, ja ainoastaan värinsä puolesta musta.

Alkon black IPA -valikoima kasvoi jälleen yhdellä oluella kun alkusyksystä 2015 Captol Invest heräsi hyödyntämään tilausvalikoiman potentiaalia ja listasi läjän Thornbridgen erilaisia oluita Alkon tilausvalikoimaan. Näistä monet oluet, mm. Jaipur IPA ja tämä Wild Raven, olivat jo entuudestaan tuttuja ja pariinkin otteeseen eri baareissa arvioituja, mutta loppupeleissä tykkään tehdä arvioini ihan kotona tai rauhallisissa maistelutilaisuuksissa, joten nyt kun vihdoin tuli tilaisuus testata olut kaikessa rauhassa kotosalla, piti tilaisuuteen tarttua!

Tällä villikorpilla on tummanruskea ja lähes läpinäkymätön väri sekä hyvin runsas, kuohkea, erittäin kestävä ja laskeutuessaan runsaasti pitsiä jättävä vaahtolakki.

Tuoksu on aromikas, leikkisän ja kypsänmakean sitruksinen, kevyen ruohoinen ja hennon trooppisen hedelmäinen. Taustalla häilyy aavistus männynneulasia sekä pienin häivähdys raikasta mallasta; paahteisuutta taas ei mallaspuolesta löydy käytännössä yhtään. Korpilla on siis todella raikas, modernin – muttei ylitehdyn – IPA-mainen tuoksu.

Suussa olut on täyteläinen ja IPA:maiseen tyyliin ruohoinen, havuinen, hillityn vihertävän yrttinen, kevyen greippisen ja ujon appelsiinisen sitruksinen sekä hennon pihkainen. Vasta melko runsaiden (65 EBU) katkeroiden iskeytyessä täydellä tehollaan kielelle tuntuu häiihdys lakritsista paahteisuutta. Sokkona nautiskellessa olut menisi tästä huolimatta täysin IPA:sta – vain silmät paljastavat oluen värin mustaksi. Kokonaisuutta kannattelee varsin pieni ja pehmeähkö mutta kantava hiilihappo, joka sointuu hyvin kokonaisuuteen.

Jälkimaussa tuntuu sitrusta, tasapainoisen runsasta katkeroa, kevyttä ruohoista vihreyttä, hillittyä havuisuutta, hentoa trooppista hedelmää ja aavistus pirtsakkaa passiota. Vivahteikas, pihkainen, kohtalaisen katkera ja hennosti karamellista mallasta tarjoileva jälkivaikutelma jatkuu varsin pitkään ja kielellä miellyttävästi kehittyen, lopussa hennon mokkaiseen paahteeseen vihjaten.

Black IPA -skenessä Thornbridgen Korppi on suorastaan erinomainen tyylilajissaan. Olut on selvästi IPA, bläkkiä on asiallisesti lähinnä vain värissä; paahteisuus on pidetty maltillisesti minimissään ja se pysyy hienosti piilossa melkeinpä alusta loppuun. Ne tummemmat sävyt, mitä oluesta selkeimmit erottuvat, ovat kokonaisuutta tukevia ja aromimaailmaa syventäviä piirteitä, ei hallitsevia tai portterimaisuutta vihjaavia ominaisuuksia.

Kaiken kaikkiaan olut on varsinaista herkkua ja melkeinpä ideaaliolueni, kun tätä pirun hankalaa ja ristiriitaista ("black" + "pale" ale?) oluttyyliä mietitään. Kun tämän oluen nappaa, tietää saavansa IPA:a, eikä IPA:ksi kutsuttua stouttia. Hatunnosto Thornbridgelle, he ovat onnistuneet siinä, missä niin monet muut ovat menneet (omasta mielestäni) metsään!

Lyhyesti: Oikein mallikas, kepeä, sitruksisen raikas ja rapsakan katkeroinen black IPA, joka totta vieköön muistuttaa IPA:a eikä esimerkiksi stoutia.

Arvio: Erinomainen – tyylilajissaan parhaita esityksiä. Ei mikään suuri tai äärettömän persoonallinen olut, mutta black IPA -skenessä todellinen benchmark-tuote.

Hinnan (5,40e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti