Roger Goulart Gran Cuvée Gran Reserva Extra Brut 2008
- Valmistaja: Roger Goulart
- Tyyppi: Kuohuviini, DO Cava
- Maa: Espanja
- Alue: Katalonia
- Rypäleet: Chardonnay (38%), Xarel•lo (25%), Macabeo (20%), Parellada (17%)
- Koko: 0,75
- Hinta ostohetkellä: 22,20e (Joulukuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
- Hinta nyt: 22,20e (Maaliskuu 2016, Alko, tilausvalikoima)
Alkon tilausvalikoimasta on löytynyt jo vuosia Roger Goulartin Gran Cuvée, mutta vuosikerta siinä on pysynyt ties kuinka pitkään samana; muistan nimittäin nähneeni viinin Alkon hyllyillä jo kolmisen vuotta sitten samalla vuosikerralla. Siksi tuossa loppuvuodesta oli mielestäni sopiva sauma tarkistaa, onko viini edelleen kuranttia kamaa – yleensä valtaosa kuohuviineistä kun ei parane ikääntyessään lainkaan, minkä vuoksi ne tulisi juoda noin vuoden parin sisällä pullotuksesta. Parhaimmat kuohuviinit, kuten laatu-shamppikset, hinnakkaammat Cavat, tasokkaat Crémantit, Franciacortat yms. voivat kuitenkin hyvin kehittyä vuosia ja poikkeuksellisimmat pitävät kutinsa vielä vuosikymmeniäkin. Joten vaikka yli 7 vuoden ikä on keskimääräiselle Cavalle jo melko reilusti, ei se parhaimmille esityksille ole vielä mitään.
Viinin on tuottanut jo vuodesta 1882 viinejä tuottanut Roger Goulart – viinitalo, joka on erikoistunut erityisesti pitkään kypsytettyihin kuohuviineihin. Aidon Cavan minimikypsytysaika pullossa hiivasakan kanssa on 9 kk, joka on merkittävästi enemmän kuin monilla maailman kuohuviinialueilla, mutta viinitalo Goulart ei tuota lainkaan tämän tasoisia viinejä, vaan talon nuorimmatkin viinit kypsyvät minimissään 15-18 kk – mikä on myös Champagnen viinien minimikypsytysaika. Kaikki talon viinit vastaavat siis vähintään Cava Reserva -luokitusta.
Talon lippulaivaviini on tämä Alkon tilausvalikoimastakin löytyvä (ja ulkonäöltään petollisesti hieman Dom Pérignonia muistuttava) Gran Cuvée, joka ymmärtääkseni kulkee monilla markkinoilla myös nimellä Cuvée Josep Valls. Viinissä pääosaa näyttelevät klassinen Cava-rypäle Xarel•lo ja kansainvälisempi Chardonnay; hieman pienemmissä rooleissa nähdään Cava-alueella vähemmän merkittävät Macabeo ja Parellada. Cava-alueella korkeimman Gran Reserva -laatuluokituksen minimikypsytysaika sakkojen kanssa on 30 kk, mutta Roger Goulartilla huippuviini saa vielä yli 50% lisää ikää, sillä viinistä poistetaan sakat vasta vähintään 48 kk kypsymisen jälkeen – eräkohtaisesti joskus jopa vuosia myöhemmin! Korkinvaihdon yhteydessä viini saa hyvin maltillisen dosagen – jäännössokeria viinissä on vain 5 g/l. Viiniä valmistetaan vain riittävän laadukkaina vuosikertoina, jolloin sen vuosituotanto on n. 40,000 pulloa.
Viinin väri on melko intensiivinen, vihertävän sitruunankeltainen.
Hieman makeahko tuoksu on runsas ja laadukkaalle Cavalle tyypillinen: siinä tuntuu aromaattista sitruunankuorta, makeaa punaista omenaa, sakkakypsytyksen tuomaa mantelia, kevyttä keksisyyttä ja ujoa savuisuutta sekä taustalla värjöttelevää hentoa aprikoosia.
Makeahko tuoksu vie hieman harhaan, sillä viini on mauktaan hyvin kuiva, napakan hapokas, jäntevärakenteinen ja jopa suorastaan kirpeä. Maku tuntuu suorastaan olevan rakenteen alla piilossa, sillä sellaisenaan nautittuna yleisvaikutelmaa hallitsee varsin tiukka, mineraalinen ote ja runsas, pienikokoinen ja hyvin rapsakka mousse. Vaikka viinin maku ei ole varsinaisesti runsas ja suurikokoinen, löytyy siitä reilusti erilaisia, hienostuneita sävyjä: kypsää keltaista hedelmää, kuten persikkaa ja aprikoosia, rapsakkaa sitruksenkuorta, hentoa mineraalin suolaisuutta, ujoa briossia ja aavistus viheromenaa.
Hieman teräksisyyttäkin vihjaileva rapea jälkimaku on viheromenainen, kevyen paahteisen autolyysinen ja hennon mantelinen. Loppua kohti napakassa, mineraalisvoittoisessa jälkivaikutelmassa nousee esiin myös makeampia piirteitä, kuten kypsää kellervää hedelmää, aavistus hunajaa ja keltaista kypsää omenaa.
Roger Goulartin lippulaivakuohuva on varsin vakava, tyylikäs ja rakenteikas esitys; paikoin napakalta rakenteeltaan jopa niin intensiivinen, että viini tuntuu olevan suorastaan ruokaa kaipaava tapaus. Vaikka viinin hedelmäisyydestä löytyy kypsiäkin piirteitä, ei viini ole tyypillisen (edullisen) Cavan tapaan helppo ja pehmeä skumppa, vaan varsin jäntevä ja rapsakka viini – mitä varsin matala jäännössokeri korostaa entisestään.
Oli kyllä mukava huomata, että iästään huolimatta viini on edelleen mainiossa kunnossa, eikä osoita vielä minkäänlaisia väsymisen merkkejä! Viinin voi siis poistaa monopolin hyllyiltä ja korkata sopivalle – esimerkiksi kevyelle, mutta hieman öljyiselle tai rasvaiselle – ruoalle, mutta sen voi jättää huoletta myös kellariin keräämään lisää ikää. Tämä viini tulee olemaan hienossa tikissä vielä 10-vuotispäivänään.
Lyhyesti: Jo vähän ikääkin kerännyt, hienostunut, jäntevä ja rakenteikas laatu-Cava erityisesti ruokapöytään.
Arvio: Tyylikäs – mallikas esimerkki siitä, kuinka Cava ei ole aina pelkästään helppoa ja simppeliä arkikuohuvaa. Tämäntasoinen kuohuviini haastaa mennen tullen suurempien Champagnen tuottajien yllätyksettömät Blanc de Blancsit mennen tullen niin hinnallaan kuin laadullaan.
Hinnan (22,20e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti