Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.3.16

Founders Porter

http://www.alko.fi/tuotteet/702824/
Founders Porter
  • Valmistaja: Founders Brewing Company
  • Tyyppi: Olut, Porter
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Michigan
  • Maltaat: München, suklaa-
  • Humala: Crystal, Nugget, Willamette
  • Koko: 0,355
  • Hinta ostohetkellä: 3,89e (Marraskuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 3,89e (Maaliskuu 2016, Alko)

Vuorossa jälleen tavaraa yhdeltä lempipanimoistani, Foundersilta. Tällä kertaa testissä on loppuvuodesta 2015 Alkon vakiovalikoimaan päässyt Foundersin perus-Porter, joka mainostaa etiketillään olevansa dark, rich & sexy. Pullon parasta ennen -päiväys on 03/07/2016, joten vuoden varoajalla oluella on ikää ollut vasta muutama kuukausi testihetkellä marraskuussa.

Oluella on erittäin tummanruskean musta, lähes täysin läpinäkymätön väri ja kohtalaisen runsas ja tiivis, melko nopeasti haihtuva, mutta pitkäksi aikaa ohueksi patjaksi jäävä ja ujosti pitsiä jättävä, maitokahvin värinen vaahto.

Lasista leviää intensiivinen, kärtsäinen tuoksu, jossa tuntuu lakritsia, kahvia ja suklaata. Taustalta löytyy hieman maitoisen makeaa kaakaota, mokkaisuutta, paahdettua limppua ja häivähdys salmiakkia.

Suussa oluella on intensiivinen, melko täyteläinen ja kermainen suutuntuma, josta voi erottaa kuivakkaa salmiakkia, makeampaa lakritsia ja melko karvasta tummaa suklaata. Näiden piirteiden seasta erottuu kivaa savuisuutta ja kärtsää, hentoa palanutta leivänkuorta, aavistus mämmiä ja yleistä paahdetta. Yleisilme on kielen kärjessä makeampi ja jopa kevyesti maitosuklaata henkivä, muualla taas kuivakka, muttei kuiva. Hiilihappo on pieni ja hyvin maltillinen, minkä lisäksi katkeroisuus tuntuu myös melko kevyeltä 48 EBU:sta huolimatta – todennäköisesti vain jääden oluen rungon ja makeuden alle.

Kielelle jäävä jälkimaku on tuntuvan kärtsäinen, mämminen, tumman suklainen, kevyen lakritsinen, hillityn maitokahvinen, hennon mokkainen ja ujon jälkiuunileipäinen. Katkerot ovat aluksi erittäin maltilliset, mutta ne nousevat loppua kohti melko runsaiksi, tukien voimakkaasti jälkivaikutelman kärtsäistä karvautta. Jälkimaku ei ole superiso tai intensiivinen, mutta kestoltaan se on mukavan pitkähkö ja melko viipyilevä.

Founders ei tälläkaan kertaa petä, vaan Alkon valikoimiin on saatu hyvä, maukas ja moniulotteinen portteri. 6,5% volttia kantaa kokonaisuuden hyvin, eli vastaan tule vaikutelmaa ohuesta rungosta, mutta myöskään liioitteluun ei sorruta: panimon tyyliin balanssi on saatu kohdalleen.

Suureen tykitysfiilistelyyn tämä portteri ei taivu ja kellariinkiin olut on vähän turhan pidätteleväinen, mutta hyvän portterin kaipuuseen Founders onnistuu osumaan miljoonan voltin teholla. Jos jotain naputtamista oluesta kaipaisi, on se sen hinta: Systembolagetista kun löytää legendaarista Great Divide Yetiäkin tätä halvemmalla. Tämä on kuitenkin Alkon katteiden ja alkoholiverotuksen, ei oluen vika, joten anteeksi se annettakoon – Suomen hintatasossa Founders on kilpailijoihinsa verraten ihan kohtuullisella tasolla

Lyhyesti: Tasapainoinen jenkkiportteri, jossa reipas kärtsäisyys, makeampi vivahteikkuus ja miellyttävä katkeruus on hiottu upeaan tasapainoon.

Arvio: Erittäin hyvä – mallikas keskitienkulkija portteriskenessä: ei liian kepeä, muttei myöskään ylitehty överitykittelijä. Maukasta klassikkoainesta. Suosittelen tutustumaan!

Hinnan (3,89e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti