Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.3.16

Oud Beersel Oude Geuze Vieille 2014

Oud Beersel Oude Geuze Vieille 2014
  • Valmistaja: Oud Beersel
  • Tyyppi: Olut, Lambic, Gueuze
  • Maa: Belgia
  • Alue: Flanderi, Flanderin Brabant, Halle-Vilvoorde
  • Maltaat: Pilsner, mallastamaton vehnä
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 4,19e (Lokakuu 2015, Firmabier)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Disclaimer: viime vuoden lopulla järjestin pienen hapanolutmaistelun, jossa pistettiin aluksi rinnakkain gueuzeista kovimmat: Girardinin Black Label, Oud Beersel, 3 Fonteinen, Hanssens Artisanaal, Boon ja Tilquin – sekä villinä korttina Mikkellerin HUES (ikävä kyllä Cantillonia ei ollut tuolloin saatavissa Firmabierissä, joten tämä kenties kaikkein legendaarinen gueuze jäi skaban ulkopuolelle.

Oud Beerselin Oud Geuze on monelle olutnörtille tuttu tapaus: tämä olut alun perin tuli Alkon valikoimaan paikkaamaan Cantillonin Gueuzen jättämää aukkoa joitain vuosia takaperin ja nyt viime kesänä olutta tuli myös pieni erä Arkadian Alkoon. Tämä gueuze-skabassa ollut pullo oli kuitenkin hommattu Firmabier-nettikaupasta – lähinnä siksi, että sieltä oluen sai puoleen hintaan Alkoon verrattuna.

Beerselin kylässä toimiva Oud Beersel on sekä hyvin vanha että erittäin tuore panimo: se perustettiin vuonna 1882 ja se toimi yli sadan vuoden ajan, aina vuoteen 2002 asti. Tällöin panimolla pistettiin lappu luukulle, sillä perheyritykselle ei löytynyt enää jatkajia. Onneksi vain muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 2005, oluenystävät Gert Christiaens ja Roland De Bus lunastivat tämän historiallisen panimon, modernisoivat sen panimovälineistöä ja aloittivat tuotannon uudestaan.

Tämä Oude Geuze on klassinen gueuze: se valmistetaan sekoittamalla 1-, 2- ja 3-vuotiaita oluita, jotka ovat kypsyneet käytännössä koko ikänsä tammiastioissa. Näistä 3-vuotias olut tuo voimakkainta happamuutta ja kirpeyttä, "nuori" 1-vuotias (ei vielä kuivaksi käynyt) olut tuo käymiskelpoisia sokereita ja 2-vuotias olut toimii nämä ääripäät yhteen sitovana elementtinä. Sekoituksen jälkeen olut pullotetaan ja jätetään kellareihin kypsymään, jolloin olut käy rutikuivaksi ja saa hiilihapot.

Ilman hiivoja oluella on hyvin kirkas, kullankeltainen väri ja runsas, valkoinen vaahto.

Tuoksu on hieman kevyehkö, mutta lambicien henkeen melko pistävä, maanläheinen ja hennosti ammoniakkinen. Aromimaailmasta löytyy myös kuivakkaa villihunajaa, viheromenaa, hentoa kannabista, aavistus farmhouse funkia ja vivahde ulkohuussia.

Suussa olut on kirpeä, mutta myös miellyttävän pehmeä – happoisuus on tuntuvaa, muttei vielä kireää. Makumaailma on kuivakka ja hillitty; siinä heinäisyyttä, aavistus kypsän omenaista makeutta ja ujoa yrttisyyttä. Runsas hiilihappo on pehmeää ja kestävää.

Melko pitkä jälkimaku on kyllä kirpeä sekä myös hieman ujosti katkeroinen, mutta maultaan hieman hillitty. Olut jättää suuhun sitruunaisia, hillityn pippurisia, ujon greippisiä ja aavistuksen kuivakan hunajaisia piirteitä sekä hentoa vihertävää särmää.

Oud Beerselin Oude Geuze Vieille on varsin klassinen, tyylikäs ja tasapainoinen esitys ja myöskin varsin luotettava tapaus esimerkillisestä Oude Geuzesta. Kuitenkaan aivan tyylilajin parhaimmistoon olut ei yllä: siinä on paljon hyviä puolia, mutta se on myös paikoin hieman vaatimaton ja pidätteleväinen. Ei gueuzet yleensä älyttömiä tykitysoluita ole (niiden kirpakan tiukassa ja rehellisen maalaisessa ilmaisussa on paljon tekemistä jo hillityimmissäkin esimerkeissä), mutta tilaa hieman ilmaisuvoimaisemmallekin meiningille olisi ollut – tämä korostui vielä enemmän, kun oluita pääsi vertailemaan kunnolla keskenään.

Tämä Oud Beerselin klassikko-olut on siis oikein hyvä olut ja takuuvarmasti toimiva valinta kenelle tahansa lambicin ystävälle, mutta huippuja etsiville ei kuitenkaan se kaikkein paras mahdollinen tapaus. Oluessa on kyllä varsin hyvä pohja kellarointia ajatellen, joten kärsivällisellä odottelulla voin kuvitella tämän valmiiksi oikein hyvän muuttuvan entistä paremmaksi. Nettikaupan hinnoilla olut on varsin erinomainen ostos, mutta Alkosta tuplahinnalla rupeaa oluen hinta-laatusuhde olemaan hieman kiikun-kaakun.

Lyhyesti: Klassinen, tyylikäs ja tasapainoinen, joskin myös hieman pidätteleväisen tuntuinen gueuze.

Arvio: Tyylikäs – hyvää, maukasta tavaraa. Vaikka olut nuorena jättää piirun verran toivomisen varaa, voi joidenkin vuosien kellarikypsytys paikata tätä.

Hinnan (4,19e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti