Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.3.16

Palacios Remondo La Montesa 2011

Palacios Remondo La Montesa Crianza 2011
  • Valmistaja: Palacios Remondo
  • Tyyppi: Punaviini, DOCa Rioja
  • Maa: Espanja
  • Alue: Rioja, Rioja Baja
  • Rypäleet: Grenache (70%), Tempranillo (25%), Carignan (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,60e (Joulukuu 2015, Vindirekt)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Monelle viinimaailmaa enemmän seuranneelle Álvaro Palacios ei hirveästi esittelyitä kaipaa – erityisesti hänen tultua valituksi Decanterin Man of the Year -tittelin haltijaksi vuonna 2015. Veikkaan kuitenkin, ettei kaikki lukijani ole perillä siitä, kenestä puhutaan, joten pieni esittely lienee paikallaan.

Riojasta kotoisin Álvaro Palacios lähti 1980 opiskelemaan Ranskaan viinintekoa mm. kuuluisalle Château Petrus'lle. Kun hän palasi Espanjaan vuonna 1989, päätyi hän osaksi pientä viinintekijöiden porukkaa; he ostivat ikivanhoja tarhoja Barcelonan lähellä sijaitsevasta Prioratista ja valmistivat niistä viiniä pienessä Gratallopsin kylässä. Jokainen porukan jäsen etiketöi viinin omalla nimellään ja myi niitä eteenpäin omina viineinään, vaikka kyseessä oli yksi ja sama viini. Nämä viinit keräsivät runsaasti mainetta ja arvostusta; Priorat sellaisena viinialueena, jona sen nykyisin tunnemme, oli syntynyt.

Palacios päätti panostaa enemmän tähän vielä melko tuntemattomaan alueeseen: vuonna 1990 hän hankki Finca Dofí -Garnacha-tarhan ja 1993 n. 100-vuotiaan, 2 hehtaarin L'Ermita -tarhan. Näiltä tarhoilta valmistetut viinit alkoivat kerätä 1990-luvun puolessa välissä runsaasti mainetta ja tätä nykyä L'Ermita on helposti Espanjan halutuimpia ja kalleimpia viinejä – joinain vuosikertoina jopa maan kallein – n. 500–1000 euron hinnallaan.

Álvaron menestys on tuonut arvostusta myös monille muille Palaciosin viinejä tekeville sukulaisille: vuonna 1998 Álvaro perusti Bierzoon viinitalon veljenpoikansa Ricardo Perez Palaciosin kanssa, kun taas nuorin Álvaron veljistä, Rafael Palacios, tuottaa viinejä Valdeorrasissa.

Noin 100 ha edestä tarhoja omistava Palacios Remondo on se "alkuperäinen" Palacios-viinitalo, jota Álvaron ja Rafaelin isä luotsasi Riojan itäisellä Rioja Bajan ala-alueella; tätä nykyä viininteosta kuitenkin vastaa Álvaro. Talon vanhoja tarhoja on viljelty luonnonmukaisesti vuodesta 2003 ja viinit valmistetaan vain tarhojen parhaista rypäleistä; loput sadosta myydään eteenpäin muille alueen tuottajille.

Rioja läntinen ala-alue Rioja Baja, "matala Rioja" on perinteisesti tunnettu korkealla sijaitsevia Rioja Altan ja Rioja Alavesan ala-alueita merkittävästi vähempiarvoisena alueena. Koska tarhat ovat merkittävästi matalammalla, valtaosin hyvin tasaisella maalla, on laadukkaiden viinien tekeminen alueella vaikeaa – viinit ovat usein hyvin raskastekoisia, kypsänmakeita, matalahappoisia ja korkea-alkoholisia. Samasta syystä Riojan kuuluisin Tempranillo ei nauti alueella samanlaisesta suosiosta kuin korkemmalla Riojassa; alueen merkittävin rypälelajike onkin kuumuutta paljon paremmin kestävä Garnacha, jota vastavuoroisesti taas tavataan korkeammalla Riojassa paljon vähemmissä määrin. Palacios Remondo tarhoineen kuitenkin sijaitsee Alfaron kylän tuntumassa, joka on Rioja Bajan korkeimpia alueita. La Montesa on talon keskitason viini jota on kypsytetty 12 kk uudessa (20%) ja vanhassa (80%) ranskalaisessa tammessa.

Viini on hyvin tummanpuhuvan väriltään mustan kirsikanpunainen ja vain kevyesti läpinäkyvä.

Tuoksussa tuntuu nuorekasta ja konsentroitunutta Garnachan aromikkuutta: mehukkaita tummia metsämarjoja ja kypsänmakeaa mansikkaa. Taustalta erottuu, kevyttä pippurista, hentoa mentolia ja hillittyä tammen tuomaa vaniljaa.

Maultaan viini on runsas, melko konsentroitunut ja kohtalaisen puhdaspiirteinen: makumaailmassa pääosassa on selkeästi kypsä hedelmä, ei niinkään tammisuus. Mehukas makumaailma tuntuu kypsänmakeassa ja rehevässä hedelmäisyydessään tuoksua moniulotteisemmalta; siitä erottuu makeaa luumua, kypsää mansikkaa ja karhunvatukkavetoista tummaa marjaa. Hedelmäisyyden rinnalta löytyy myös kevyttä asvalttia, hentoa yrttisyyttä ja ujoa lakritsia. Makeat tammen mausteiset piirteet ja vaniljaisuus häilyvät harmittomasti taustalla. Kokonaisuus on korkeintaan keskihapokas, mutta kohtalaisen reilu tanniinisuus pitää viinin tiivisluontoisena ja ryhdikkäänä.

Jälkimaku on keskimaun tavoin kypsänmakea ja runsas; kielelle jää pyörimään tummia, makeita marjoja, luumuisuutta, kevyttä karhunvatukkahilloa ja hentoa vaniljaan ja suklaaseen taittuvaa tammea. Mehukas jälkivaikutelma on kevyesti tanniineista karhea ja kestoltaan keskipitkä.

Pähkinänkuoressa La Montesa on miellyttävä, moderni ja hedelmävetoinen Rioja Bajan punaviini, joka huokuu Riojan tyypillistä, tammen sävyttämää kypsää hedelmää, mutta eroaa tyypillisestä mainstream-Riojasta siinä, että viinissä pääasiallinen aromikkuus tulee Garnachasta, ei Tempranillosta, ja aromimaailmaa ei dominoi voimakas amerikkalainen vaniljatammi, vaan hillitymmin käytetty ja piirteiltään enemmän makeaan mausteisuuteen taittuva ranskalainen tammi. Kokonaisuus on runsas, miellyttävä ja helpostilähestyttävä.

La Montesa ei kuitenkaan onnistu säväyttämään suuresti – viini on loppupeleissä melko tavanomainen, runsaan hedelmäinen lämpimän alueen punaviini. Viinin tiivis Garnacha-hedelmäisyys kyllä sijoittaa sen tukevasti espanjalaiseen punaviiniperinteeseen, mutta erityisiö Rioja-fiiliksiä siitä on melko vaikea saada irti. Lisäksi viinin hinnassa tuntuu olevan hieman Palacios-lisää, sillä vajaan parin kympin hintaan löytyy yleensä jo varsin tyylikkäitä ja tasapainoisia perinteisiä Riojan Reserva-tasoisia viinejä – itse olisin arvioinut tämän viinin hinnaltaan 4–5 euroa edukkaammaksi, lähemmäs tyypillistä paremman pään Crianza-tasoa.

Lyhyesti: Moderni, mehevä ja mehukas Garnacha-vetoinen Riojan punaviini kuuluisan Palaciosin viinisuvun Rioja Bajan viinitalolta.

Arvio: Miellyttävä – mukavan runsas, tasapainoinen ja helpostilähestyttävä Garnacha-vetoinen blend yleensä melko keskinkertaisia viinejä tuottavalta Rioja Bajan alueelta. Olisin kuitenkin itse kaivannut enemmän aromien syvyyttä ja reilumpaa hapokkuutta, sillä nyt viini jää rehevyydestään huolimatta melko simppelin ja suoraviivaisen oloiseksi.

Hinnan (18,60e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti