Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.3.16

Jaanihanso Brut 2014

Jaanihanso Brut Méthode Traditionelle 2014
 • Valmistaja: Jaanihanso Craft Cider
 • Tyyppi: Siideri
 • Maa: Viro
 • Alue: Jõgevamaa, Õuna
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 9,40e (Marraskuu 2015, Stockmann, Tallinna)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)Yksi asia, jota olen odotellut pidempään Suomessa tapahtuvaksi, on ns. craft cider -vallankumous. Pikku hiljaa ihmiset ovat ruvenneet ottamaan omakseen ranskalaisia ja brittiläisiä maalaissiidereitä ja ymmärtämään, että suomalaiset Fizzit, Upciderit sun muut ovat lähinnä teollista, hiilihapotettua ja esansseilla aromatisoitua kiljua – eivät mitään, millä olisi tekemistä oikean siiderin kanssa. Silti täällä peräpohjolassa oikeiden siiderien valmistaminen jaksaa odottaa itseään: lähinnä Kuura tekee hienoa työtä aidon kotimaisen siiderikulttuurin edistämiseksi, minkä lisäksi muutama panimo (mm. Malmgård) ovat tuottaneet aitoa ja rehellistä, rutikuivaa siideriä. Muuten kun markkinoille ilmestyy jotain kotimaisia siidereitä, ovat ne keskimäärin vain hailakoita varjoja esikuvistaan: juomat on valmistettu pastöroidusta omenamehusta ja melko poikkeuksetta ne lopuksi suodatetaan, hiilihapotetaan ja makeutetaan "suomalaiseen makuun sopiviksi". (Jos kiinnostaa lukea, miksi pastöroitu omenamehu on surkea raaka-aine laadukkaan siiderin valmistukseen, kannattaa lukaista tämä mielenkiintoinen, englanninkielinen artikkeli aiheesta!)

Mutta kun luin Jaanihansosta, innostukseni taso nousi aivan uudelle tasolle: tämä Itäisessä Virossa, Kaelasen kylässä sijaitseva perheomisteinen siideritalo nimittäin tuottaa täysin autenttisia, käsittelemättömiä siidereitä paikallisista omenalajikkeista! Tämä 1700-luvulta peräisin oleva muinainen maatalo siirtyi nykyisille omistajilleen vuonna 2000 ja lopulta vuonna 2013 autotalliksi remontoitu sikolätti muutettiin siiderinvalmistamoksi. Talon siidereihin käytetyt omenat kerätään vanhoilta omenatarhoilta Etelä-Virosta, mutta talon maille on myös istutettu 3800 omenapuuta – neljää erilaista lajiketta – joiden on tarkoitus tuottaa talon raaka-aineet. Lisäksi Jaanihansolla on suunnitelmissa istuttaa paljon laajemminkin omenapuita tiloilleen, ja tulevaisuudessa on tarkoituksena viljellä kaikkia talon omenaviljelmiä täysin luonnonmukaisesti. Kaikki talon siiderit valmistetaan paikan päällä loppusyksystä puristettujen omenoiden käsittelemättömästä mehusta, joka käytetään siideriksi omenoiden omilla villihiivoilla. Laadukkaiden kuohuviinien tapaan kaikki Jaanihanson siiderit kypsyvät pulloissa vähintään 6 kk hiivasakkojen kanssa ja kaikista pulloista suoritetaan sakanpoisto manuaalisesti.

Talo tuottaa tyylikkäisiin kuohuviinipulloihin pullotettuja vuosikertasiidereitä niin kuivina (nyt testattavana), puolikuivina kuin makeinakin. Lisäksi talon tuotannossa on myös hieman persoonallisempiakin tuotteita, kuten jäätislatusta omenamehusta käytettyä jälkiruokaviiniä, Simcoe-humaloitua siideriä ja sherry-tynnyreissä valmistettua siideriä.

Väriltään Jaanihanson Brut on melko vaalea persikankeltainen.

Siiderillä on hurmaavan runsas, kypsän ja makean valkeakuulasomenainen tuoksu, jonka seasta erottuu myös kevyesti omenankukkaa ja etäistä maalaista aromikkuutta. Tuoksu on selkeän omenainen, mutta melko lineaarinen ja puhdaspiirteinen; sillä ei ole selkeästikään ranskalaisten siidereiden syvyyttä ja rustiikkista kompleksisuutta.

Suussa siiderillä on hyvin kuiva ja kirpeän hapokas maku, jossa tuntuu kypsää valkeakuulasomenaa, kirpeämpää viheromenaa ja hentoa keltaista hedelmää; myös aavistus kypsää, hennosti hunajaan vihjaavaa hedelmäisyyttä häilyy omenaisuuden seassa. Yleisilme on todella raikas, mukavan kirpeä, maukas ja ennen kaikkea aidon omenainen. Hiilihappoisuus on melko pientä ja hienostunutta, mutta myös sopivan napakkaa ja kestävää.

Keskimakua seuraa todella raikas, aromikas ja keskimakua hieman laaja-alaisempi jälkimaku, jossa tuntuu makeankypsää vaaleaa omenaa, omenankuorista karvautta, viheromenaa, hentoa sitruksisuutta ja aavistus yrttisyyttä. Suuhun jää siideristä pitkä, kirpeänraikas ja viheromenaisen hedelmäisyyden hallitsema freesi jälkivaikutelma.

Jaanihanson Brut on tyylikäs, ryhdikäs ja puhtaudessaan erittäin salonkikelpoinen tapaus. Se ei kuitenkaan onnistu olemaan yhtä jännittävä, persoonallinen ja aromikas kuin muhevammat ja brettaisemmat, "likaisemmat" Ranskan ja Brittein saarten maalaissiiderit, mutta maukasta kamaa tämä on yhtä kaikki. Kepeytensä vuoksi siideri on ennemmin kepeän kuohuviinin korvaaja ruokapöydässä kuin sellaisenaan nautittava siemailujuoma, mutta kirpeiden viheromenien ystäville Jaanihanso Brut pelittää varmasti ihan yksinäänkin.

Jaanihanso Brut on mainio ensituttavuus tähän etelänaapurin siiderintuottajaan ja myös osoitus siitä, että ihmisten kiinnostus laadukkaisiin siidereihin on täälläkin päin tasaisessa kasvussa. Sen verran laadukasta tavaraa tämä talo tuntuu tuottavan, että pitänee tulevilla Viron-reissuilla koettaa metsästää muitakin Jaanihanson tuotteita!

Lyhyesti: Hurmaavan puhdaspiirteinen, rutikuiva, happovetoisen kirpeä ja aidon omenainen vuosikerta-real cider Virosta.

Arvio: Tyylikäs – vaikka yleensä pidän enemmän maalaisen likaisista kuin näin sisäsiisteistä siidereistä, on Jaanihanson rutikuiva Brut oikein valloittava esitys puhdaspiirteisessä omenaisuudessaan ja anteeksipyytelemättömässä kirpeydessään. Lupaava aloitus tältä mielenkiintoiselta talolta.

Hinnan (9,40e) ja laadun suhde: OK – siideri on hintansa arvoinen.

4 kommenttia:

 1. Anonyymi4/4/16 12:02

  Jaanihansoa oli ainakin Kohtin kaupassa tarjolla. Oli tämä brut, sitten sherry-tynnyröity ja kaikista jännin tapaus eli simcoella kuivahumaloitu siideri. Kaikki kyllä aivan pirun hyviä. Baareissa näitä tuli Pudelissa ja Drinkissä tuon Kohtin lisäksi vastaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kyllä ensi kerralla Tallinnassa käydessä pyörähtää Kohtissa asti. Kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Todella hyvää siideriä tämä! Ainakin Vegaaniravintola V tarjoaa tätä. Ostaisin kyllä Suomestakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin! Tosin koska siiderillä on jo melkoisesti hintaa jo Eestin puolella, tulisi pullolle varmasti aika suolainen hinta kotimaan markkinoillamme...

   Poista