Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.3.16

Macchialupa Taurasi Le Surte 2008

Macchialupa Taurasi Le Surte 2008
  • Valmistaja: Macchialupa
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Taurasi
  • Maa: Italia
  • Alue: Campania, Avellino, Taurasi
  • Rypäleet: Aglianico (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 23,95e (Marraskuu 2015, Liviko Store Lootsi Keskus, Tallinna)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Suurille massoille Italian saappaan nilkan tuntumassa sijaitseva Taurasi sanoo melko vähän, mutta viinien intohimoiselle harrastajalle sitäkin enemmän – monia Taurasin alueen viinejä nimittäin verrataan usein mairittelevasti italian kenties arvostetuimpaan (ja hinnakkaimpaan) viinialue Baroloon. Vertaukset eivät usein ole edes kovinkaan tuulesta temmattuja, sillä nämä Avellinon alueen Aglianico-rypäleestä valmistetut viinit kykenevät parhaimmillaan tuottamaan yhtä hurmaavia ja viekoittelevia, mutta samalla yhtä tiukan tanniinisia ja anteeksipyytelemättömiä punaviinejä kuin arvostetut Barolon Nebbiolot, mutta usein merkittävästi edullisempaan hintaan!

Tästä syystä mukaani tarttui viime Viron-vierailullani Lootsi keskuksen Liviko storesta tämä Taurasi (virolaisittain melko jyhkeään) 24 euron hintaan. Viinin tuottajana tässä tapauksessa häärii viinintekijä Angelo Valentinon ja viininviljelijä Giuseppe Ferraran vuonna 2001 Campaniaan perustettu Macchialupa. Viini käy tammitynnyreissä 18 päivää, minkä jälkeen se kypsyy 12 kk pienissä barrique-tynnyreissä ja lopuksi 24 kk pulloissa.

Viinin väri on läpinäkyvähkö ja hyvin tumman, suorastaan mustan kirsikanpunainen.

Tuoksu on hyvin runsas ja aromaattinen, mutta aluksi siinä tuntuu vain tummaa, lähes suklaapirtelömäistä, makeaa tammisuutta. Avautuessaan tuoksuun tulee myös Taurasille tyypillisempää, soraisen kivistä mineraalisuutta, makeaa tummaa kirsikkaa, kevyttä ruusuisuutta ja hyvin kypsäksi päässyttä luumua. Avauduttuaankin kokonaisuutta silti hallistee ensisijaisesti hyvin dominantti makea, kevyesti vaniljaan taittuva tammen mausteisuus.

Kuten tuoksu antaa odottaa, on viinillä suussa täyteläinen ja voimakkaasti makean suklaisen tamminen aromimaailma. Tammen rinnalta löytyy myös kypsänmakeaa tummaa kirsikkaa, karhunvatukkaa, Tauraseille ominaista kivisyyttä, suklaapirtelöä, kevyttä muskottipähkinää, hentoa paahdettua pippuria ja aavistus kuivattuja ruusuja. Rakenteesta pitävät huolen kohtalaisena tuntuva, suht ryhdikäs hapokkuus ja ennen kaikkea tuntuva, mukavan karhea ja rohkea tanniinisuus.

Jälkimaussa jää kielelle makeaa suklaista tammea, kevyttä konjakkisuutta, kypsänmakeaa kirsikkahilloa, tummaa marjaa, maustepippuria, hillittyä muskottia ja hentoa savua. Muut vivahteet haihtuvat kieleltä suht nopeasti, mutta makean maitosuklaa-kirsikkainen aromikkuus jaksaa suussa hyvin pitkään.

Macchialupan Le Surte on erittäin moderni, hallitsevan tamminen ja tyylilajinsa edustajaksi melko makea Taurasi, jonka ainoa oikeasti hyvä puoli on kyseiselle viinityylille ominainen, ryhdikäs rakenne – mistä valtaosa tulee Aglianicon reippaasta tanniinisuudesta. Muuten mielestäni tässä viinissä on onnistuttu hukkaamaan kaikki se, mikä tekee Aglianicoista – ja ennen kaikkea parhaista Tauraseista – niin hienoja! Hyvin jyräävä uuden tammen tuoksu ja maku tuntuu tässä tapauksessa kompressoivan ja homogenisoivan viinin äärimmäisen geneeriseksi punaviiniksi, jossa Aglianicolle ominaiset piirteet tuntuvat hukkuvan armotta suklaisten, vaniljaisten ja konjakkimaisten piirteiden alle. Ainoastaan häivähdykset soraisesta kivisyydestä ja särmikäs tanniinisuus jaksavat puskea joten kuten tammen tuoman makeuden alta esiin.

Sokkona ostellessa tulee välillä löytöjä, mutta välillä taas tulee pettymyksiä – oli perstuntuma treenattu kuinka herkäksi tahansa. Omaan makuuni sopivat parhaiten usein hillityt, klassiset ja kuivakat vanhan maailman viinit, minkä vuoksi tämä Taurasi tuntui olevan suunnattu enemmän uuden maailman viinien faneille kuin meikäläiselle; onhan tässä kyllä hyvän Taurasin särmää ja anteeksipyytelemättömyyttä, mutta muuten viinin makeat ja suklaiset piirteet vievät enemmän Kalifornian kuin Campanian aurinkoon.

Lyhyesti: Hyvin moderni Taurasi, jonka makea, suklainen tammisuus tekee kokonaisuudesta melko tasapaksun ja geneerisen oloisen.

Arvio: Tylsä – on mielestäni aina masentavaa, kun yksi Italian mielenkiintoisimmista ja kiehtovimmista punaviinityyleistä rusikoidaan näin tunnistamattomaan kuntoon.

Hinnan (23,95e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti